header20190423

John Pohlman

John Pohlman

John Pohlman

Pohlman trivdes i ottan och ovädret
I 30 år vägrade han konstant att medverka i morgonsändningar och han har aldrig ställt upp på något som äger rum före klockan nio på morgonen.
Tills nu.
– Jag är en kronisk sömntuta men jag är glad att jag ställde upp. Det här var fantastiskt roligt, sade tv-legenden John Pohlman efter att han avslutat mötesåret med ett trevligt föredrag om väder och vind.

Allt var precis som förr
Rösten, gesterna, handrörelserna, leendet … allt detta kunde vi känna igen hos den folkkäre meteorologen, trots att han hunnit bli 75 år – och trots att han tvingades föreläsa på en för honom synnerligen otacksam tidpunkt.
John Pohlman hatar nämligen morgnar och som redan framförts kom tidiga framträdanden i teverutan aldrig på fråga under hans aktiva karriär.
– Min fru vågar knappt tilltala mig före klockan nio på morgonen så att jag ställde upp på detta var en stor sensation. Men jag är glad att jag gjorde det, sade Pohlman.
Den känslan var nog ömsesidig med Nätverkets medlemmar.
Pohlman levererade visserligen inte någon väderprognos för morgondagen men bjöd på en lättsam tillställning inför vilken han utlovat anekdoter om sin tid på teve.
Och anekdoter fick vi.
Många, roliga och dråpliga sådana.

Vädertelevisionens historia
Samtidigt som regnet öste ner över Sandskogens Värdshus tog Pohlman oss med på en resa genom vädertelevisionens historia, från den av Krimkriget utlösta första väderprognosen i Paris 1856, till dags dato och den moderna presentationsteknik som bland annat innebar att han aldrig kunde bära blå kläder under sändningarna och att låg- och högtryckssymboler ibland syntes i hans ögon!
Vi fick höra om den första och numera klassiska Aktuellt-sändningen 1981 under vilken i stort sett allt gick snett, om hur man till en början använde sig av tågen för att sprida väderprognoser och om tittarstormen som utbröt när pekpinnen avskaffades.
– Folk började skicka in pekpinnar till mig och beslutet var inte populärt, sade Pohlman och skrattade.
Den 75-årige Kiviks-bon berättade också om felprognosen som ledde till ett bröllop och om hur Per Holmgren delvis tack vare sitt långa hår fick chansen i rutan för första gången. Den nyfikna nätverksskaran fick också veta hur det till en början gick till när Pohlman och hans kollegor fick signal om att deras programtid var över.
– En studioman fick krypa in på golvet i studion och rycka mig i byxbenet. Då visste jag att det var dags att runda av.
Tyvärr (vilken bild det kunde ha blivit!) hann inte Nätverkets Lasse Nilsson mer än böja sig ner för att påbörja krypsignalen, förrän herr Pohlman förstod vad som var på gång och lät sin välbekanta och nostalgiframkallande röst tystna för den här gången.
Men nämnde Nilsson hann bara vända ryggen till för att hämta blombuketten innan årets sista frukostgäst bjöd på ett extranummer i vilket han med yviga gester beskrev hur han vid ett tillfälle släpptes av i fallskärm på 3000 meters höjd för att sedan halas in med ett för kort rep i tv-studion där han hängde med halva kroppen i bild och den andra halvan utanför …
När allt var över hade regnet upphört och John Pohlmans morgondebut klarats av med bravur.
– Tack Lasse, för att du släpade mig hit! Nu ska jag försöka njuta av lite jazz under festvalen, avslutade Pohlman som emellertid föredrar mer traditionell jazz framför den moderna variant som är i majoritet under festivalen i Ystad.

Därmed är säsongen till ända när det gäller frukostmöten hos Nätverket Österlen. Fortfarande återstår dock två verkliga höjdpunkter i form av Nätverket Open i golf den 4 september, samt gåsamiddagen den 29 oktober.
Väl mött.

***

Innan Pohlman tog till orda fick vi en kort rapport från den av Nätverket stöttade dressryttaren Elin Jeppsson som haft ett strålande tävlingsår under vilket hon placerat sig i alla tävlingar hon deltagit i. Bland resultaten märks bland annat fem segrar och Elin ser med stor tillförsikt fram emot hösten. Just nu ligger fokus på att göra den egna hästen Lindos duglig för Grand Prix.
– Jag tycker att förutsättningarna är goda. Jag har själv tävlat i Grand Prix och har erfarenheten som behövs. Och jag tror att Lindos har kapaciteten, säger Elin.
Nätverket Österlen önskar Elin Jeppsson lycka till med sin fortsatta satsning mot världstoppen.

Text och foto: Konstantin Foussianis
kungnesta@yahoo.com
Tel: 0734-424837

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar