header20190423

Loa Falkman

Loa Falkman

Loa Falkman & Joel Eriksson

Världsartisten och superlöftet
glänste på Ystads Teater!

Loa Falkman och Joel Eriksson i huvudrollerna på årspremiären

Att Ystads Teater är en viktig mötesplats för kulturlivet är en självklarhet.
Nu är det också en träffpunkt för regionens näringsliv.
I ett fullsatt teaterkafé, med världsartisten Loa Falkman i huvudrollen, arrangerades årets första frukostmöte i Nätverket Österlens regi.

Solen sken, stämningen var på topp och den digra frukostbuffén smakade utsökt.
Mycket – men inte allt – var som vanligt när Nätverket Österlen gick in på sitt sjunde år, idag etablerat som det största och viktigaste företagsnätverket i sydöstra Skåne.

2012 års första frukostträff var nämligen det första någonsin på Ystads Teater.
Och vilken fullträff det blev i den anrika miljön!

Teaterkaféet var fyllt till sista plats och det minglades friskt i trevlig och lättsam atmosfär – bättre förutsättningar för att skapa affärskontakter går knappast ens att tänka sig.

Eller som Loa Falkman uttryckte det när han efter Stefan Svenssons eminenta inledning fick ordet fritt:
– Det känns oerhört roligt att få komma hit. Det går ju nästan att ta på energin här inne! Låt oss inspirera varandra till framtida stordåd!
Några sådana, stordåd, har ju Loa själv på sitt samvete – han har uppträtt bland annat på Broadway i New York och på Bolsjojteatern i Moskva – och det var bland annat om detta han berättade i sitt härliga framförande.

På ett lättsamt, världsvant och inte minst humoristiskt sätt gav Loa Falkman en historisk återblick på sin karriär, från tiden på musikdramatiska skolan via debuten i Tintomara på Operan 1973, till tiden som stjärna i Paris och New York.

– Jag har haft en del tur i livet. Men jag säger som Ingemar Stenmark; ju mer jag tränar desto mer tur får jag, skojade Loa som gång efter annan framkallade skratt och leenden hos publiken.
Loa Falkman på Ystad Teater
Loa berättade också om sin förkärlek för gestaltningar av udda karaktärer och inte minst osympatiska sådana.
– Det är för att han är så snäll själv. Kontrasten tar fram det bästa ur honom, förklarade hustrun Rosy Jauckens som själv är pensionerad balettdansös från Operan och som numera sköter Loas olika engagemang.
Förutom tur (och talang) ligger det förstås även en hel del hårt jobb bakom Loa Falkmans framgångar.

– Det handlar om att tillgodogöra sig den kunskap och de erfarenheter man kommer i kontakt med, i mitt fall från regissörer, dirigenter och sångkollegor. Här kan jag nämna teaterguru Peter Brook som jobbade med i en Carmen-pjäs i Paris. Jag hade kontrakt i åtta veckor men det blev till slut tre år. Jag lärde mig oerhört mycket under de åren.

Vi fick också veta att Loa – som för övrigt är ambassadör såväl för barncancerfonden som för ishockey-VM 2012 och 2013 – lyssnar mer till magkänslan än förnuftet när han ska välja bland erbjudanden och uppdrag.
– Ibland blir det bra, ibland inte. Jag ställde till exempel upp i Melodifestivalen med en låt som hette Symfonin, Jag kom sist ...

På platsen före Loa, det vill säga näst sist, i samma tävling kom för övrigt en viss Peter Jöback.
– Han var helt knäckt och jag fick trösta honom efteråt, minns Loa Falkman.

Från en etablerad stjärna till en kommande.
Innan Loa Falkman intog scenen presenterade sig 13-årige Joel Eriksson, som är en av de elitsatsande ungdomar Nätverket Österlen stöttar. Joel är en supertalang inom svensk motorsport och blev svensk mästare i gokart förra året.

Åldern till trots har han redan provkört formelbilar och stiftat bekantskap med kända motorsportsarenor som SPA-banan i Belgien och tyska Nürburgring.
Vad månne bliva …?

Text och foto: Konstantin Foussianis
PR-ansvarig Nätverket Österlen
Text och foto: Konstantin Foussianis
kungnesta@yahoo.com
Tel: 0734-424837

bild02
Världsartisten och superlöftet intog scenen

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar