header2021

Frukostmöte: Åsa Wikforss

NÖ frukost
Akademiledamoten, forskaren och författaren Åsa Wikforss trivdes på Nätverkets frukostmöte på Ystads teater - och medlemmarna fick en populärvetenskaplig inblick i hennes filosofiska yrkesutövning.

Filosofi till frukost i nätverksepilogen

Filosofi kan tyckas vara ett tungt ämne för tidiga morgnar, men gästande professorn Åsa Wikforss tog på ett intresseväckande sätt ner det svårbegripliga till en alldeles lagom nivå.
Samma etikett kan inte klistras på de framtida ambitioner som unga golflöftet William Wistrand svingade iväg vid fredagens frukostmöte hos Nätverket Österlen.
– Jag tänker vinna alla fyra majors! sa den 16-årige Team Nätverket-stipendiaten.

Vid sidan av den delikata buffén (en stor eloge till teatercaféets personal som alltid levererar) serverades det filosofi till frukost vid årets sista företagarträff hos Nätverket Österlen. Huvudpersonen Åsa Wikforss föddes visserligen i Göteborg men har tillbringat varje sommar sedan 1961 i Ystad där hennes mormor är bördig. Dagens framträdande var dock hennes första på Ystads teaters anrika scen.

Professor och forskare
– Det är verkligen jättekul att komma till teatern och prata inför Nätverket Österlens företagare. Vilken fin atmosfär, sade Åsa, som bland mycket annat är professor i teoretisk filosofi vid universitetet i Stockholm.

Hon är också forskare, författare, föreläsare och ledamot i Svenska Akademien.

Någon ledtråd till vilken författare som i år tilldelas Nobelpriset i litteratur fick vi som väntat inte. Svenska Akademien tog beslutet för en vecka sedan men pristagaren tillkännages först den 7 oktober.

Bott i New York
Däremot fick vi en intressant inblick i Åsa Wikforss liv och yrkeskarriär. Att det skulle bli just filosofi var emellertid inte helt självklart för Åsa.

NÖ frukost
– Jag visste inte vad jag ville jobba med utan testade lite allt möjligt. När jag var ung ville jag bli skådespelerska och sökte in på scenskolan. Jag kom dock inte in så jag läste en kurs i filosofi för att jag tyckte det verkade kul. Sedan var jag fast. berättade Åsa Wikforss.

Efter studier och forskning i Oxford och New York återvände Åsa så småningom hem till Sverige och Stockholm.  

Kritisk mot skolan
Fakta, kunskap och kunskapsmotstånd är begrepp som Åsa Wikforss flitigt diskuterar i sina böcker Alternativa fakta och (framför allt) Därför demokrati och som hon även berörde under frukostmötet. Åsa kämpar i sitt ämbete mot faktaresistens och desinformation.

– Det kritiska tänkandet är så oerhört viktigt i dessa tider. Och det kräver ämneskunskaper. Det är ingen förmåga som du har mer eller mindre talang för, säger Åsa, som är kritisk till den svenska skolans förhållningssätt till kunskap.

– Den svenska skolan var nog som bäst på 1970-talet. I läroplanen som släpptes i början av 1990-talet prioriterades kunskapsinlärningen ner och det ledde till en sämre skola.

Filosofi i företag
Åsa Wikforss vill bidra till att respekten för kunskap ökar i samhället, och hon tror att även företagare kan använda sig av filosofi för att nå framgång.

– I alla sammanhang där man ska fatta beslut är det viktigt med kunskap. En företagsledare ska exempelvis kunna visa vilka fakta som ligger bakom ett beslut, och hur hen har resonerat innan beslutet togs. Är man oense om ett beslut är det bra att reda ut om oenigheten grundar sig i värderingar eller i faktakunskap.

Nätverket Österlen riktar ett stort och innerligt tack till Åsa Wikforss för den intressanta pratstunden och hoppas att hon återkommer vid ett framtida tillfälle.

Wow, William!
Under morgonen fick vi också träffa golfspelaren William Wistrand, som är en av stipendiaterna i Team Nätverket. Simrishamns-killen William, som nyligen flyttat till Helsingborg, har en lyckad säsong bakom sig och går en spännande framtid till mötes.

– Jag har börjat på golfgymnasiet i höst och har riktigt bra coacher där. Under pandemin har jag faktiskt kunnat tävla en hel del. Mina närmaste mål är att klättra på rankingen, vinna tävlingar och få lite landslagsuppdrag, säger William som har haft Tiger Woods som förebild.

NÖ frukost
Golflöftet och stipendiaten William Wistrand berättade om sin satsning och sina framtidsmål i samband med att han tog emot stipendiechecken av Team Nätverkets Elin Jeppsson Lindén.

På lång sikt tycker William att det ”skulle vara kul att bli bäst i världen” och på frågan vilken major han helst skulle vilja vinna blev svaret ”Det kvittar. Jag siktar på att vinna alla fyra!” …

Wow, säger Nätverket Österlen om den inställningen och önskar William varmt lycka till.

Lars hyllar sin tennispartner
Högt i tak var det även bland gästerna under nätverksepilogen. Vi pratade bland annat med Ystads TK:s klubbchef Lars Ekdahl som var på plats för att lyssna på sina gamla mixed dubbel-partner Åsa Wikforss.

– Vi har spelat ihop men det har hon kanske förträngt, skojade Lars, som för övrigt är full av lovord inför Nätverket Österlens verksamhet.

– Jag har bara positiva intryck, På grund av pandemin har jag inte hunnit vara på så många frukostmöten, men för oss i Ystads TK så är det här nätverket perfekt. Team Nätverket är ett grymt koncept och så har ni fantastiska föreläsare, vilket stärker produkten ytterligare.

Fisk och taxi i fokus
Medlemspresentationerna levererades denna gång av Magnus Lloyd, som berättade om de transporttjänster han erbjuder genom sitt företag Lloyds Taxi, samt av Jimmy Ahl på Kåseberga Fisk – en gastronomisk institution på Österlen.

– Vi kör bud, vanliga taxi, matvagnar – allt som kunden önskar. Välkomna! sade Magnus.

– Vi har öppet hela året, för privatpersoner och företag. Hjärtligt välkomna! hälsade Jimmy.

Vill du också presentera ditt företag på 180 sekunder på ett kommande frukostmöte hos Nätverket Österlen? Hör av dig till oss på info@natverketosterlen.se så ordnar vi det.

NÖ frukost
Teatercaféets personal hade som vanligt dukat upp en delikat frukostbuffé som medlemmarna kunde avnjuta med fortsatt goda avstånd mellan borden.

Ovan refererade frukostmöte var det sista för året hos Nätverket Österlen, som dock har ytterligare en godbit att bjuda på innan säsongen är över. Den 4 november träffas vi för en härlig After Work på Ystads Teater och inbjudan till den begivenheten skickas ut inom kort.

Text: Kostas Foussianis, kostas@natverketosterlen.se
Foto: Joachim Orrenius, joachim@natverketosterlen.se,
Johanna Härd, johanna@natverketosterlen.se
och Kostas Foussianis

Bilder
Här nedan finns fler bilder från frukostmötet. Klicka på den första så kan du bläddra genom hela bildspelet!

Nätverkskalender

Följ Teambloggen på Facebook

Gilla oss på Facebook

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar