header20190423

Roland Andersson

Roland Andersson

10_roland_andersson
Roland Anderssom som även passade på att fylla år samma dag
 
RUTINERAD TRÄNARE MED FOCUS
Fredagen den 28 mars kl.08.00, 2008
Restaurang Rätt Vid Havet i Kåseberga
 
Nytt år och nya talare och äntligen lös solen som traditionen bjuder!

Rasmus Lundgren
Först ut var Rasmus Lundgren som berättade lite om sig själv och sin sport. Han började redan som sjuåring och 2005 kom han med i landslaget. Rasmus tränar 3 ggr i veckan på is i Malmö samt styrketräning 2 ggr i veckan. Han kan tänka sig att efter avslutade studier resa till Kanada för att spela kälkhockey.

Redan vid förra OS i Turin var då 13-årige Rasmus Lundgren med och spelade som världens yngste kälkhockeyspelare genom tiderna. Rasmus var också med i den första officiella internationella juniorturneringen i kälkhockey som gick av stapeln i USA i april 2007, samt i EM i Turin hösten 2007.

Roland Andersson
När Roland startade presentationen av sig själv berättade han att han var 55+ vilket stämde väl och dagen till ära så plussade han på ett år till eftersom det var hans födelsedag.

Han berättade om sin karriär som fotbollsspelare i Kävlinge för att senare fortsätta i Malmö FF och Djurgården. Fyra gånger blev han svensk mästare och tre ggr var han med om att vinna svenska cupen.

19 landskamper hann Roland med vilket bl a inkluderade fotbolls-VM i Argentina 1978 Efter sin aktiva spelarkarriär blev det som tränare i bl a Malmö FF, FC Ittihad, Lunds BK, Qatar SC, BSC Young Boys samt Al Shaabsom Roland fortsatte sitt fotbollsliv!

Scout för Engelska landslaget under VM 2002 i Japan/Sydkorea under Sven-Göran Erikssons ledning.

Från år 2004 assisterande förbundskapten tillsammans med Lars Lagerbäck.

Just rollen som tränare kan ibland vara osäker, fortsatte Roland och gav exempel på att när han själv pga vissa uttalanden snabbt blev befriad från jobbet!

Roland visade oss tre viktiga punkter inom elitidrottandets värld.
1 - Vinna. På elitnivån är det bara vinna som gäller.
2 - Färskvara. Dvs ett lag är inte bättre än sista matchen.
3 - Alla. Dvs alla kan tränarens jobb!?!

Han berättade om att spelare kan graderas i verkningsgrad. Det är kanske inte alltid de allra bästa spelarna som tas ut, utan det tittas mycket på helhetsbilden. Som ex tog han sista landskampen som spelades för 2 dagar sen mellan Sverige - Brasilien. Spelarna kom från 12 olika länder och 20 klubbar. Det krävs verkligen av tränararna att kunna se helheten.

Vidare kom han på ett ämne som låg honom varmt om hjärtat, nämligen åldersfixeringen inom dagens toppidrott. Som ex nämnde han Henke Larsson och Niclas Alexandersson. Två toppspelare som fortfarande presterar som 20-åringar!! Fast sen fanns det ju 20 åringar som betedde sig och presenterade som 50-åringar!! Det viktiga är helheten, konsterade Roland.

Till sist avtackades Roland och fick t.o.m mottaga ett fyrfaldigt leve för att fira födelsedagen. Lasse Nilsson och Stefan Svensson tackade Roland med en jättelik blomsteruppsättning.

Om Roland Andersson
Född 1950 i Malmö.Från och med hösten 2004 assisterande förbundskapten för svenska fotbollslandslaget. Andersson har tidigare tränat Malmö FF, och känner förbundskapten Lars Lagerbäck sedan studietiden vid Idrottshögskolan.

Som spelare representerade han Malmö FF och Djurgårdens IF och var med i Sveriges lag i VM i Argentina 1978.

Assisterande förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll
Tränare för Al Sha'ab Club (Förenade arabemiraten)
Tränare för Young Boys (Schweiz)
Tränare för FC Ittihad (Saudiarabien)
Tränare för Qatar SC Qatar
Tränare för Malmö FF
Scout för Engelska landslaget under VM 2002 i Japan/Sydkorea under Sven-Göran Erikssons ledning
Deltagare i det Malmö FF som tilldelades Svenska Dagbladets guldmedalj 1979  

Nätverket Österlen 2007

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar