header20190423

Bo Lundgren

Succé när Lundgren inledde säsongen!

110422_lundgren_A1

Succé när Lundgren inledde säsongen!
Rekordmånga på plats för att lyssna till riksgäldschefen

Det började med några få personer i ett vardagsrum i Löderup.
Sju år senare har Nätverket Österlen växt till regionens hetaste företagsnätverk – och igår slogs det rekord när Bo Lundgren talade på årets första frukostmöte.


Omkring 70 personer hittade till Sandskogens Värdshus när Nätverket Österlen på Skärtorsdagen traditionsenligt drog igång säsongen, den sjätte i ordningen i sammanslutningens historia. Årets första frukostmöte visade med stort eftertryck vilket drag och intresse det just nu finns kring regionens näringsliv i allmänhet och Nätverket Österlen i synnerhet. Aldrig någonsin har så många funnits på plats på ett frukostmöte i nätverkets regi.

Efter att medlemmar och gäster i vanlig ordning presenterat sig för varandra, delade Pelle Larsson och Stefan Svensson ut årets stipendier till två av de elitsatsande idrottstalanger som Nätverket Österlen på olika sätt stöttar. Långdistanslöperskan Amanda Lönnqvist och kälkhockey-liraren Rasmus Lundgren fick motta varsin check på 10 000 kronor i utvecklingsstöd, varpå de kortfattat berättade om sina närmaste mål och aktiviteter.

Huvudpersonen för dagen var emellertid en annan Lundgren – nämligen den före detta moderatledaren och nuvarande direktören på Riksgäldskontoret med förnamnet Bo.
Lundgren, som de senaste åren gjort ett storartat jobb som riksgäldschef och vars insatser för svensk ekonomi har fått ovärderlig betydelse för att Sverige klarat sig relativt väl genom finanskrisen, är en ekonomisk och politisk tungviktare som vi i Nätverket är stolta över att (tack vare nya medlemmen Susanne Cederberg) ha fått på kroken som föreläsare.

Lundgren presenterade sig förvisso lite skämtsamt som en skogsägare från Glimåkra, men det blev snart tydligt – för den som inte visste det sedan tidigare – att den nu 63-årige Kristianstadspågen är en världsvan politiker och ett ekonomiproffs ut i fingerspetsarna. Bo Lundgren, som har sommarbostad i Mälarhusen och vars familj är bosatt i Lund (han själv pendlar till arbetet i Stockholm), delade med rapphet och stor träffsäkerhet med sig av sina tankar om och erfarenhet av de stora världsekonomiska frågorna och problemen.

110422_lundgren_A

Under det drygt halvtimmeslånga föredraget satte Lundgren den svenska ekonomin i fokus i perspektiv på vad vi upplevt de senaste decennierna. Han avhandlade också en mängd historiska världsekonomiska händelser, från jordbruksnäringens nedgång efter första världskriget, via 2000-talets globala finanskris till de dagsaktuella problemen i länder som Irland, Portugal och Grekland. Som komplement till den av värdshuset utsökta frukosten serverades vi begrepp som sale-leaseback, likviditet och infrastruktur, men Lundgren upprätthöll tempot i presentationen hela tiden och såg därmed till att skapa närhet till och intresse hos åhörarna. Han höll på ett skickligt sätt terminologin på en för målgruppen lämplig nivå. Kort sagt; en proffsigt utförd inblick i svensk- och internationell ekonomi levererad av ett äkta proffs.

Lundgren passade till och med på att skämta med det egna skrået (”det väl alla att vi politiker alltid vill fly ansvaret”), puffa för Bottniabanan och ge sin syn på såväl SAAB-affären som vad som egentligen hände när bankkrisen utlöstes i USA för några år sedan.
– Lehman hanterades fel och effekterna blev därmed större än vad de borde ha blivit. Världshandel minskade med 20% på några veckor och i Sverige sjönk produktionen med 5% på kort tid, sade Lundgren som emellertid betonade att han ser en ljus framtid för Sverige på lång sikt.

Hur framtida kriser ska förebyggas, hur de ska hanteras om de ändå uppstår och hur Frankrikes och framför allt Tysklands ekonomier ska skyddas i saneringen av Europas krisnationer, blev de avslutande frågeställningarna på årets första frukostmöte.

Den 27 maj är det dags igen.
Då fyller vi Sandskogens Värdshus igen.
Kanske blir Skärtorsdagens rekordnotering av kortvarig natur …

***
I skuggan av Bo Lundgrens lektion i samhällsekonomi delgavs vi också en synnerligen spännande nyhet. Thomas Lantz, chef för Ystads Teater, tog tillfället i akt och presenterade den nybildade ekonomiska föreningen Destination Ystad-Österlen. Föreningen ska bli sydöstra Skånes nya gemensamma skyltfönster inom turism och näringsliv och har ett klart utkristalliserat mål: att inom fem år fördubbla antalet besökare i regionen!
Och vi som tyckte att det var turisttätt under Konstrundan …

Text och Foto: Konstantin Foussianis

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar