header20190423

Inför frukostmötet: Henri Reis

Annika Sörenstam
Annika Sörenstam under ett träningspass tillsammans med Henri Reis inför Solheim Cup mellan Europa och USA på Interlachens golfbana i Minnesota den 17 september 2002. (Foto: David Cannon/Getty Images)

Han var Annika Sörenstams tränare under segertåget på världens golfbanor

Bakom varje framgångsrik man sägs att det finns en kvinna. I fallet Annika Sörenstam, en av världens mest framgångsrika kvinnliga golfspelare, fanns det en man. Han heter Henri Reis och var Annikas tränare under många år.
Fredagen den 24 maj har vi den stora glädjen att välkomna honom som gästföreläsare vid Nätverket Österlens frukostmöte på Tomelilla golfklubb. Och direkt efter mötet startar Nätverket Open.

Som nästan alla tränare oavsett sport hade Henri Reis en egen karriär att ta med sig erfarenheter från när han började ägna sig åt att utveckla andra spelare.

Under uppväxtåren i Uppland började han som 17-åring att spela golf hemma i Norrtälje.

- Jag ”bodde” formligen på golfbanan under sommarloven och gick till fyra i handikapp på två år. Dessförinnan hade jag ägnat samma passion åt både fotboll och segling, men det blev golfen som jag fastnade för, berättar Henri Reis från Karlstad där han sedan många år tillbaka numera bor.

Tränarkarriären gick han på allvar in för i början på 1980-talet. Det ena jobbet efter det andra – inte minst som tränare för flera svenska proffsspelare – ledde till att han några år senare blev huvudtränare vid Stockholm Golfgymnasium. En av eleverna var Annika Sörenstam.

30 år med Annika Sörenstam
Där och då började ett samarbete som skulle sträcka sig över tre decennier. Det är ingen tvekan om att Henri Reis hade en betydelsefull roll i Annikas utveckling mot att bli Sveriges genom tiderna mest framgångsrika och en världens främsta golfspelare.

Den spännande resan kommer Henri Reis att berätta mer om på frukostmötet i Tomelilla den 24 maj. Liksom om fortsättningen på hans egen karriär som tränare.

Samarbetet med Annika Sörenstam resulterade också i att Henri Reis engagerades i Annika Academy vid Reunion Resort i Annikas hemstad Orlando. Golfskolan riktade sig till ungdomar och öppnades 2007. Annika drev den tillsammans med sin golfspelande syster Charlotta och med Henri Reis som huvudtränare fram till 2017.

– Resan började för tio år sedan tillsammans med mitt handplockade team av coacher. Efter en fantastiskt inspirerande tid har vi fattat beslutet att upplösa Annika Academy för att i stället fokusera på familjen och andra affärsintressen, skrev Annika Sörenstam i ett officiellt uttalande på sin hemsida samma år. 

Henri Reis
Henri Reis är själv en god golfare och tar gärna en runda med goda vänner. Här på Ardglass i Nordirland.

Det internationella äventyret fortsätter
För Henri Reis del är det internationella äventyret dock inte över. Han anlitas fortfarande som tränare för några av världens bästa golfare på tourerna både i USA och Europa. Och hinner dessutom med att utbilda unga golfare runt om i världen.

- Jag har bland annat en elev som kommer från USA och tränar i Falsterbo (där Henri är medlem). Vidare är jag engagerad i några ungdomar som deltar i den internationella satsningen Us Kids, där det både handlar om träning och tävlingsspel. Det är roligt att se dem i aktion och flera av ungdomarna är riktigt duktiga, säger Henri Reis.

Självfallet menar Henri att tränarens roll är viktig för golfspelarna. Men på högsta nivå räcker det inte med en bra tränare.

- Det vi gjorde under Annikas karriär var att skapa ett team med caddie, fystränare, tränare och spelare. Nu har alla på elitnivå tagit efter det upplägget, berättar han.

Puttarna gör golfaren
Även för oss amatörer har Henri en del goda råd, som vi förstås får locka ur honom på frukostmötet. Till dess kan ni fundera på ett faktum som han kommit fram till efter många års studier av golfare på alla nivåer, nämligen att 43 procent av resultatet hänger på putten. Något att filosofera över för alla spelare som försöker slå längdrekord med drivern på vart och vartannat hål.


Annikas Sörenstams golfkarriär
Med tio majorsegrar (se listan nedan), 72 segrar på LPGA-touren och 12 segrar på Europa-touren, där hon sällan spelade, skrev Annika Sörenstam in sig i historien som en av världens genom tiderna främsta golfare.

Framgångarna har bland annat gett henne utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare i världen två gånger och en plats i World Golf Hall of Fame och. I Sverige tilldelades hon Jerringpriset två gånger (1995 och 2003).

Annika Sörenstams majors:

  • • 1995 US Womens Open
  • • 1996 US Womens Open
  • • 2001 Nabisco Championship
  • • 2002 Nabisco Championship
  • • 2003 LPGA Championship och Womens British Open
  • • 2004 LPGA Championship
  • • 2005 Nabisco Championship och LPGA Championship
  • • 2006 US Womens Open

Text: Lars Fredell, informationsansvarig
lars.f@natverketosterlen.se

HENRI REIS
Ålder: 65 år.
Yrke: Golftränare.
Bor: Karlstad.
Utmärkelser: PGA of Swedens förtjänsttecken i guld, tidningen Golf Digests utmärkelse Årets tränare i Golfsverige med flera.

Möt Team Nätverkets stipendiater

Calle och Fredrik

På årets tredje frukostmöte får du också träffa två av Team Nätverkets åtta stipendiater. Golfspelaren Calle Strandberg och Fredrik Nilsson, karatekille och ny som stipendiat för i år. På frukostmötet berättar de om sina satsningar det här året.

Inför Nätverket Open

Nätverket Open 2019

Nätverket Open spelas direkt efter frukostmötet på Tomelilla golfklubb. Så här ser programmet för dagen ut:
07:30 Nätverket Österlens frukostmöte med Henri Reis som gästföreläsare
09:30 Incheckning till golftävlingen
10:00 Egen uppvärmning
10:30 Kanonstart Nätverket Open
15:30 Fika och prisutdelning

Särskilda möjligheter för just ditt företag 
- Bli värd för ett av de 18 hålen och gör reklam för dina produkter eller tjänster. 
- Sponsra prisbordet.

Tävlingsanmälan: Anmäl ditt lag med företagsnamn, namn på spelarna med golf-ID till info@tomelillagolf.se eller 0417-19430. Obs! Antalet platser är begränsat. Medlemmar i Nätverket Österlen och Tomelilla Golf & Business Club har förtur. Anmälan senast 19/5. Pris: 1.795 kr per lag. Tävlingsformen är Texas scramble för tremannalag.

Var värd för ett hål: Kontakta Lasse Nilsson i Nätverket Österlen på 0705-924 248.

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar