header20190423

Mårten Hedlund

Mårten Hedlund - World Village of Women Sports

18_marten-hedlund
Mårten Hedlund presenterade World Village of Women Sports. Pernilla Svensson, nybliven förbundskapen.
 
MED KVINNOR I FOCUS
Torsdagen den 1 april, 2010
Sandskogens Värdshus
 
Kvinnor och idrott stod i fokus när Nätverket Österlen arrangerade första frukostmötet för säsongen. Mårten Hedlund, vd på World Village of Women Sports, berättade om det framtida multisportkomplexet för kvinnlig idrott och Pernilla Svensson gav en inblick i sin första tid som förbundskapten för det svenska handikapplandslaget i skytte.

Unikt. Påkostat. Storslaget.
När World Village of Women Sports står klart 2013 blir det ett globalt projekt med ett övergripande mål: att förändra och förbättra villkoren för världens kvinnliga idrottare.
– Detta är mer än ett idrottscenter, det är en helt ny och vibrerande stadsdel, säger vd:n Mårten Hedlund.

Det var dagen efter Zlatans succé mot Arsenal men den här morgonen var det kvinnorna som stod i rampljuset när Nätverket Österlen arrangerade den första av totalt fyra frukostträffar 2010.
Huvudnumret på Sandskogens Värdshus var presentationen av en gigantisk satsning på just kvinnlig idrott.
Att 2010 är Kronprinsessans stora år har knappast undgått någon. Victoria och Daniels bröllopsförberedelser är frontläsning i var och varannan tidning, varje dag!
Men faktum är att även år 2013 kan påklistras samma etikett – av helt andra skäl.
Då invigs nämligen The World Village of Women Sports i Malmö och det nya kvarteret har efter sin arkitekturiska form döpts till just Kronprinsessan.
– Detta är en av de största satsningarna på tjejidrott i världen – någonsin! Centret kommer att omfatta över 110 000 kvadratmeter och blir världens främsta centrum för kvinnlig idrott, berättar Mårten Hedlund som är vd på och en av initiativtagarna till The World Village of Women Sport och som tidigare jobbat med bland annat Americas Cup och LdB FC Malmö,
Det faktum att idrottsforskning och utveckling utgår från och kretsar kring mannen var embryot, den bakomliggande idén om du så vill, till denna megasatsning.
– Allt från träningsmetoder och idrottsmedicin till psykologi och utrustning anpassas efter mannen, säger Mårten Hedlund.
Nu ska det alltså bli ändring på det.
Efter att Mårten och hans kollegor i oktober 2008 presenterat satsningen, har de fått hela idrottsvärlden med sig. Till och med IOK står bakom och FIFA kommer att vara representerade i ledningsgruppen.
– Just FIFA kommer för övrigt att öppna sitt första Medical Center of Excellence för kvinnor i det nya idrottscentret, avslöjar Mårten.
Fast egentligen är World Village of Women Sports mycket mer än ”bara” ett idrottscenter. I det mäktiga multisportkomplexet kommer det även att rymmas bostäder, restauranger, affärslokaler, parker och mycket annat (se faktaruta nedan).
Förutom att det blir en magnet för kvinnliga idrotter från hela världen kommer World Village of Women Sports att fungera som forsknings- och utvecklingscentrum för olika områden inom exempelvis träning, rehabilitering, näringslära, marknadsföring och utbildning Kort sagt – här växer en helt ny stadsdel fram.
– Sverige är ett jämställt land och det kommer vi att utnyttja i marknadsföringen. Men det är viktigt att komma ihåg att detta projekt inte är begränsat till Malmö eller Sverige, det är mycket större än så, säger Mårten Hedlund.
Hösten 2011 tas, om allt går som det ska, det första spadtaget. Två år senare arrangeras en stor kongress med FIFA och IOK i spetsen i World Village of Women Sports.
Sedan är det bara att en gång för alla begrava OS-grundaren Pierre de Cubertins könsdiskriminerande uttalande om att kvinnor bara har en uppgift i sport; att dela ut segerkransen …

***

Två av de många idrottstjejer världen över som i framtiden kommer att kunna dra nytta av faciliteterna på World Village of Women Sports är de lokala profilerna Amanda Lönnkvist och Evelina Hennigor. Amanda och Evelina är också två av de unga talanger som Nätverket Österlen samarbetar med och de gav en kort presentation av sig själva på Sandskogens Wärdshus.
Amanda, som är det färskaste namnet i Team Nätverket Österlen, är en mycket lovande långdistanslöpare som förra säsongen vann USM-guld på 2000 meter och i detta lopp distanserade tvåan med hela 23 sekunder. Wow!
Evelina, å sin sida, tillhör Sverige-toppen i tennis. Hon drömmer om att komma ut på WTA-touren och gav ett halvt löfte om att bjuda hela Nätverket Österlen på biljetter till finalen i Wimbledon den dag hon slår sig fram dit…
Vad månne bliva av dessa två talangfulla tjejer?

***
Slutligen – för att fortsätta på temat kvinnor och idrott – några rader om 36-åriga Pernilla Svensson, purfärsk förbundskapten för det svenska handikapplandslaget i skytte. Pernilla, som själv är en före detta elitskytt, har kontrakt på två år och tillträdde sin post i början av 2010.
– Huvudmålet för landslaget är Paraolympics 2012 och satsningen börjar redan i vår, säger Pernilla som i sitt landslag förfogar över bland andra 2008 års bragdguldvinnare Jonas Jacobsson (som för övrigt tidigare agerat gästföreläsare vid en av Nätverkets frukostträffar.
Pernilla berättade också om vikten av att ha stenkoll på alla mediciner de aktiva stoppar i sig och att landslagsläkarna hela tiden är uppdaterade på regelverket kring vilka preparat som är klassade som dopning.
– I annat fall är det väldigt lätt att åka fast i en kontroll, säger Pernilla som alla vi inom Nätverket Österlen önskar lycka till med jobbet som förbundskapten


FAKTA: World Village of Women Sports
The World Village of Women Sports blir en naturlig samlingsplats för forskning och utbildning inom olika områden relaterade till utvecklingen av kvinnlig idrott. The World Village of Women Sports består av ett multifunktionellt sportkomplex på totalt över 100 000 m2. Projektet tillförs 2,5 miljarder kronor i privata investeringar.
På området kommer att finnas:
• Idrottsmedicinskt centrum.
• Idrottshallar för ett stort antal idrotter.
•Universitets-, högskole- och gymnasieutbildningar.
•Hotell.
•Moderna kontor.
•Attraktiva bostäder.
•Restauranger och butiker.
•Parker och rekreation.
•Konferens- och kongresscentrum med kapacitet på upp till 5000 personer.

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar