header20190423

Inför frukostmötet: Fanny Sunesson

fanny-sunesson-454.jpg

”Jag brinner för att coacha andra”

Förre stjärncaddien Fanny Sunesson gästar Nätverket Österlen

Hon var med och vann både British Open och US Open, hjälpte Europa till Ryder Cup-seger mot USA och assisterade Henrik Stensson när denne spelade hem The Players Championship. 25 augusti gästar den före detta stjärncaddien Fanny Sunesson Nätverket Österlens frukostmöte på Tomelilla Golfklubb.

Året är 1990, platsen anrika St Andrews, Skottland.
Engelsmannen Nick Faldo har efter några dåliga hål tvingats se sin klara ledning i British Open reduceras till endast två slag. Då, på det 15:e hålet, får Faldo – av sin svenska caddie – den konstiga frågan som gör att han hittar rytmen igen.
En kort stund senare lyfter han British Open-pokalen mot skyn ...

Största minnet
Den korta beskrivningen ovan är ett av den svenska golfhistoriens många gyllene ögonblick. Caddien som åsyftas är förstås Fanny Sunesson, tjejen som bara några månader innan triumfen på St Andrews hade blivit tillfrågad av världens bäste spelare om hon ville bli hans caddie. Fanny tackade ja och mindre än ett halvår senare hade duon spelat hem både British Open och The Masters.
– British Open-segern 1990 är nog mitt allra bästa minne från karriären som caddie. Det var en underbar känsla av lycka att få gå ut på det sista hålet och veta att segern var klar, säger Fanny som hade ett långt och succéfyllt samarbete med Nick Faldo.

Extremt noggrann
Fanny Sunesson gjorde mer än att ”bara bära” klubborna och var mer än en vanlig caddie. Hon var bland annat delaktig i Faldos träning och involverad såväl i engelsmannens svingrörelse som i hans puttning. Fanny Sunesson gjorde sig känd som en extremt noggrann och påläst caddie som alltid var extremt väl förberedd inför tävlingarna. Hon hade järnkoll på alla avstånd från banans kanter och vrår och hon registrerade allt i sin egen lilla bok. Framgångarna fortsatte sedan när Fanny 2007 började jobba med Henrik Stenson. Det nya samarbetet ledde bland annat till att Stensson vann The Players Championship 2009.

Jobbar med fotbollslag
2011 slutade Fanny Sunesson som caddie på grund av en ryggskada hon mycket oturligt ådrog sig på banan (hur det gick till överlåter vi åt Fanny att själv berätta). Fanny – som studerat idrottspsykologi och har en elittränarutbildning i sitt CV – började sedan jobba som mental coach, både inom golfen och andra sporter. Jobb och resor utgör fortfarande en väldigt stor del av hennes vardag. En mängd golfproffs såväl som de tyska, svenska och kinesiska golflandslagen har anlitat Fanny, men även fotbollsklubbarna Mjällby AIF och Kalmar FF har dragit nytta av hennes kompetens.
– Jag tycker om utveckling och brinner för att coacha och få andra att prestera. Att hjälpa dem att nå sina mål är en stark drivkraft hos mig, säger Fanny.

Calle rapporterar
Vid frukostmötet på 30-årsjubilerande Tomelilla Golfklubb får vi höra mer av och om Fanny och hennes resa inom golfen. Vi bjuds också på en spännande rapport från Team Nätverkets golftalang Calle Strandberg som nyligen tog en tung seger på Skandia-touren.
– Det ska bli roligt att komma till Nätverket och träffa alla företagare. Jag har inte varit på Österlen så mycket tidigare men minns att det är väldigt vackert, säger Fanny som på frågan om hennes relation till regionen nämner några enstaka besök i Kivik och Brantevik.
Vad Fanny Sunesson egentligen frågade Nick Faldo om inför det 15:e hålet den där magiska sommardagen på St Andrews för 27 år sedan?
Ja, även det får du veta på Nätverkets frukostmöte den 25 augusti ...

***
Dagen efter frukostmötet avgörs traditionsenligt Nätverket Open i golf. Missa inte att anmäla ett lag till denna begivenhet.

Vid tangenterna: Kostas Foussianis
Presschef, Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se

FAKTA/Fanny Sunesson
Född: 9 juli 1967.
Bor: Flera olika adresser. Är oftast på resande fot någonstans i Sverige.
Familj: Singel.
Yrke: Föredragshållare, coach, expert på CMore.
Övrigt: Var i fem år Tournament Director för Volvo World Golf Challenge. I juli arrangerar hon tillsammans med Henrik Stensson en stor juniortävling på Barsebäck.
Äter helst: Japanskt.
Dricker: Smoothies och shakes i alla former – varje dag!
Favoritresmål: Nya Zeeland.
Övriga intressen: Jag spelar gärna paddeltennis och flipper.

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar