Nya lagar från och med 1 juli 2013

130704_nya-lagar
Från och med den 1 juli trädde nya lagar i kraft och några av dem kan ha betydelse för dig som privatperson och företagare. Ändringar har skett i bland annat skatteförfarandelagen, lag om redovisning och mervärdesskattelagen. Här kan du läsa om ändringarna och hur de kan påverka dig och ditt företag.

Skatteförfarandelagen
Den 1 juli 2013 förändras skatteförfarandelagen så att Skatteverket får större möjligheter att besluta om undantag från skyldigheter gällande kassaregister i enskilda fall.

Observera att från och med den 1 januari 2014 kommer skyldigheten att använda kassaregister även att gälla torg- och marknadshandeln. Riksdagen har beslutat detta i syfte att ytterligare stärka konkurrens på lika villkor i kontantbranschen.

Folkbokföringslagen
De stora förändringarna i folkbokföringslagen gäller från årsskiftet 2013–2014. Redan den 1 juli 2013 ändras dock tidsfristen för dig som anmäler flytt till Sverige. Då ska du som flyttar till Sverige anmäla flytten senast en vecka efter att du varit här i tre månader. Det finns inget hinder mot att anmäla flytten tidigare, det vill säga så snart du har kommit till Sverige.

Folkbokföringen kommer, som tidigare, att gälla från inflyttningsdagen om du anmäler flytten inom en vecka från denna dag. Anmäler du senare kommer folkbokföringen att gälla från den dag som du lämnade in din anmälan.

Förändringen anpassar folkbokföringen till EU-rättens regler om fri rörlighet.

Mervärdesskattelagen
Några begrepp i mervärdesskattelagen ändras för att bättre stämma överens med EU:s mervärdesskattedirektiv. Ändringarna ska dock inte påverka innehållet i lagen. Mervärdesskatten för ideella föreningar och registrerade trossamfund påverkas inte.

Begreppet "yrkesmässig verksamhet" tas bort i lagen och ersätts med EU-begreppen "beskattningsbar person" och "ekonomisk verksamhet". Med ekonomisk verksamhet menas att producera eller handla med varor eller tjänster, inklusive jordbruk, gruvdrift och liknande. Ekonomisk verksamhet är också att utnyttja materiella eller immateriella tillgångar för att få intäkter. Även om en verksamhet har mindre än 30 000 kronor i omsättning (tidigare gräns för vissa verksamheter) kan den räknas som ekonomisk.

Begreppen "företagare" och "näringsidkare" tas bort ur mervärdsskattelagen, liksom de särskilda bestämmelserna om yrkesmässighet vid vissa omsättningar från fastigheter och tillhandahållande av kost åt personal.

Källa: Skatteverket

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar