header20190423

Inför frukostmötet: Nadja Casadei

nadja.jpg

Hon vann kampen mot cancern

Friidrottsstjärnan Nadja Casadei gästar Nätverket

En kvinna. En dröm. Och en sjukdom som kunde ha krossat allt. Den 22 april kommer friidrottsstjärnan Nadja Casadei till Nätverket Österlen för att berätta om sin tuffa kamp mot cancern och vägen tillbaka till vardagen som elitidrottare.

Det var i mitten av oktober 2013 som sjukamparen Nadja Casadei fick chockbeskedet. Smärtan i magen var inte bara ett resultat av magsåret hon brottats med, det var mycket allvarligare än så. Hon hade cancer i lymfkörtlarna.

Siktade på EM
Nadja, som precis hade kommit tillbaka från en av karriärens många skador och full av entusiasm siktade mot EM i Zürich 2014, stod inför sin tuffaste utmaning någonsin. Att besegra cancern och – i bästa fall – ta sig tillbaka till idrotten.

– Min första tanke var att jag skulle fixa det. Att det inte kunde finnas något som skulle kunna bryta ner en så stark kropp. Jag kunde inte se att jag skulle bli svag av sjukdomen, men under resans gång förstod jag att jag hade fel …

Istället för rehabilitering och fysträning väntade cellgiftsbehandling för cancer i lymfkörtlarna. I nästan ett halvår kastades hon och hennes anhöriga mellan hopp och förtvivlan, mellan glädje och sorg – och mellan liv och död.

IMG_4576.jpg Lång skadelista
– Jag lärde mig en hel del om mig själv under sjukdomstiden. När jag inte längre hade kontroll på någonting och inte kunde påverka något så gjorde det mig konstigt nog till slut lugn. Jag har aldrig upplevt en sådan närvaro i mig själv, vaken före eller efter cancern, som då.

När krutröken lagt sig hade Nadja Casadei – med bland annat fyra SM-guld i meritlistan – vunnit sin viktigaste seger i livet. Hon hade besegrat cancern med hjälp av mediciner, läkarhjälp och framför allt – sin enorma mentala styrka. Samma egenskap som förmått henne att gång på gång komma tillbaka från fysiska bakslag. Nadja Casadeis skadelista är lång som en oanvänd toalettrulle och inkluderar bland annat stressfrakturer, en avsliten hälsena, två opererade knän, axelproblem och ett ödem i foten.

Inte ändra något
Men trots alla skadeproblem och trots att hon drabbades av en av de värsta sjukdomarna som finns, skulle Nadja inte vilja ändra på någonting i sitt liv. Så här skriver hon på sin hemsida:

Jag skulle leva mitt liv igen om jag fick chansen. Med alla fall, alla tårar och skrapade knän. Jag väljer cancern, den måste få sin plats. Oron över om jag ska dö eller överleva. Smärtorna, sprutorna, ångesten. Paniken. Rädslan. Kampen. Jag väljer allt igen ...

Citatet ovan säger det mesta. Den 33-åriga landslagsstjärnan, som siktar mot OS i Rio i sommar, har en vilja av stål och ett psyke med hjälp av vilket hon kan bestiga berg. Det ska bli mycket intressant att ta del av Nadjas historia och ni kan förvänta er en föreläsning som berör på djupet och ger nya perspektiv på det mest värdefulla vi har. Livet.

Denna morgon får vi också träffa Team Nätverkets triathlontalang Nikola Boron. Precis som Nadja är Nikola en tuffing som älskar att träna och har höga ambitioner med sitt idrottande. Varmt välkomna till ett frukostmöte i idrottens tecken.

Text: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se

Foto: Atea och Peter Holgersson.

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar