header20190423

Karin Mattsson

Karin Mattsson

12_karin_mattsson
Karin Mattsson, och Elin Jeppsson var dagens gäster
 
RIKSIDROTT, HÄSTAR OCH VIN
Onsdagen den 8 juli 2008 kl. 08.00
Ystads Saltsjöbad
 
Dagens frukostmöte hölls på Ystad Saltsjöbad, för dagen inbäddad i regntunga moln. Stefan Svensson, som hälsade oss välkomna, förklarade att tidigare har vi alltid träffats på fredagar och i tidningen stod det igår att det statistiskt är finare väder fre-sön......

Karin Mattsson
Först ut av dagens talare, var Karin Mattson, ordförande för Riksidrottsförbundet, som blev extra glad över att vi hade Elin Jeppsson med oss. Karin började själv sin idrottskarriär på hästryggen när hon var 10 år. Karin berättade om sin tid i ungdomssektionen där hennes intresse för ledarskapet odlades. "- Att jag blev idrottsledare i unga år bara "blev", det föll sig liksom naturligt eftersom vi i ungdomssektionen alltid hanterade de frågor som hör till ett ledarskap. Det jag fick med mig från ungdomsidrotten var framförallt:
- Det går att påverka sin situation
- Det spelar roll vi kom, vi gjorde skillnad, vi betydde något och fick känna oss betydelsefulla
"- Jag vill idag att ungdomarna skall få tillbaka lite av det jag fick och vill använda mitt inflytande som ordförande för att det skall bli så."

Riksidrottsförbundet organiserar 20.000 idrottsföreningar i Sverige och ca 1/3 av befolkningen är medlem i en idrottsrörelse.
"- Vår roll är att företräda föreningarna i samhället, lobba politiskt, men vi hjälper också förbunden med många praktiska frågor som byggfrågor, idrottsjuridik, och skattefrågor", säger Karin.

Varje år får idrotten 1,8 miljarder av statskassan som fördelar sig på: Lokalt aktivitetsstöd - 884 milj, Idrottslyftet (fd Handslaget) 500 milj och 450 milj till specialförbunden och OS.

Karin avslutade med att berätta om att Sverige har goda referenser från de internationella arrangemang vi ordnat, och att regeringen är på gång i frågor som handlar om att marknadsföra Sverige ännu mer i samband med evenemang. Idrott och turism har en stark koppling.

Elin Jepsson
"-25 år och håller på med hästar och dressyr", är hennes egen beskrivning. Jag driver också ett företag som tränar och utbildar hästar, men även en del ungdomar som jag fungerar som mentor åt.
Elins karriär startade när hon som 8-åring följde med lillasyster som ville rida, själv ville Elin bara ha en ny cykel! Även om hon provat många idrotter som friidrott och dans så var det hästarna som blev hennes satsning. Trots att hennes pappa är allergisk mot hästar!

Elin tävlar nu som senior i klassen Grand Prix och målet är att vinna OS, även om ett VM såklart också duger! :-) Elin är som en av fyra talangfulla ungdomar med i Länsförsäkringars satsning Team Agria - ett projekt på fem år.

I stallet har Elin 5 egna hästar som hon rider och tränar varje dag. Annika Westberg med OS-erfarenhet tränar Elin.
Elin har ett mycket långsiktigt mål och berättar att genomsnittsåldern på elitnivå är 40 år! Tävlingarna är som en av få idrotter, mixade, män och kvinnor tävlar i samma klasser.
Sponsring är en viktig del i Elins verksamhet och hon tackar speciellt Nätverket Österlen för vårt bidrag och bjuder in oss i lastbilen som vi varit med att sponsra efter mötet.

Carl-Otto, Köpingsbergs vingård
Vi avslutade mötet med att bli inbjudna till Carl-Otto och hans vingård den 30 augusti då det bli vinprovning och middag.
Carl-Otto som har 1 ½ hektar mark med ca 4000 vinstockar räknar med att producera 4-6000 flaskor per år av "mousserande vin med champagnekaraktär"
inom några år. "- Hellre att det tar några år extra och kvaliteten blir hög än att skynda på med försäljningen", säger Carl-Otto. Vinrankorna är som bäst när de de är ca 15 år.

Om Karin Mattsson
Född 1972 på Frösön och är sedan 2005 ordförande i Riksidrottsförbundet. Hon blev första kvinna på posten när hon efterträdde Gunnar Larsson. Tidigare har hon varit ledamot i Svenska Ridsportförbundets styrelse.

Hennes idrottsliga ”bas” finns inom ridsporten, en idrott hon tillhört sedan 10 års ålder. Det var som 16-åring hon kom in på ledarbanan som förde henne till förbundsstyrelsen i Svenska Ridsportförbundet. Där satt hon i 10 år, något som sedan bidrog till att hon 1995 kom med i Riksidrottsstyrelsen för att 2005 väljas till RF:s förstakvinnliga ordförande

Om Elin Jeppsson
Elin är 25 år och från Ystad och tävlar i dressyr med sina hästar. Läromästaren Edelweiss II, med vilken hon har placeringar både internationellt och nationellt, och Grandesse som är på väg upp i klasserna.
Det stora målet just nu för Elin är OS 2012 och på vägen dit vill hon bli etablerad i Grand Prix, ha fler hästar och tävla framgångsrikt internationellt.

Nätverket Österlen 2008

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar