header20190423

Inför fjärde frukostmötet 2015: Helen Alfredsson

kenta-helen.jpg

Världsartister x 2 gästar Nätverket! 

Två svenska idrottslegendarer.
Två stora världsartister.
Ett glödhett dubbelevent.

Dubbelbogey? Knappast.
Dubbel succé? You bet!
En klockren hole in one skulle man nog kunna kalla det.
Nästa träff hos Nätverket Österlen är nämligen ett unikt dubbelevenemang med två idrottslegendarer i huvudrollerna.

Den 28-29 augusti gästar golfdrottningen Helen Alfredsson årets fjärde frukostmöte och med sig till Österlen har hon maken och före detta ishockeyproffset Kent Nilsson, även känd som ”Magic Man”.

Spelar Nätverket Open
De båda kommer att ställa upp i Nätverket Open, dagen efter frukostmötet på Tomelilla Golfklubb.

– Det ska bli jättekul. Jag har inte spelat på Österlen tidigare och har inte besökt regionen särskilt ofta heller, säger Helen som officiellt avslutade sin framgångsrika karriär i september 2013.
Därefter studerade hon idrottspsykologi och idag fungerar hon som mentor åt några av Sveriges största golftalanger. Just den mentala biten av golfen är något hon är särskilt intresserad av.

Mental sport
– Det finns mycket att göra på den punkten. Golf är ju i stor utsträckning en mental sport men ändå känns det som om många fokuserar mest på de fysiska och tekniska delarna i sin träning.

Helen, vars mor gick bort i Alzheimers, brinner även för forskningen kring denna sjukdom. Hon fungerar som en sorts ambassadör för golftävlingen Hjärnslaget och jobbar aktivt och engagerat för att få så många som möjligt att förstå vilken hälsosam sport golf är.

23 golftitlar
För Helen själv har golfen naturligtvis betytt oerhört mycket. Hon blev proffs redan 1989 och tog världen med storm när hon vann British Open året därpå. Totalt vann Helen 23 tävlingar runt om i världen, sju av dessa är på världens största damtour, LPGA.

– Starkaste minnet är nog British Open-titeln. Sättet jag vann den på var väldigt speciellt, med fyra håls play off-spel och de avgörande puttarna som jag sänkte under stor press. Men även Evian-titeln 2008 känns såklart stor, liksom Dinah Shore-segern 1993.

Hjälp i livet
Men golfen har inte bara gett Helen ett proppfullt pokalskåp, sporten har betytt mycket för henne även som människa. Det är bland annat om detta Helen kommer att prata i sitt föredrag den 28 augusti.

– Golfen har hjälpt mig i livet på flera sätt. Jag har lärt mig att det kommer både med- och motgång och att man måste kunna hantera båda delarna. Precis som livet i allmänhet får man inte ha för bråttom utan tänka steg för steg. Många idag kan jag känna hastar iväg och vill bli bäst i världen direkt.

Världsartisten Kenta
Etiketten bäst, åtminstone om offensiv skicklighet och teknisk kompetens är de enda parametrarna, kan emellertid klistras på Helens make Kent Nilsson.

Kenta, som under sin hockeykarriär bland annat blev nationell mästare i fem olika länder, var en artist som alltid bjöd publiken på det lilla extra. Han kallades för Magic Man och var känd och fruktad för sina magiska handleder och sitt stenhårda slagskott.

Smeknamnet fick han för övrigt när han i ett kanadensiskt TV-program fick utmaningen att i direktsändning försöka träffa målburens ribba från den röda linjen, vilket som ni förstår inte är samma sak som att peta in en målvaktsretur i öppet mål.

Men Kenta levererade.

Medan låten "We believe in Magic" spelades, gled Kenta lugnt fram till pucken och satte den klockrent i ribban. Reportern ska då ha sagt: "Kent, you truly are a magic man" ...

Vill bo på Österlen
Huruvida magin gör sig påmind även på golfbanan får vi svar på den 29 augusti då Kent och Helen svingar klubborna i Nätverket Open.

– Vem som är bäst i familjen? Hm... jag vann i alla fall de flesta av våra möten förra året, säger Helen Alfredsson som avslöjar att paret under Österlen-vistelsen i slutet av augusti kommer att ta tillfället i akt att se sig om efter bostad i regionen.

– Kent älskar Österlen och kan tänka sig att flytta hit. Jag tycker alltid det är spännande att uppleva nya platser, så vi får väl se ...
Se – och höra – mer om och av Helen Alfredsson får alla ni lyckligt lottade medlemmar i Nätverket göra den 28 augusti. Väl mött!


Text: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
E-post: press@natverketosterlen.se

 

FAKTA/Helen Alfredsson
Född: 9 april 1965 i Göteborg.
Bor: Stockholm och Orlando.
Familj: maken Kent Nilsson, före detta NHL-proffs.
Yrke: Före detta golfproffs, numera idrottsrådgivare och ambassadör inom Alzheimer-forskningen.
Meriter: 1 majorseger, 5 LPGA-segrar, åtta framträdande i Solheim Cup, över 8 000 000 i inspelade prispengar... och mycket mer.
Aktuell: Föreläser hos Nätverket Österlen den 28 augusti och spelar Nätverket Open på Tomelilla Golfklubb dagen efter.

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar