header20190423

Axel Sjöblad och Karl Löfmark

VM i Handboll 2011

19_axelsjogren_karllovmark
Axel Sjöblad (tv) och Karl Löfmark berättade om kommande VM i handboll i Sverige 2011.
 
MED MÅLSÄTTNING OM DEN BÄSTA VM-TURNERING NÅGONSIN
Fredagen den 7 maj, 2010
Sandskogens Värdshus
 
Dagen före SM-finalen i handboll – och året före VM i samma sport – fylldes för andra gången denna vår Sandskogens Värdshus för ett frukostmöte i Nätverkets Österlens regi.
Just VM var ämnet för dagen och bland de nyfikna åhörarna fanns bland andra Pierre Hammarstrand, handbollsstjärna i Ystads IF som i år fick ge sig i semifinalen mot Drott.
Presentationen hölls av den forne landslagsspelaren Axel Sjöblad, styrelseledamot i VM-bolaget samt Karl Löfmark, Manager of External Events i den svenska VM-organisationen.

Den förstnämnde inledde med att lyfta fram en del hårda fakta kring turneringen (se faktaruta nedan) och fortsatte sedan med en kortare beskrivning av arrangörernas vision.
– Vi vill att det här ska bli en internationell folkfest och har som målsättning att arrangera den bästa VM-turneringen i handboll någonsin, säger Karl Löfmark.
Ett mål som kan låta självklart men som är svårare än man tro att uppnå. De två föregående mästerskapen, i Tyskland och Kroatien, var nämligen båda stora publikmässiga succéer.
Biljettförsäljningen, som diskuterades flitigt under morgonen, är i full gång och den som vill säkerställa sig om en plats till de mest attraktiva matcherna bör vara ute i god tid. En biljett till gruppspelet kommer att kosta mellan 300 och 900 kronor medan en ”plåt” till finalmatchen i Malmö Arena går loss på mellan 600 och 1600 kronor beroende på placeringen i arenan.
– Givetvis är det viktigt för biljettförsäljningen att länder som Danmark och Tyskland, som ännu inte har kvalificerat sig för VM, kvalar in. Deras fans kan ju lätt och smidigt ta sig till Skåne för att se matcherna, säger Karl Löfmark.
Axel Sjöblad var med under början av svensk handbolls gyllene era och har efter karriären på nära håll, genom sitt jobb på TV4, följt landslagets framgångar och hur dessa har planterat handbollen som folksport. Han är övertygad om att handbolls-VM kan bli den ”boost” svensk handboll behöver för att lyfta igen.
– Det är en viktig uppgift att utnyttja mästerskapet till att stärka svensk handboll. VM ger oss en chans att nagla fast handbollen på den svenska idrottskartan en gång för alla, säger han.
När det gäller chanserna till svensk medalj i VM ligger Axel Sjöblad relativt lågt.
– Allt annat än avancemang från gruppspelet skulle vara ett fiasko. Vi är bland de tio bästa lagen i världen men för att ta medalj krävs flyt, en skadefri trupp och kanske att Marcus Ahlm spelar (det sistnämnda finns det för övrigt, enligt insatta källor, gott om), säger Axel som inte tvekar en sekund när det gäller vilka som är laget att slå när turneringen drar igång den 13 januari nästa år.
– För mig är Frankrike outstanding. De har gjort ett fantastiskt jobb som klarat av två generationsväxlingar och ändå lyckats utveckla sitt spel till ännu högre nivåer. Med sitt effektiva försvarsspel är de världsledande och de stora favoriterna till guldet.
Bakom Frankrike nämner Axel Sjöblad Kroatien och Polen som outsiders, två lag som dessutom kommer att attrahera mycket publik; Polen genom sin geografiska närhet och Kroatien genom det till Sverige stora antalet inflyttade kroater som lär sätta färg på mästerskapet och höja ljudnivån i arenorna.
Men handbolls-VM 2011 är inte bara en stor händelse ur ett rent sportsligt perspektiv – arrangemanget genererar också möjligheter för näringslivet såväl regionalt och nationellt som internationellt.
– Handbollen är så stor att den bör ta större plats i samhället idag. VM är en unik möjlighet att marknadsföra näringslivet för de orter och regioner som är med och arrangerar, avslutar Karl Löfmark.
På VM:s officiella hemsida, www.handball2011.com, har nedräkningen redan börjat. I skrivande stund är det 251 dagar kvar tills den stora handbollsfesten intar Skåne, tyvärr dock inte Ystad, och alla vi handbollsälskare längtar redan …

Lite häst blev det också
Det var mycket handbollssnack denna morgon men vi fick även en liten dos hästsport att balansera intrycken med. Dressyrtjejen Elin Jeppsson gav oss nämligen en intressant uppdatering om läget i sitt stall, som hon nyligen bantat ner till tre hästar. Elin, som är en av de unga och lokala idrottstalanger Nätverket Österlen sponsrar, berättade att det var ett tufft men naturligt beslut att ”pensionera” sin äldsta och mest framgångsrika häst Edelweiss II. De närmaste planerna för Elin inkluderar bland annat ett intensivt träningsläger till Tyskland i sommar. Nätverket Österlen återkommer med fler rapporter från Elins verksamhet under året.


FAKTA/Handbolls-VM 2011
*Turneringen spelas mellan den 13 och 30 januari 2011 på följande platser: Malmö, Lund, Kristianstad, Göteborg,
Skövde, Jönköping, Norrköping och Linköping. Semifinalerna spelas i Malmö och Kristianstad och finalen går i Malmö Arena.
* Totalt finns 288 000 biljetter till försäljning.
*Cirka 1500 medierepresentanter att jobba med att bevaka VM.
*Turneringen visas i 150 olika länder och den totala tittarsiffran beräknas uppgå till närmare två miljarder!
*Tusentals volontärer hjälper till under de dryga två veckorna som VM pågår.
*24 lag från samtliga kontinenter finns representerade:
- Sverige (värdnation) och Frankrike (regerande världsmästare) är direktkvalificerade.
- Island, Polen och Kroatien har kvalat in genom sina placeringar på den senaste EM-turneringen.
- Övriga VM-klara länder är: Algeriet, Tunisien, Egypten, Korea, Bahrain och Japan.
- Utöver dessa nationer tillkommer ytterligare nio från det europeiska VM-kvalet samt tre från Pan-Amerika och ett (troligen Australien) från Oceanien.

Nätverket Österlen 2010

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar