header20190423

Gudrun Schyman

Gudrun Schyman

16_schyman
Kontroversiell feminist med ordets gåva. Bara blommor kunde stoppa Gudrun Schyman när hon gästade oss.
MOTOCROSS, REVISION & SCHYMAN
Fredagen den 10 juli 2009 kl. 08.00
Sandskogens Värdshus
Filip Bengsson
Filip är en motocrosstokig kille som började sin karriär redan som 5 åring! Filip satsar till 110 % när det gäller. Han har bl a kört i JVM och är Svensk Juniormästare 2008.
Har precis fyllt 17 år och bor i Sankt Olof.  Läs mer om Filip

Gudrun Schyman
Gudrun började berätta lite om sin bakgrund där hon bl a jobbat och bott i Ystad och hennes barn är födda i Ystad. Se mer i faktarutan.

Gudrun fick inför mötet själv bestämma vad hon skulle tala och dagens ämne blev därför jämställdhet, ett ämne som låg henne varmt om hjärtat och naturligtvis alla andra också.

Verkligheten är ofta en annan fortsatte hon. Framför allt inom näringslivet där männen dominerar totalt. De flesta tycker det är fel, men inte mycket görs! Välutbildade kvinnor trycks ofta tillbaka, fortsatte hon. Även fördelningen av föräldrar som stannar hemma med barn är snedvriden då förhållandet 80% men endast 20% av männen stannar hemma.

Under hennes berättande hördes en hel del synpunkter från åhörarna, men en rutinerad politiker tappar sällan eller aldrig argumenten och det gjorde inte heller Gudrun som oförtrutet fortsatte med att prata bl a om det kvinnliga företagandet.

Här var det ofta svårare för kvinnorna att ta för sig, framförallt inom mansdominerade yrken. Men fortsatte hon, en ändring är på väg om än långsam.

Till sist fick Lasse Nilsson ta till blomsterbuketten och tacka henne för dagens frukostmöte, annars hade Gudrun kunna hålla på länge till.

Om Gudrun Schyman
Gudrun Schyman, född i Täby i Stockholms län, svensk politiker (tidigare vänsterpartist) och socionom. Riksdagsledamot 1988-2006 och partiledare för vänsterpartiet 1993–2003.
Schyman lämnade vänsterpartietden 7 december 2004, och satt fram till valet 2006 som politisk vilde i riksdagen.
Vid en presskonferens 4 april 2005 presenterades hon som en av styrelsemedlemmarna i det nybildade nätverket Feministiskt initiativ:

Om sig själv säger hon: Jag vill inte missionera men gärna inspirera. Inte moralisera men gärna provocera. Jag blandar jag mina framträdanden med erfarenheter från både privat och offentligt. Både från livet som kvinna, som ensamstående mamma, som socialarbetare, som nykter alkoholist och som toppolitiker. Jag ser mig främst som folkbildare, med ambitionen att fler ska få göra den mentala resan från offer och utsatt till aktör för förändring. Hemma, på jobbet, i ledningsgruppen, i styrelserummet och som medveten medborgare.

Nätverket Österlen 2009

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar