header20190423

Uno Levinsson

Uno Levinsson

28_uno_levinsson

Uno Levinsson vägrar växla ner
Den förre musteribossen gasar för fullt trots hjärtproblemen
 

Han har drabbats av en massiv hjärtinfarkt, blivit mött med skepticism och haft ogynnsamma förutsättningar inför flera av sina uppdrag. Uno Levinssons livsresa har varit allt annat än spikrak. Men inget har stoppat honom.


Restaurangen på motormuseet Autoseum fylldes till bredden, Buss-Persson visade upp sitt senaste nytillskott – en hypermodern buss utrustad med bland annat wifi och digitalteve – och Uno Levinsson bjöd på en personlig inblick i sin karriär, när Nätverket Österlen för första gången arrangerade ett frukostmöte i Simrishamn.
– Det här är ett naturligt steg i vår utveckling och i vår ambition att sprida Nätverket ytterligare. Vi måste ju göra skäl för namnet, sade ordföranden Stefan Svensson i sitt välkomsttal som också inkluderade en kort och koncis återblick på Nätverket Österlens historia.

Uppe med tuppen
Dessförinnan hade Lasse Nilsson, i vanlig ordning uppe före både tuppen och solen, förberett morgonens tillställning på Autoseum. Uppsättning av skyltar, genomgång av mötesagendan och avstämning med kökspersonalen – Lasse lämnar inget åt slumpen. Platsen till trots gick inte allt med automatik för i herr Nilssons arla morgonövningar inkluderades också ett ”inbrott” i blomsteraffären vilket förhindrade att buketterna till frukostmötets huvudpersoner blev kvar i Ystad.

Hampus vill bli bäst
Huvudpersonerna, ja.
Innan Uno Levinsson tog till orda uppdaterade Elin Jeppsson oss om statusen på sin egen verksamhet och hästen Lindos form.
Lindos ska nu tävla på nationell nivå samtidigt som Elin utbildar sig till hästfysioterapeut. 28-åriga Elin kommer också att vara en av rådgivarna i Nätverkets nya mentorprogram.

Sin ringa ålder till trots har hon en gedigen erfarenhet som hon fortsättningsvis delar med sig av till övriga talanger i Team Nätverket.

En av dem är golfspelaren Hampus Nilsson som under frukostmötet presenterade sig
för första gången.
hampus_nilsson
Hampus Nilsson - Golfare utöver det vanliga
  Hampus är en av landets största golftalanger och vann nyligen sin första tävling på Skandia Tour.
– Mitt mål är att bli bäst i världen! sade den långtslående 17-åringen som tränar 6-7 timmar varje dag under sommaren.
Hampus representerar Österlens GK och är aktuell för det svenska EM-laget. Vi lär få höra, läsa och se mycket av honom framöver …

Unos tuffa start
En som redan låtit höra tala om sig i en mängd olika sammanhang är mångsysslaren Uno Levinsson. Mest känd är han kanske som vd för Kiviks Musteri och det var bland annat reflektioner från tiden inom detta framgångsrika familjeföretag som Uno bjöd på i sitt framförande.

Den nu 62-årige Levinsson växte upp i Tidaholm och hamnade sedan, via diverse studier i Göteborg, på Lärarhögskolan i Malmö.
– Där träffade jag min hustru Kristina. Jag vet inte exakt vad hon såg hos mig men jag misstänker att hon såg en möjlighet att få en del marktjänst uträttad. Jag var nämligen den enda person som hennes hund ville gå ut på promenad med.
Självironin och humorn gick som en röd tråd genom Uno Levinssons berättelse. Att det har varit en krokig väg råder det ingen tvekan om.

– 1992 fick jag en förfrågan om att bli vd för Kiviks Musteri. Jag är en obotlig optimist och misstänkte dessutom starkt att jag aldrig mer skulle få en sådan chans. Så jag tackade ja, trots att många avrådde mig.
Uno kom inte precis till något dukat bord.

Tvärtom – han tog över ett företag som just blivit av med sin största kund.
– Jag tvingades börja med att säga upp folk och dra in på i stort sett alla utgifter. Det var en oerhört dyster situation, minns Uno Levinsson.

Som dock lyckades samla ihop styrkorna och leda Kiviks Musteri ur krisen. Strax efter att familjeföretaget på ett framgångsrikt sätt gått igenom en generationsväxling (med därtill följande ändringar i ägarstrukturen), drabbades Uno av ett stort bakslag.

mote-autoseeum
Var illa ute
Fredagen den 30 juli 1999 drabbades han av en massiv hjärtinfarkt som kunde ha tagit hans liv.
– Min hustru såg att något inte stämde och tvingade mig till sjukhus på ett tidigt stadium. Det räddade mig.

Efter en tuff tid där Uno åkte in och ut på sjukhuset och var ganska illa ute – bland annat i samband med en flygresa från Bryssel som slutade med en akut bypassoperation – var han så småningom fysiskt återställd.
– Men läkarna var inte glada. De gav mig tio år – om jag skötte hälsan. Nu har jag levt över tiden…

Och trots att han slutade som vd på Kiviks Musteri för fem år sedan, vore det synd att påstå att Uno Levinsson dragit ner på takten.
Förutom att han sitter kvar som styrelseordförande på Kiviks Musteri innehar han samma post på Simris Alg och Tourism in Skåne och är dessutom djupt engagerad i verksamheten på Simrishamns sjukhus.

Och så är han, inte att förglömma, den stora drivkraften bakom Autoseum – Sveriges största motormuseum och platsen där Nätverket Österlen bland gamla bilar och åldrade flygmaskiner bröt ny mark den 11 maj 2012.

Text och foto: Konstantin Foussianis
kungnesta@yahoo.com
Tel: 0734-424837

Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.
FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar