header20190423

Frukostmöte: Joakim Haeggman

joakim-haeggman-454.jpg

”Fantastisk chans för talangerna!”

Solen stekte, atmosfären värmde – och golfprofilen Joakim Haeggman var glödhet när han bjöd på såväl föreläsning som clinic på Tomelilla Golfklubb.
– Härlig stämning! Vi ligger två under par inför helgen, skojade Haeggman efter årets tredje frukostmöte hos Nätverket Österlen.

Temperaturen närmade sig 20-strecket redan när frukostmötet drog igång vid 7.30 på fredagsmorgonen. Någon pustade, en annan frustade men de allra flesta tycktes trots allt trivas som fiskar i det vatten de flesta golfspelare förvisso hatar att hamna i.
Men det var mer än solen som värmde Tomelillas fantastiska golfanläggning på årets första junidag. Inne i restaurangen minglades det som aldrig förr och under träffens organiserade del fick vi ta del av ett på många sätt värmande och sprudlande framträdande av det före detta golfproffset Joakim Haeggman.

Laddad Calle
Innan den 49-årige smålänningen övertog mikrofonen träffade vi Team Nätverkets golftalang Calle Strandberg, som berättade om sina mål och planer inför den just påbörjade säsongen.
– Jag är laddad till tusen! Under vintern har jag växt en del och därmed tvingats korta klubborna men nu känns allt bra. Målet i år är att ytterligare sänka mitt handicap och att vinna så många tävlingar som möjligt, sade Calle oblygt och fick uppskattande applåder av de drygt 80 närvarande frukostgästerna.
Calle tjuvstartade säsongen redan i februari då han i internationell konkurrens spelade till sig en fin niondeplats vid en tävling nere i Portugal.

Rappt och underhållande
Team Nätverkets golftalang var inte ens född när dagens huvudperson Joakim Haeggman befann sig på toppen av sin karriär. När Calle sagt sitt och de sedvanliga presentationerna och välkomsttalen var avklarade, greppade ˘Haeggi” – eller ”Speedy” som han också kallades av sina kollegor på touren (kärt barn har som bekant många namn) – vant mikrofonen. Varpå han under en dryg halvtimme levererade ett rappt och mycket underhållande föredrag. Den före detta världsstjärnan i golf bjöd såväl på en historisk utblick över prestigefyllda tävlingen Ryder Cups historia (visste ni att ett av världens idag största idrottsevenemang en gång började som ett litet ”Afternoon Tea party” med 5 pund i förstapris…?), som en rad härliga anekdoter från karriären.
Han inledde dock med att hylla Nätverket Österlen i allmänhet och konceptet Team Nätverket i synnerhet …

Nyttig erfarenhet
– Vilken fantastisk möjlighet och utbildning ni ger dessa ungdomar! Just att prata inför större grupper är något som är en viktig del av förmågan att hantera framgångar. Att få prata in för Nätverket Österlens medlemmar är en jättenyttig erfarenhet som kan betyda mycket den dag man för första gången sitter på en presskonferens med kamerorna smattrande runt omkring sig och allas blickar riktade mot sig själv, sade Haeggman som under några år av sin aktiva karriär nådde den absoluta världstoppen inom golfen.
Ett kvitto på det fick han sommaren 1993, då han en morgon blev uppring av den dåvarande Ryder Cup-kaptenen och fick beskedet att han tilldelats ett wild card till världens mest prestigefyllda golftävling.
– Det kändes nästan overkligt! Jag hade ju lekt att jag var Seve Ballesteros, Nick Faldo och Bernard Langer och nu skulle jag plötsligt få spela i samma lag som dem.

Assisterande kapten
Joakim Haeggman gjorde sitt jobb och vann sin singel (mot John Cook) i Ryder Cup 1993, men det räckte inte. Europa – som via Kalmar-sonens triumf kopplat greppet mot Amerika – klarade inte trycket och förlorade till slut matchen. Bättre gick det när Haeggman ett knappt decennium senare fick chansen som assisterande Ryder Cup-kapten för Lag Europa.
– Vi hade tre svenskar i laget när vi vann 2002 och det var en härlig upplevelse, sade Haeggman som fyra år senare fick förnyat förtroende som assisterande kapten till ovan nämnde Langer.
Även då blev det seger vilket innebär att den sympatiske svensken kan visa upp – alla som vinner får en miniatyrversion av den riktiga pokalen – inte bara en utan två Ryder Cup-troféer hemma i prishyllan.
En av dem hade han förstås med sig till Nätverkets frukostmöte …
– Kolla på den här Calle! Det är bra om du kan skaffa en sån, gärna flera, sade Heggman och blinkade mot unge Strandberg som log imponerat.

Fiskade med Faldo
Han berättade också om kamratandan och den fina gemenskapen som fanns bland de andra svenskarna som spelade på Europatouren samtidigt som Haeggman.
– Men jag fick många kompisar bland de utländska spelarna också. Jag och Nick Faldo, som var en av mina stora idoler som ung, funkade bra ihop. Vi är båda väldigt intresserade av flugfiske.
Haeggmans intresse för fiskets ädla konst var för övrigt väl känd bland golfens stjärnor. Vilket svensken blev varse när han för första gången tog modet till sig att hälsa på legendaren Jack Nicklaus …
– Jag gick fram och presenterade mig för Nicklaus som tittade på mig ett ögonblick innan han sa; ”Oh, you must be the crazy fisherman from Sweden” …
Den tokige fiskaren bjöd efter frukostmötet på en liten clinic på Tomelilla Golfklubb, innan det var dags för årets upplaga av Nätverket Open. Hur det gick i den tävlingen kan du för övrigt läsa om i en separat artikel på hemsidan.

Jacob hälsade på
Nätverket Österlen har genom stipendiatkonceptet Team Nätverket stöttat många elitsatsande lokala idrottstalanger genom åren. Några av dem har senare i sina karriärer nått stora framgångar både på nationell och internationell nivå. En av dessa är badmintonspelaren Jacob Nilsson, som den här morgonen var på plats för att bilda lag med Calle Strandberg i Nätverket Open.
– Nätverkets stöd betydde mycket för mig på flera sätt. Framför allt tyckte jag det var roligt att få träffa andra i min ålder som också satsade mot eliten och som förstod vad det handlade om på ett annat sätt än kompisarna i skolan, sade Jacob, som idag – fyra år efter han blivit utslussad från Team Nätverket – är den spelare från Sverige som ligger högst upp på världsrankingen i badminton.
Vi i styrelsen är oerhört stolta över våra elitsatsande talanger och den känslan tycker vi att även ni som medlemmar ska ha. Genom att vara med i Nätverket Österlen är ni i högsta grad delaktiga i deras framgångar. Sträck på er!

”Unikt koncept”
Under morgonen passade vi även på att fråga några av gästerna vad de tycker om Nätverket Österlens verksamhet. En av dem var Sparbanken Syd-chefen Fredrik Wennheden, som är en flitig gäst vid våra frukostmöten.
– Jag gillar verkligen Nätverkets upplägg. Här får jag möjlighet att skapa relationer till företag som jag annars inte träffar så ofta. Och med Team Nätverket har ni hittat er egen grej som gör konceptet unikt, sade Wennheden och fick medhåll av Paul Andersson på inredningsföretaget Room Expo.
– Nätverkets frukostmöten är jättebra som plattform för att bygga långsiktiga affärsrelationer. Bordplaceringen har lyft nivån ytterligare, nu hinner man med själva nätverkandet bättre, tycker Paul.

Värmande ord – tack för dem, vi strävar efter ständig utveckling och vill alltid bli ännu bättre! – från några av de medlemmar som genom sitt engagemang i Nätverket Österlen bidrar till att stärka samarbetet och relationerna i vår vackra landsände. Ni är oerhört viktiga och värdefulla för oss i Nätverket och för hela regionen, så respekten oss emellan är tveklöst ömsesidig.

Nätverket Österlen gör nu ett litet uppehåll innan vi är tillbaka med ett nytt frukostmöte i slutet av augusti. Njut av sommaren!

Text: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se
Foto: Hanseric Jonsgården

 

Fler bilder från frukostmötet hittar du här under. 
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.

 

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar