Se upp med den nya årsmomsen!

140115-momst

 

I vår gäller nya momsregler för hundratusentals småföretagare. Men de nya reglerna kan kosta tusentals kronor i skyhög kostnadsränta och straffavgift om företagaren gör fel, även om det är i god tro.

Genom en sen regeländring inför 2014 bestämde riksdagen att de flesta företag med årsvis moms även från 2014 ska kunna få lämna sin momsdeklaration för föregående år vid samma tillfälle som inkomstdeklarationen.

Normalt ska den vanliga inkomstdeklarationen för enskilda firmor och aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår vara inlämnad till Skatteverket senast den 2 maj året efter inkomståret. Den som får anstånd kan även få vänta ända fram till den 26 juni med att lämna sin inkomst- och momsdeklaration och med att betala momsskulder.

Orättvist sämre villkor vid EU-handel
Men från 2014 finns ett undantag för dessa småföretag som det kan kosta rejält att inte känna till.

För det orättvisa är att en stor grupp företag måste lämna den årsvisa momsdeklarationen för år 2013 och betala in sina momsskulder från 2013 mycket tidigare än alla andra.

Den 26 februari 2014 är nämligen sista dagen för alla som under 2013 haft så kallad EU-handel i företaget, vilket framför allt uppstår i följande fall:

Företaget har under 2013 sålt varor eller tjänster momsfritt till företagare i andra EU-länder.
Företaget har köpt in en vara eller tjänst från ett företag i ett annat EU-land utan att betala moms till säljaren. Det räcker med ett inköp på ett aldrig så litet belopp.

Skyhög kostnadsränta från Skatteverket
Det kostar minst 500 kr att lämna in företagets momsdeklaration för sent. Straffavgiften utgår redan vid en enda dags försening.

Och för den som ska lämna momsdeklarationen senast 26 februari 2014 måste också inbetalningen av en momsskuld från 2013 ske senast samma datum.

Annars kommer företaget att få betala den höga kostnadsräntan på skulden till Skatteverket. Och den räntan är skyhöga 16,25 procent och beräknas dag för dag tills skulden är betald.

Exempel: Företaget har fått anstånd till 26 juni 2014 med att lämna din inkomstdeklaration och tror att man därmed även har anstånd med den årsvisa momsdeklarationen. Samma dag betalar man in sin momsskuld som är 100.000 kr. Företaget har gjort ett momsfritt inköp från Google Adwords på Irland under 2013 för 200 kr.

Då säger Skatteverket att 500 kr ska betalas i straffavgift och cirka 5.500 kr i kostnadsränta.

Lämna momsdeklarationen på internet
Det är alltså ytterst viktigt att i god tid före 26 februari undersöka om det gjordes någon EU-handel vid förra årets inköp och försäljningar i företag med årsvis moms.

Fanns det momsfria inköp eller försäljningar mot EU måste momsdeklarationen göras klar till 26 februari, så att straffavgifter och kostnadsräntor kan undvikas.

Enklast är i regel att lämna momsdeklarationen via internet på Skatteverkets hemsida. Har du en e-legitimation och enskild firma kan du lämna momsdeklarationen så fort den finns tillgänglig i Skatteverkets tjänst.

Senast från 22 januari ska enligt Skatteverket alla som är momsregistrerade kunna lämna den årsvisa momsdeklarationen via Skatteverkets tjänst. För aktiebolag krävs dock att firmatecknare etc är anmäld hos Skatteverket för att använda tjänsten.

Det går även att beställa en blankett för momsdeklaration på papper från Skatteverket.

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar