header20190423

Frukostmöte med Nätverket Österlen: Percy Nilsson

Percy-Nilsson

”Man måste inte kunna allt själv!”
Frukostmöte med Nätverket Österlen: Percy Nilsson talade om vikten att omge sig med rätt människor

Bygg nätverk.
Skapa gemenskap.
Och håll järnkoll på pengarna.
Där har du några av de värdefulla tips som byggentreprenören Percy Nilsson bjöd på när han gästade Nätverket Österlens sista frukostmöte för året.


Byggmästaren, superentreprenören och affärsproffset Percy Nilsson var huvudpersonen vid morgonens frukostmöte på Ystads Teater.
Percy anlände sent, men när han väl kom levererade 70-åringen i paritet med eller kanske till och med över de högt ställda förväntningarna.
Mannen som byggde sig en hel stadsdel varvade inblickar från sina olika projekt med konkreta råd till framgångsrikt företagande och lättsamt skildrade exempel på hur sättet att göra affärer på kan skilja sig i olika kulturer.
 
– Araberna har exempelvis en helt annan syn på hur en affär ska göras upp än vi i Norden. Har man för bråttom blir de förolämpade. De menar att man måste ha trevligt och lära känna varandra först innan det är dags att komma till skott, säger Percy som menar att han själv ligger någonstans mitt emellan dessa kulturer.
– Jag har alltid haft järnkoll på vart pengarna går och försöker gå rakt på sak så mycket som möjligt. Men det är oerhört viktigt att bygga nätverk genom att vårda relationerna, både till sina anställda och till affärspartners. Det handlar om att skapa en gemenskap och få alla att trivas och jobba mot samma mål. Den biten upptäckte jag tidigt att jag var ganska skicklig på.
Det var just genom utvecklandet av ett Nätverk som Percy gjorde Malmö Redhawks till Sveriges bästa hockeylag och skapade drag kring ishockeyn i Sveriges tredje största stad. Han applicerade sedan samma modell på Landskrona Bois och IFK Ystad som han stöttade ekonomiskt under ett antal år på 1990-talet.

– I grund och botten är det ett och samma koncept. Man kan uppnå mål på olika sätt men det handlar i mångt och mycket om att ha rätt människor runt omkring sig. Man behöver inte kunna allt själv. När jag fick frågan om jag ville bli ordförande i hockeyklubben visste jag knappt vad icing var. När jag byggde golfbana i Spanien kunde jag inget om golf. Samma sak var det egentligen även med arenan – jag hade aldrig drivit ett arenabygge tidigare…

Det sistnämnda projektet upptog en stor del av Percys framförande. Årets Skåning från 2008 berättade om den starka skepticism med vilken politikerna mötte honom, när han framförde sina planer på arenan och den nya stadsdelen i Hyllie.
– Sakta men säkert fick jag ihop ett gäng som trodde på projektet och som drog åt samma håll. I takt med att vi växte oss starkare fick Reepalu och kompani allt svårare att stå emot.

Resten är ett stycke gyllene Malmö-historia. Ifjol stod det 100 000 kvadratmeter stora köpcentret Emporia färdigt och i våras riktades all världens blickar mot Malmö när den stora schlagerfesten Eurovision Song Contest avgjordes i ”Percys” arena.
Nästa stora beståndsdel i den nya stadsdelen är det hotell som Percy står bakom och som ska vara färdigt i mars 2015.
– Det blir 300 rum med möjlighet till autoamtisk incheckning. Priserna kommer att ligga på mellan 500 och 700 kronor per natt, avslöjade Percy som också fick frågan vad han har för råd att ge till Ystad som ju står i startgroparna för ett stort arenabygge.
– Låt bli att bygga… hehe. Skämt åsido. Det blir inget lönsamt projekt, driften kostar och ni kommer att gå back varje år. Men det är klart att Ystadsborna är värda en ny arena. För 250 miljoner kronor (den fastslagna budgeten för arenan i Ystad, reds anm) kan ni nog bygga en helt okej arena.

Percy avtackades efter föredraget med blommor, keramik och … ett fingerat presentkort hos hemglassbilen!
– Haha… där fick ni till det! Men jag står för vad jag gjorde. Det är ett jäkla otyg, glassbilssignalen. Vem av er skulle våga borra sönder däcken på en annan bil? skämtade Percy med ett flin innan han lämnade teatern ungefär lika hastigt som han kom.

***

Vi fick också en rapport från Team Nätverkets långtslående golftalang Hampus Nilsson som sedan två år tillbaka varit bofast i det svenska juniorlandslaget. Hampus ska nu ta steget upp till seniornivå men är kluven över om han ska göra det som proffs eller som amatör. Med tanke på Hampus ålder kan det kännas nära till hands att be honom ”skynda långsamt”. Å andra sidan får man förstå att svenske stjärnan Henrik Stenssons triumf i PGA-finalen för en tid sedan, har gett 19-åringen från Österlens Golfklubb massor av inspiration.

***

Fredagens frukostmöte var alltså det sista för året i Nätverket Österlens regi. Men det återstår fortfarande en godbit på programmet. Epilogen för Nätverksåret 2013 utgörs i sedvanlig ordning av den traditionella gåsamiddagen som i år äger rum den 1 november. Vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att bevista denna tillställning med god mad, massor av mad och mad i rättan tid. Lägg till trevlig underhållning i olika former och du förstår att detta blir en helkväll att se fram emot.

Väl mött!

Vid tangenterna: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
resereportern@gmail.com

Foto: Hans-Eric Jonsgården och Kostas FoussianisFler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.


FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar