header20190423

Inför frukostmötet: Joakim Haeggman

joakim-haeggman-pre454.jpg
Joakim Haeggman på KLM Open i Holland 2009. Foto: Dutchess (CC BY-SA 3.0)

En av Sveriges främsta golfare gästar oss i Tomelilla

Joakim Haeggman hörde till den absoluta världseliten i golf när han var som bäst kring sekelskiftet. Nu siktar han in sig på seniortouren. Men först ska han vara gästföreläsare hos Nätverket Österlen.
Fredagen den 1 juni kl 07:30 är tiden och Tomelilla golfklubb är platsen du ska notera i din kalender. Anmäl dig direkt om du inte vill missa detta. Och glöm inte att anmäla ditt lag till golftävlingen Nätverket Open samma dag!

Joakim kommer självklart att prata golf på frukostmötet i Tomelilla. Både ur ett teoretiskt och praktiskt perspektiv. Efter frukostmötet bjuder han nämligen även in till en clinic, dvs ett lektions- och uppvisningspass, som är något alldeles extra när Joakim står för upplägget. Mer om det längre ner.

Spelare och ledare i Ryder Cup

Under föreläsningen tänker han bland annat prata om sig själv som ledare inom golfen, närmare bestämt när han var vicekapten för det europeiska laget i Ryder Cup.

- Ryder Cup är ju aktuellt nu, eftersom Europa står som värd för årets upplaga av kampen mot de främsta golfspelarna från USA. Tävlingen spelas i Frankrike i september. Jag hade förmånen att få agera vicekapten både 2002 och 2004 till Sam Torrance respektive Bernhard Langer, berättar Joakim.

Europa vann både de gångerna. 2002 var segern ganska knapp (15,5 – 12,5) medan det blev en storseger 2004 (18,5 – 9,5). Lika bra gick det inte när Joakim själv – som första svensk – var en av de tolv spelarna i Europalaget. Det var 1993 och matchen på The Belfry i England vanns av USA trots att Europa bland annat hade spelare som Nick Faldo, Seve Ballesteros, Colin Montgomerie och Bernhard Langer.

Segern i Barsebäck var stor

Men det finns många fina segrar i Joakims egen golfbag. Hela sju toursegrar står på meritlistan. Den som han själv håller bland de främsta – och som svensk golfpublik nog minns bäst – är förstaplatsen i Scandinavian Masters på Barsebäck 1997.

Nu liksom då finns masterstävlingen i Sverige med på Europatouren. På den touren blev det ytterligare en seger när Joakim vann Qatar Masters 2004.

Från det att Joakim som 20-åring blev professionell spelare 1989 fram till att han lämnade den internationella golfscenen 2013 hann han spela ihop nästan 40 miljoner kronor brutto i prispengar. Mycket pengar men samtidigt bara en tiondel av vad Sveriges nuvarande golfstjärna på herrsidan, Henrik Stensson, hittills har spelat in.

Satsar på Seniortouren

Nästa år tänker Joakim för övrigt ta upp spelandet och resandet igen – nu på den europeiska seniortouren.

- Nästa år fyller jag 50 och då är man kvalificerad för seniorernas tour. Bra väder och bra träning under våren, sedan ska jag vara klar för spel när det drar igång i maj, säger Joakim.

- Om det är något jag saknat sedan jag lade av med tourspelandet så är det tävlingsmomentet. En del spelare på touren är nog mest med av nostalgiska skäl, men jag är tävlingsmänniska och vill minst lika mycket få uppleva den känslan igen. Och så kanske jag kan få revansch på en och annan spelare – eller vinna mot dem igen.

Joakim Haeggmans mål nästa år är att kunna kombinera jobbet som säljare på Svenssons Motor i Läckeby strax utanför hemorten Kalmar med 16-17 golftävlingar runt om i Europa. På Svenssons Motor sysslar han för övrigt med försäljning av gräsklippare och annan utrustning till golfbanor.

Hur flyger en golfboll?

- Det finns prispengar även på seniortouren, även om de inte är så stora. Jag hoppas i alla fall att kunna spela så bra att de räcker till en halvtid, säger han.

Då gäller det förstås också att hitta tillbaka till de bästa slagen igen.

- Alla golfare, oavsett hur bra de är, spelar för sitt bästa slag. Det kommer jag att ta upp under clinicen efter föreläsningen, säger Joakim, och lovar visa sådant som alla golfspelare behöver lära sig. I det ingår något så grundläggande – och för många amatörgolfare totalt outgrundligt – som förståelsen för hur en golfboll flyger.

På frukostmötet den 1 juni får du höra Joakim Haeggmans egen berättelse om vägen till framgång. Dessutom får du tips som kan göra dig till en ännu bättre golfare. Och inte minst chansen att spela mot – eller kanske med – honom i Nätverket Open.

Text: Lars Fredell, informationsansvarig
lars.f@natverketosterlen.se

JOAKIM HAEGGMAN
Ålder: 49 år
Klubb: Kalmar GK
Familj: Gift med Emelie och två barn, Tuva, 10, och Felix, 8.

Golfmeriter:
- 7 segrar
- 5 andraplatser
- 5 tredjeplatser.
- 45 övriga topp-10-placeringar

Toursegrar:
- AGF-Allianz Open, Cotes d'Armour Bretagne 2008 (European Challenge Tour)
- Qatar Masters, Doha 2004 (European Tour)
- Volvo Scandinavian Masters, Barsebäck 1997 (European Tour)
- B&H Malaysian Open, Royal Selangor 1994 (Asian Tour)
- Peugeot Open De Espana, Madrid 1993 (European Tour)
- SI Compaq Open, Örebro 1992 (Telia Tour Herrar)
- Wermland Open, Karlstad 1990 (Scandinavian Challenge Tour)

 

Möt Team Nätverkets egen golfare

calle-strandberg.jpg

På årets tredje frukostmöte får du också träffa Team Nätverkets stipendiat och duktige golfare Calle Strandberg. Han kommer till frukostmötet för att berätta om sina framgångar och sin satsning det här året.

 

 

 

 

 

 

Inför Nätverket Open

Nytt för i år är att Nätverket Open spelas samma dag som frukostmötet på Tomelilla golfklubb. Så här ser programmet för dagen ut:

07:30 Nätverket Österlens frukostmöte med Joakim Haeggman som gästföreläsare

09:30 Incheckning till golftävlingen

10:00 Clinic med Joakim Haeggman

10:30 Egen uppvärmning

11:00 Kanonstart Nätverket Open

16:00 Fika och prisutdelning

Särskilda möjligheter för just ditt företag
- Bli värd för ett av de 18 hålen och gör reklam för dina produkter eller tjänster.
- Sponsra prisbordet.

Tävlingsanmälan: Anmäl ditt lag med företagsnamn, namn på spelarna med golf-ID till info@tomelillagolf.se eller 0417-19430. Obs! Antalet platser är begränsat. Medlemmar i Nätverket Österlen och Tomelilla Golf & Business Club har förtur. Anmälan senast 28/5. Pris: 1.495 kr per lag. Tävlingsformen är Texas scramble för tremannalag.

Var värd för ett hål: Kontakta Lasse Nilsson i Nätverket Österlen på 0705-924 248.

 

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar