header20190423

Frukostmöte: Malin Tillmar

malin-tillmar-frukost.jpg

Forskning för företagare förgyllde frukosten

Två nya företagspresentationer, intervju med en rykande färsk DTM-segrare och en spännande nyhet i utvecklingen av Nätverket Österlens koncept.
Det bjöds på många godbitar vid årets fjärde frukostmöte på Ystads Teater.
Och då har vi inte ens nämnt det intressanta och proffsiga föredraget som forskaren Malin Tillmar levererade ...

På den tredje och sista sommarmånadens sista dag rivstartade bildligt och bokstavligt höstsäsongen hos Nätverket Österlen.
Ty vi hade ju besök av fartfenomenet Joel Eriksson, Tomelilla-sonen som tagit motorsportvärlden med storm de senaste åren och som så sent som förra helgen tog sin första men knappast sista seger i den stentuffa DTM-klassen.

Omtumlande vecka
Däremot var intervjun på teaterns stora scen denna morgon Joels sista som stipendiat i Team Nätverket, fallande för åldersstrecket som han nu är. Och han framförde sin djupa tacksamhet över det stöd han under sin tid i ”teamet” erhållit från Nätverket.
– Det har betytt mycket för mig och min satsning, sa Joel som trots en omtumlande vecka efter segern på italienska Misano-banan – med all den mediala uppmärksamhet den förde med sig – verkar stå med båda fötterna på jorden.
Utan att för den skulle göra avkall på den härliga attityd och charmiga kaxighet som han vant oss vid under sina framträdanden i Nätverket, bör tilläggas…
– Segern i Italien är min största framgång i karriären, men det är bara början. Redan nästa helg är det ny tävling, på klassiska Nürburgring, och jag siktar på seger. Jag ligger tolva och totalt och har mycket att hämta igen, sade Joel som i och med triumfen i Misano blev den näst yngste racevinnaren någonsin i DTM-cirkusens 30-åriga historia.

Tungt för Nikola
Om Joel Eriksson lever sin dröm – eller i alla fall början av den – så har hans kollega i Team Nätverket, triathleten Nikola Boron, det betydligt tyngre just nu. Efter ett framgångsrikt 2017 har Nikola denna säsong drabbats av flera motgångar i form av förkylningar och andra sjukdomar. Och som om inte det var nog upptäckte läkarna för en tid sedan att Nikola lider av ett tillfälligt hjärtfel. 19-åringen från Polen, som på bara några år lärt sig tala perfekt svenska, är nu belagd med träningsförbud i upp till ett halvår.
– Det är förstås tråkigt att inte kunna träna men jag känner mig mentalt stark och vet att man måste vara förberedd på allt. Jag kommer tillbaka! lovade Nikola som vi hoppas även kommer tillbaka som mentor för andra Team Nätverket-stipendiater i framtiden.
– Stödet från Nätverket Österlen har varit oerhört betydelsefullt för mig. Jag har kunnat investera i utrustning och fått utbyta erfarenheter med andra elitsatsande ungdomar. Men framför allt betyder det mycket att ni har trott på mig, så tack snälla!

Nytt hos Nätverket!
Morgonens medlemspresentationer svarade YstadÖsterlen Revision och O’Learys för. Robin Lundgren, franchisetagare på det sistnämnda medlemsföretaget, bjöd under sina 180 sekunder i rampljuset dessutom på en mycket spännande nyhet! Den 28 februari nästa år är det nämligen premiär för tidernas första Nätverket Open i bowling. Det blir spel i 3-mannalag med fina priser och mättande grillbuffé. Mer information om den begivenheten distribueras via sedvanliga kanaler under hösten.
Efter att nyblivna nätverksmedlemmen Malmö Redhawks lottat ut matchbiljetter och ovan nämnda revisionsbyrå slumpat bort snygga paraplyer, intog frukostmötets huvudperson scenen. Entreprenörskapsprofessorn Malin Tillmar är den första forskaren som föreläst hos Nätverket Österlen och hon gjorde det med bravur.

Brist på mångfald
Malin bjöd på ett axplock av fakta, erfarenheter och insikter från sin forskning kring entreprenörskap i olika sammanhang – både ur ett nationellt och globalt perspektiv. Vi fick höra ett par roliga anekdoter från små företagare i den stora världen och vi fick ta del av Malins tankar om bristen på global insikt och mångfald i bilden av hur en entreprenör ser ut. Liksom hur mycket bättre ett samarbete inom turismsektorn kan fungera i Tanzania jämfört med i Sverige …
– I motsats till vad de flesta nog skulle tro så rådde tribalism i det svenska samarbetet medan projektet i Tanzania präglades av tillit och en väl fungerande samverkan. De var helt enkelt tvungna att lita på varandra för att utvecklas och exempelvis få kredit beviljad hos bankerna, sade Malin som även pratade om jämlikhet inom svenskt företagande.

Kvinnor underrepresenterade
– Kvinnor är fortfarande underrepresenterade som företagare i många näringsgrenar och faktum är att bara 32 procent av alla nystartade företag i Sverige drivs av kvinnor.
Hur man får företag, kommuner, landsting och det civila samhället att samverka på bästa sätt, var en annan fråga som Malin resonerade kring.
– Vi behöver mer kunskap om hur nya entreprenöriella samverkansformer fungerar i praktiken, sade Malin innan hon avtackades med blomster från Malvas Blommor och en med godsaker fullproppad delikatesskorg utdelad av Janne Simoes på Olof Viktors.

Stenhammar nästa!
De flesta av oss lämnade nog Ystads Teater berikade av ny kunskap, goda råd och värdefulla tips efter att ha lyssnat på Malin Tillmars proffsiga föredrag.
Det lär vi för övrigt göra även efter årets sista frukostmöte den 28 september. Då gästas Nätverket Österlen nämligen av ingen mindre än finansmannen och mångmiljardären Olof Stenhammar.
Mer information om den höjdaren levereras inom kort direkt till din mejl – om du är medlem i Nätverket Österlen …

Vid tangenterna: Kostas Foussianis
Foto: Hanseric Jonsgården och Kostas 

 

Fler bilder från frukostmötet hittar du här under. 
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.

 

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar