header20190423

Inför fjärde frukostmötet 2014

Inför fjärde frukostmötet 2014: Jan Sidemo

jan-sidemo-tomelillagk
Volvohöjdare gästar Nätverket

Han har jobbat heltid med Kenny Bräck, varit involverad i Formel 1-branschen och haft rollen som nordisk marknadschef för Renault.
Nu är Jan Sidemo vice president på Volvo Event Management med ansvar för två stora internationella golftävlingar.
Det är som ni förstår ett riktigt toppnamn som gästar Nätverket Österlen på årets fjärde frukostmöte.


”Sommaren är kort” sjunger Tomas Ledin – ett konstaterande som oftast är förknippat med vemod och andra mindre positiva känslor.
Men är man medlem i Nätverket Österlen finns det uppenbara fördelar med att vår varmaste årstid nu lämnar över stafettpinnen till hösten.
Semesteruppehållet är över och det är återigen dags för ett frukostmöte i Nätverkets regi. Den 29 augusti kör vi igång igen och den här gången står, precis som vid våravslutningen på Autoseum, bilar i fokus.
Vi snackar Golf och Volvo och vi håller hus i motorsportorten Tomelilla.

Dags för Nätverket Open
Det förstnämnda har dock inget med bilmärket att göra – frukostmötet åtföljs nämligen av Nätverket Open, vår årliga golftävling som i år avgörs på Tomelillas högt ansedda golfbana.
Tävlingen avgörs den 30 augusti men redan dagen före puttar vi alltså igång denna spännande nätverkshelg med själva frukostmötet.
Och det är ingen gröngöling som gästar Nätverket Österlen denna sensommarmorgon. Jan Sidemo, vice President på Volvo Event Management, besöker oss för att prata om, ja vaddå …?
– Jag hoppas kunna bjuda på en intressant inblick i min yrkeskarriär där jag även berör mina år som utlandssvensk i Belgien, USA och Kina, säger Jan Sidemo, som
tillbringat mycket tid på Österlen där både hans syskon och mor bor under stora delar av året.
Han säger sig också vara imponerad av hur aktivt Österlen är när det gäller att ordna evenemang som frukostmöten, konstrundor, litteraturcirklar, etc.

Grundade Scandinavian Masters
Jan Sidemo inledde sin karriär på SAPA för att i slutet av 1980-talet gå vidare till Volvos nordiska säljbolag.
Där drev han bland annat Volvos sponsorskap på PLM Open och Scandinavian Enterprise Open, samt var med och genomförde övergången till det som sedermera skulle bli Volvo Scandinavian Masters.
– Jag startade också upp ett Team Volvo i golf med syfte att få in fler svenskar på Europatouren där bland andra Jesper Parnevik var med.
Under första halvan av 1990 talet var Jan Sidemo nordisk marknadschef för Renault och kom då i kontakt med motorsport. Han startade upp en racingserie i Norden, Renault Clio Cup, och var med och arrangerade en rad aktiviteter tillsammans med Williams Formel 1 team som då var var bäst i världen.

Jobbade med Bräck
– I samband med det träffade jag Kenny Bräck vilket ledde till att jag i slutet av 1990-talet sade upp mig från Volvo och flyttade till USA för att jobba med honom på heltid.
Innan flytten hann Jan Sidemo även med att vara globalt lanseringsansvarig på Volvo Personvagnar AB, med ansvar för att världsintroducera nya bilar till återförsäljare, kunder och till viss del även till media.
– Det var ett oerhört spännande men också mentalt krävande jobb eftersom vi på den tiden ofta stod och föll med att varje ny modell skulle bli en omedelbar succé, säger Jan Sidemo.
Mellan 2003 och 2011 drev han sedan konsultbolag som framförallt jobbade med event- och sponsorfrågor för stora företags räkning.

Ansvar för Europatourtävling
Nu är Sidemo alltså vice president på Volvo Event Management med specifikt ansvar för driften av Europatour-tävlingen Volvo China Open och Volvo World Golf Challenge, som är den svenska biljättens årliga globala kundtävling med över 500 lokala tävlingar i 38 länder och en unik världsfinal i januari varje år.
Vikten av att genom nätverk bygga affärsrelationer är ett annat ämne som Jan Sidemo kommer att beröra i sitt framförande på Tomelilla Golfklubb. Där han möjligen gör debut i Nätverket Open dag efter frukostmötet.
– Jag älskar att spela golf men jag gör det på en kvalitetsmässigt ganska blygsam nivå. Har jag en bra dag kan jag spela på hcp 23. Ändå har jag haft förmånen att få swingtips från många toppspelare …

Hampus och Jacob rapporterar
Betydligt vassare på fairway är förstås Team Nätverkets långtslående golftalang Hampus Nilsson som under frukostmötet berättar om hur hans säsong varit så här långt. I ”ledarbollen” denna morgon återfinns även badmintonlöftet Jacob Bengtsson som ger oss en uppdatering på de senaste händelserna i karriären.
Jacob visade för övrigt framfötterna i mjuktennis när hela teamet för en tid sedan samlades för en lektion i mental träning under ledning av idrottspsykologen Andreas Sjörup.
Avslutningsvis en drive för den gastronomiska upplevelse som väntar oss.
Tomelilla Golfkrog är känt för sin höga kvalitet på maten och vi vågar lova att frukostbuffén blir något alldeles extra.
Väl mött.

Text: Kostas Foussianis
resereportern@gmail.com

 

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar