header20190423

Caroline Sundewall

Caroline Sundewall

31_caroline-sundewall

“Fantastisk företagsanda på Österlen!”
Styrelseproffset Caroline Sundewall imponerade på andra frukostmötetn

Hon var orolig över att inte kunna efterfölja Björn Ranelid som föreläsare på ett värdigt sätt.
Den oron visade sig i allra högsta grad vara obefogad.
Under årets andra frukostmöte i Nätverket Österlens regi bjöd styrelseproffset Caroline Sundewall på ett framträdande utan aforismer och poetiska konstpauser, men med täta intervaller av matnyttig information kring styrelsearbete och ekonom.

Innan Caroline fick ordet avtackades Nätverkets avgående revisor Lars Hörbo som efter sex års förtjänstfullt arbete lämnat över posten till Ronny Christiansson. Blommor mottog även Nätverksmedlemmen Patrik Ahlgren vars mataffär i Löderup blivit utsedd till Årets Handlar-butik 2012. Stort grattis Patrik!

Amanda på operationsbordet
Vi fick också en uppdatering från friidrottslöftet Amanda Lönnqvist som berättade om sin rehabilitering efter den svåra knäskada hon ådrog sig i vintras. Amanda – som tillhör rikstoppen på medeldistans – har fått vänta länge på den operation som nu på måndag (den 29/4) äntligen blir av. Därefter väntar över ett halvårs rehabilitering för landslagslöparen från Ystad som siktar på att vara tillbaka i full form lagom till sommaren 2014.
– Då ska jag vara starkare än någonsin! Ambitionen är att så småningom åka över till USA på ett full scholarship och träna samtidigt som jag pluggar till sjukgymnast, säger Amanda.

Infriade förväntningarna
Caroline Sundewall är kanske inte den allra mest kända av Nätverkets föreläsare genom åren men hon är tveklöst en av dem vars kompetens haft störst relevans för våra medlemmar.
– När jag fick veta att Ranelid skulle prata på det första frukostmötet tänkte jag; “hur ska det här gå – jag och Ranelid spelar ju inte i samma liga” inledde Caroline Sundewall som dock skulle visa sig infria förväntningarna med råge under sitt föredrag.

Styrelseproffs ut i finger-
Lars Hörbo avtackades
Lars Hörbo avtackades

spetsarna som hon är med erfarenhet från uppdrag i bland annat TeliaSonera, Strålfors, Electrolux och Swedbank, bjöd Caroline på en väl utnyttjad halvtimme präglad av intressanta inblickar i vad styrelsearbete i stora bolag innebär och de olika problem som kan uppstå i samband med detta.

Mycket ansvar
– Det ställs mycket höga krav på ansvar och engagemang i en styrelse, det är ju ägarnas pengar man hanterar. Och i förhållande till de kraven är styrelsearvoden i allmänhet inte särskilt höga, säger Caroline som efter sex år i bankvärlden hamnade i mediebranschen där hon jobbade som ekonomijournalist innan hon 2001 påbörjade den långa och framgångsrika styrelsekarriär som omfattar såväl börsnoterade och icke börsnoterade bolag av olika karaktär och i olika storlek.
Caroline Sundewall brinner för nätverk som verktyg för att knyta nya kontakter  och utveckla affärsrelationer.
– Att kontinuerligt träffas och utbyta erfarenheter med andra företagare och ta till sig av andras kunskap i allmänhet är väldigt nyttigt. Det är viktigt att ha uppdaterade och välutvecklade nätverk att falla tillbaka på när man behöver råd eller hjälp. Den dag man verkligen behöver sitt nätverk är det för sent att bygga upp dem, säger hon.

Stöttar tennistalanger

Caroline har för övrigt det gemensamt med Nätverket Österlen att hon värnar om elitsatsande idrottstalanger och är engagerad i en stiftelse som stöttar svenska tennisungdomar.
Hon har också en stor kärlek till Österlen där hon bott (Skillinge) sedan 1993.
– Det finns en fantastisk drivkraft och företagaranda på Österlen. Men om regionen ska överleva måste infrastrukturen förbättras. Det är häpnadsväckande att det exempelvis inte finns allmänna kommunikationer mellan Ystad och Sturup. Ur ett boendeperspektiv är det dessutom oerhört viktigt att kvaliteten på skolorna är hög, då kan sydöstra Skåne konkurrera med Lund och Malmö i attraktionskraft.

Pannkakor på buffén
Vidare fortsätter tjejerna i köket att leverera frukostar i mästarklass. Den här gången hade buffén tillförts lite extra i form av lite lyxiga inslag som pannkakor, läckra smoothies och smaskiga hallonmuffins. Keep up the good work!
Nästa frukostmöte äger rum den 24:e maj och även då kan vi presentera ett i dubbel bemärkelse starkt kort. Då gästas Nätverket och Ystads Teater nämligen av systembolagets vd Magdalena Gerger som i flera år placerat sig högt på diverse listor över Sveriges mäktigaste kvinnor. 
Väl mött och lycka till med affärerna fram tills dess!

Text och foto: Konstantin Foussianis
kungnesta@yahoo.com
Tel: 0734-424837FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar