header20190423

Ann Carlsson

Frukostmöte med Ann Carlsson

27_anncarlsson_bild

Proffsigt och interaktivt när Apoteksbossen talade
Vilka är de viktigaste konkurrensmedlen? Blev resultatet av avregleringen det förväntade? Och hur ser egentligen framtidens apotek ut?
Där har ni några av de frågor och ämnen bolagets vd Ann Carlsson berörde när hon gästade Nätverket Österlen på Skärtorsdagen

Morgonmöten på Skärtorsdagen börjar bli en påsktradition lika stark som ägg, sill och gravad lax, ingredienser som för övrigt gick att finna på den av aktuell högtid inspirerande frukostbuffén (på vilken den läckra cheesecaken var undertecknads absoluta favorit!) på Ystads Teater

Precis som vid årspremiären, då Loa Falkman underhöll med anekdoter ur sin framgångsrika karriär, var teaterkaféet så gott som fullsatt. Den här gången stod ett annat fullblodsproffs i centrum – Apoteket AB:s VD Ann Carlsson.

Amanda siktar på SM-guld
Innan hon ställde sig i rampljuset fick vi en rapport från löpartalangen Amanda Lönnqvist, vars främsta mål detta år är att vinna SM-guld i F19-klassen och att springa 5000 meter på en tid under 17 minuter.

Betydligt enklare lär det bli att besegra Nätverkets Stefan Svensson och Lasse Nilsson i den utmaning som initiativtagarna lär komma att få ångra djupt…
– Men de kan få 10-15 minuters försprång, skojade Amanda varpå Lasse omedelbart kontrade:
– Ge handikappet till Stefan, jag behöver det inte.

Det sistnämnda uttalandet framkallade förstås skrattsalvor och det är bara att önska Nätverkets hängivne grundare och spelmotor lycka till …
amanda-lonnquist
Amanda Lönnqvist - Löpartalang

Proffsigt framförande

Så till Ann Carlsson.
Att Apoteket leds av en synnerligen kompetent kvinna har vi förstått tidigare, nu fick vi också ett kvitto på att Ann Carlsson är en van och skicklig talare. Under en dryg halvtimme levererade hon ett proffsigt föredrag – som efterhand kom att anta formen av en diskussion med hög interaktivitet – innan hon hastade vidare till bildposering utanför Apoteket Stortorget och intervju på Radio Active.

Vi fick kortfattat ta del av apoteksbossens bakgrund som chef på ICA och vilka erfarenheter därifrån hon haft nytta av i sin nuvarande befattning. Ann Carlsson resonerade också kring avregleringens effekter och det inflytande den haft på det allt bredare utbudet.
– Det viktigaste för oss är att leverera läkemedel fort som katten. Men vi måste också ligga steget före våra konkurrenter när det gäller utbudet av varor och tjänster, sade Ann som menar att det är svårt att förutse vilka produkter (utöver läkemedel) som får en positiv respons från kunderna.

frukostmote
Kosmetik säljer bra
– Vi trodde att sportartiklar skulle slå igenom men det gick inte så bra. Däremot har kosmetikförsäljningen gått bättre än förväntat. Branschglidningen är en utmaning och det gäller för oss att inte glida för långt från kärnan – det vill säga utlämning och försäljning av läkemedel – samtidigt som vi inte får vara för försiktiga. Vi får helt enkelt inse att kunderna faktiskt är mer öppna för nya produkter än vad vi själva tror, sade Ann Carlsson och antydde i det sistnämnda att Apotekets historia som monopolföretag kan vara lite av en belastning för företagets utveckling.
Apoteket måste även bli bättre på att hitta de långsiktiga affärerna och på att nå ut till kunderna med budskap och information om nyheter i utbudet.

Bäst på kommunikation
Ett uttalande som får betraktas som ödmjukt med tanke på att just Ann Carlsson tillsammans med bolagets varumärkesdirektör Ann Fernvall, alldeles nyligen och med god marginal, röstades fram till Årets kommunikationsteam i Sverige. Motiveringen till den utmärkelsen löd enligt följande:
”Apoteket fortsätter visa att gammal är äldst. När avregleringen av apoteksmarknaden börjat försvinna ut ur nyhetsflödet och marknadsbilden klarnat så är det tydligt att Apoteket inte bara lyckats försvara sin position, utan också lyckats utveckla bilden av varumärket".  Vem hade kunnat tro att det skulle gå så snabbt från stränga apotekare och receptbelagda mediciner till ett modernt hälso- och livsstilsföretag?”

Nästa anhalt: Autoseum!
Ja, vem hade kunnat tro det?
Förmodligen lika få som när Nätverket Österlen grundades kunde ana att vi sex år senare skulle locka den ena eminenta föreläsaren efter den andra till frukostmötena eller att dessa skulle hållas på en av Sveriges vackraste teatrar?
Och tänk – nästa månad skriver vi historia igen.
Då är det nämligen dags för tidernas första frukostmöte (mer info på hemsidan inom kort!) i Simrishamn.
Autoseum, fredagen den 11 maj, klockan 8 skarpt.
Be there!

Text och foto: Konstantin Foussianis
kungnesta@yahoo.com
Tel: 0734-424837

Du kan även lyssna på intervjun med Ann Carlsson på Radio Activate. Klicka på länken nedan:
{audio}mpetre/ann_carlsson.mp3{/audio}

Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.
Mingelfotograf: Stefan Johansson

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar