header20190423

Inför frukostmötet: Anette Norberg

anette_norberg_1.jpg

Gulddrömmar och riskhantering

Dubbla OS-guldmedaljören Anette Norberg gästar Nätverket Österlen

Att vinna ett OS-guld är en utomordentlig sportslig prestation – att vinna två är en bragd som slår det mesta i idrottsvärlden. Anette Norberg ledde sitt curlinglag till segrar både i Turin 2006 och Vancouver 2010.

Nu får du som medlem i Nätverket Österlen chansen att få höra hur det går till att bygga ett vinnande lag som håller yppersta världsklass år efter år. Den 17 mars gästar curlingskippern Anette Norberg årets första frukostmöte på Ystad Teater.

De flesta av oss har säkert både trevliga och tydliga tv-minnen från avgörandet vid vinter-OS i Turin, där lag Norberg tog sitt första guld. Anette avgjorde med den sista stenen i den sista omgången – precis som en jämn curlingmatch ska sluta.  

Den gången svarade Schweiz för motståndet. Det var stort nog, eftersom det schweiziska laget hörde till de bästa i världen och hade varit en ständig utmanare när lag Norberg tog fem raka EM-guld 2001 till 2005.

Men det skulle bli ännu större. I stället för att dra sig tillbaka efter det historiska guldet i Turin bestämde sig laget för att satsa även på OS 2010 i kanadensiska Vancouver.

- Det kändes som en extra sporre för oss att få utmana Kanadas tjejer i deras eget och curlingens hemland, berättar Anette Norberg.

Guldkamp i curlingens hemland

Att det till slut blev ett guld även i Vancouver vet vi. Däremot är det inte lika många som minns hur avgörandet såg ut – trots att finalen mot Kanada var hur jämn som helst och till och med gick till skiljeomgång. Kanada hade den sista stenen. Deras skipper Cheryl Bernard hade avgörandet i sin egen hand, men handen svek.

Till skillnad från i Turin, där Anette Norberg slog ut två schweiziska stenar för segern, lyckades den kanadensiska skippern bara slå ut den ena av två svenska stenar och därmed var guldet svenskt. Samtidigt skrevs curlinghistoria eftersom laget blev först att försvara ett OS-guld.

Laget hade i och med segern dessutom vunnit de två första riktiga curlingturneringarna i OS. Sporten hade bara uppvisningsstatus när den första gången fanns på det olympiska programmet i Calgary 1988. Då var Anette med som reserv i det svenska laget.

Ett lag med fyra personligheter

Anette Norbergs väl samspelta guldlag i Vancouver bestod av Anna Le Moine, Cathrine Lindahl och Eva Lund. Att lyckas få en grupp med fyra tämligen olika individer att fungera ihop som ett lag i en lång turnering med upp till tre timmar långa matcher är mycket speciellt och en av curlingens tjusningar. Hur Anette och hennes lagkompisar kämpade med den utmaningen lovar hon att beskriva på frukostmötet den 17 mars.

Där kommer hon också att berätta hur hennes egen framtid som curlingspelare ser ut. För även om guldlaget från 2010 avslutat den gemensamma satsningen, så spelar de fortfarande curling i en och annan form.

För Anettes del betyder det seriespel på svensk elitnivå. Finns det kanske rent av drömmar om ännu ett OS? Den frågan sparar vi till frukostmötet.

 

Anette Norberg civilt

Anette Norberg är matematiker och sedan i fjol anställd som chefsaktuarie på försäkringsbolaget Euro Accident, där hon även sitter i ledningsgruppen. En aktuarie arbetar med riskbedömning med hjälp av statistik och matematiska modeller.

 

Anette Norbergs främsta curlingmeriter

2 OS-guld - Turin 2006 och Vancouver 2010

7 EM- guld - 1988, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 och 2007

3 VM- guld - 2005, 2006 och 2011

9 SM-guld

15 Elitserieguld

 

anette_norberg_2.jpg

 

Se detta på Youtube

OS-guldet i Turin: https://www.youtube.com/watch?v=6EyoXWAnVb0

OS-guldet i Vancouver: https://www.youtube.com/watch?v=v2MagIsyupM

Rockvideo inför OS i Vancouver: https://www.youtube.com/watch?v=QeTE9KkG0IA&index=1&list=RDQeTE9KkG0IA

 

Text: Lars Fredell

 

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar