header20190423

Frukostmöte: Anders Andersson

introbild

Pengaproffset slösade med råden

Storpublik på Nätverkets frukostmöte i Simrishamn

Sitt still i båten och lägg inte alla ägg i samma korg. 
Där har du ekonomiexperten Anders Anderssons två viktigaste råd för att tjäna pengar på långsiktigt sparande. 
– Och glöm inte att pengar inte har något egenvärde utan är till för att användas förr eller senare, sade Anders på Nätverket Österlens frukostmöte i Simrishamn.

Frukostmöte med Nätverket Österlen brukar innebära strålande sol och varma vindar och 2016 års tredje företagsträff blev inget undantag. 
Ett försommarfagert och ytterst inbjudande Simrishamn bjöd på fantastiskt väder denna majmorgon, vilket säkert bidrog till att höja stämningen lite extra på Hotell Svea.

Bilar till beskådning
Årets träff i ”Sillastan” var nästan lika välbesökt som motsvarande 2015, då fotbollstränaren Erik Hamrén lockade rekordpublik. Och de som kom blev knappast besvikna. På gräsplanen utanför hotellet stod bilar från Bil-Bengtsson och Gärsnäs Bil uppradade för allmän beskådning och inomhus hade värdarna dukat upp en frukostbuffé som knappast lämnade någon mage otillfredsställd, med en uppsjö godsaker från Österlens digra gastronomiska skafferi.

Multisport på golfbana
Tomelilla GK är en av Sveriges vackraste golfbanor och där bedrivs numera inte bara traditionell verksamhet. Kristian Hägglund slog ett slag för klubbens satsning på att profilera sig som en multisportanläggning. Sedan en tid tillbaka finns det möjlighet att spela footgolf på banan och i juli arrangerar TGK, med nätverksmedlemmen Sparbanken Syd som en av huvudsponsorerna, det helt unika motionsloppet Green Run – det första i landet som helt och hållet avgörs på en golfbana.

Bimo i Europatoppen
Innan dagens gästtalare släpptes upp i rampljuset fick vi en imponerande rapport från Nätverkets friidrottslöfte Bimo Soenarso. Eller löfte och löfte förresten, 15-åringen från Ystad är på god väg att utvecklas till en fullfjädrad stjärna. Bimo samlar priser som om han plockade äpplen från ett träd. Han har vunnit ett 40-tal medaljer sedan han senast pratade på ett frukostmöte och han har inlett årets säsong strålande med seger i Tårnby Games och ett flertal triumfer vid Pannkaksspelen i Eslöv.
Med personliga rekordtiden 9.34 på 80 meter, är Bimo bäst i landet och topp 5 i Europa (!) i sin åldersklass. Han har ett hektiskt tävlingsschema just nu och omedelbart efter frukostmötet i Simrishamn åkte han upp till Stockholm för att delta i stafett-SM.

Hyllade Nätverket
Ekonomiproffset Anders Andersson inledde sitt framförande med att ge fram sin syn på nätverkande. 
– Nätverk betyder mer än vad många tror, även för mig. Det går att hitta win-win-samarbete mellan företagare i de mest oanade situationer. Tillgång till ett bra nätverk är allra viktigast för enmansföretagare, menar Anders som också lyfter fram en annan aspekt av nätverkande. 
– Att ha kul tillsammans med andra företagare har en positiv effekt på humöret, vilket faktiskt kan hjälpa till att öka lönsamheten. 
Anders egna humör var det inget fel på denna morgon och var lyrisk över såväl Nätverkets välkomstservice som den vackra naturen i regionen. 
– Nätverket Österlen har suveränt PR-tänk och verkar vara ett mönsterexempel på företagsnätverk, sade Anders innan han tog oss med på en kort resa i sin långa karriär inom ekonomijournalistiken.

Född i lanthandel
Anders föddes i en lanthandel i Blekinge och som den äldsta sonen i familjen var tanken att han skulle överta verksamheten. Han kände dock tidigt att han hade journalistiska ambitioner och hamnade så småningom på Expressen, där han tog sig an uppdraget att bli tidningens expert på pengar och ekonomi. 
– I början handlade det mycket om deklarationen. Jag såg det som min uppgift att lära svenskar att deklarera. Under min tid på Expressen gav vi alltid ut en bilaga inför deklarationen och det var tidningens mest sålda bilaga år efter år, berättar Anders.

På kundens sida
– Min drivkraft har aldrig varit att tjäna pengar utan lusten att hjälpa människor med ekonomiska frågor. Jag har alltid stått på kundens sida och slagits för dem mot banker och myndigheter, säger Anders vars goda hjärta också avspeglas i hans stora engagemang i och arbete för välgörande ändamål inom organisationer som exempelvis Hand in hand.
Han sticker dock inte under stol med att han genom åren har tjänat en hel del pengar på sitt entreprenörskap och sina många smarta affärer.
– Men pengar har som jag ser det inget egenvärde, utan är till för att spenderas förr eller senare. Så tänk efter om inte en del av dem ska användas redan nu, kanske till en resa eller något annat trevligt för hela familjen.

Två bästa råden
Anders privatekonomiska filosofi bygger på två grundläggande strategier:

1) Lägg inte alla ägg i samma korg utan se till att sprida riskerna.
– Se till att ha olika sorters sparande i din portfölj. En fjärdedel bör vara svenska aktier eller aktiefonder, en fjärdedel kan satsas på utlandsfonder med en global fond som grund och en fjärdedel investeras lämpligen i en portion hedgefonder som inte följer aktieindex eller ränteläget. Den sista fjärdelen kan vara något ränterelaterat som man själv tror på.

2) Sitt still i båten och få inte panik om du sparar långsiktigt.
– Det enda vi egentligen kan veta säkert när det handlar om sparande, är att aktier på riktigt lång sikt kommer att gå bättre än räntemarknaden. Ingen klarar av att sälja och köpa vid exakt rätt tidpunkt. Sälj därför inte mycket på en gång.

Det sägs att ”goda råd är dyra” ibland men med tanke på allt som ett medlemskap i Nätverket Österlen inkluderar, får dagens lektion från Anders Andersson betraktas som en synnerligen god affär för alla medlemmar i Skånes snabbast växande företagsnätverk. 
Om du inte lyckades lägga vantarna på ett exemplar av Anders bok, kan du beställa den på hans eminenta hemsida: www.andersandersson.se

Nätverket Österlen gör nu sommaruppehåll men är tillbaka med ett nytt frukostmöte och golftävlingen Nätverket Open i slutet av augusti. 

Väl mött då och trevlig sommar!

Text: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se

Foto: Kostas Foussianis & Jonas Lindqvist

 

Fler bilder från frukostmötet hittar du här under. 
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar