header20190423

Inför frukostmötet: Daniel Berlin

infor.jpg

Prisade mästerkocken avslutar nätverksåret

Daniel Berlin gästar Ystads Teater på sista frukostmötet

Om du vill äta på Sydsveriges hetaste restaurang måste du boka bord tre månader i förväg.
Och vill du ha mannen bakom succékrogen som föreläsare är det säkrast att vara ute betydligt tidigare än så.
Därför såg Nätverket Österlen till att redan i december förra året göra klart med mästerkocken Daniel Berlin till frukostmötet den 25 september.

I Tomelilla kommun på Österlen, ungefär en halvtimmes bilresa från Simrishamn, ligger en liten by som heter Skåne-Tranås.
Till byn – där det inte ens bor 200 personer – vallfärdar folk från hela Europa, USA, Asien, ja i princip hela världen.
Orsaken stavas DANIEL BERLIN.
Så heter restaurangen som är en av Sveriges bästa.
Och så heter också kocken som många anser vara en av de bästa i hela världen.
Den 25:e september kommer han till Ystads Teater för att till Nätverket Österlens medlemmar dela med sig av sin egen framgångssaga.
– Det ser jag fram emot. Förhoppningsvis kan vi få igång lite dialog under frukosten. Mat är ju något som engagerar alla, säger Daniel glatt.

Årets ambassadör 2011
Restaurangen Daniel Berlin ligger alltså i Skåne-Tranås, cirka 300 meter väster om riksväg 19 mellan Kristianstad och Ystad. Placeringen kan tyckas märklig men förklaringen till att Daniel Berlin valde just Skåne-Tranås, var att han helt enkelt inte hade råd att köpa mark närmare havet.
Det beslutet är nog Tomelilla Kommun väldigt tacksamma för idag. Med sitt gastronomiska kunnande har Daniel lockat prominenta gäster från när och fjärran till regionen. Eller som Tomelilla Kommun själva konstaterade i sin motivering när de utsåg honom till Årets Ambassadör 2011, ett av många priser som Daniel Berlin vunnit de senaste åren.

Med sitt nationellt och inte minst internationellt goda renommé har han satt Skåne-Tranås och Tomelilla på kartan och är en inspiration för företagande och entreprenörskap i Tomelilla på Österlen.

Jobbat hårt
Inte heller Dagens Industris omdöme går av för hackor. Så här lät det när DI Weekend besökte Skåne-Tranås tidigare i år.

Det är så läckert att vi sörjer flyktigt när fatet är renskrapat – för att sedan börja längta efter nästa punkt på menyn. Detta gäller för övrigt hela måltiden; rätterna är fulländade var för sig men de lägger också grunden för varandra och bygger upp en förväntan som hela tiden infrias.

Inget dåligt betyg precis.
Men så har Daniel slitit som ett djur för att nå den nivå han och restaurangen nu håller. Det har inte varit någon spikrak resa och om det hoppas vi få höra när Daniel gästar oss.

Upplevelsen i fokus
– Restaurangen är inte bara mitt jobb, jag lever för det här. Det är jättekul att få priser, inte minst för personalen som får en extra injektion, men det viktigaste är att gästerna lämnar restaurangen med en häftig upplevelse som de aldrig varit med om tidigare, säger Daniel.
Han har bostad både i Malmö och Skåne-Tranås men reser ofta runt för att hitta inspiration och nya idéer till sin verksamhet. Daniel finner frågan om vilken som är hans favoritplats på Österlen väldigt klurig ...
– Jag gillar området kring Haväng och trivs väldigt bra i Ystad också. Men det finns så många platser. Trakterna kring Skåne-Tranås är fantastiska och här tillbringar jag mycket tid, säger Daniel som älskar att jaga och vara ute i naturen.

23 rätters middag!
Hans passion för matlagning och lokala råvaror går som en röd tråd i den höga kvalitet som levereras vid de exklusiva luncherna och middagarna. De sistnämnda består av inte mindre än 23 läckert komponerade och synnerligen delikata rätter, medan lunchrätterna är 13 till antalet. Antalet bord är dock begränsat till 14 så om du vill äta hos Daniel måste du boka tre månader i förväg.
Lita dock på att din väntan får sin belöning i form av en kulturell och kulinarisk upplevelse utöver det vanliga.
En trevlig upplevelse lovar även vi att du får, om du anmäler dig till årets sista frukostmöte hos Nätverket Österlen. Väl mött den 25 september!

Text: Kostas Foussianis
press@natverketosterlen.se
Bilder: pr.danielberlin.se

FAKTA/Daniel Berlin
Född: 16 augusti 1982, i Landskrona.
Bor: Malmö och Skåne Tranås.
Familj: Fästmö, föräldrar och en lillasyster.
Yrke: Kock.
Fritid: Inte mycket. Men då jagar jag gärna.
Äter: Allt mellan himmel och jord.
Läser: Jaktlitteratur och böcker om vilda växter och om gamla recept och metoder från förr i tiden.
Aktuell: Driver en av Nordens bästa restauranger och föreläser på Nätverket Österlens frukostmöte den 25 september.

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar