header20190423

Björn Ranelid

Rekordsuccé på Nätverkets premiärmöte!

top1
Den ene hittar orden kvickare än Lucky Luke drar sin revolver.
Den andra rattar gokartbilar snabbare än någon annan 14-åring i hela landet.
Tillsammans gav de nätverksåret 2013 en riktig rivstart.
Estradören Björn Ranelid och motorsportlöftet Joel Eriksson underhåll rekordpubliken hos Nätverket Österlen på Ystads teater igår.


”Gemenskapen är en näringslösning som inte kan köpas på apotek eller tillhandahållas på sjukhus” skrev Björn Ranelid i höstas i boken ”Skänk ett ord” som var ett litterärt experiment där intäkterna gick till flickskolor i Afghanistan.
Han kunde ha tillagt:
… däremot får du den som medlem i Nätverket Österlen.  
Ty vår gemenskap växer så det knakar och när ovan nämnde ordsmed igår inledde nätverksåret, var dynamiken i teaterkafét så påtaglig att den nästan gick att röra vid och forma små bollar av.
Det minglades, skrattades, delades ut kexchoklad (!) och utbyttes visitkort och idéer och formligen sprudlade av entusiasm och företagsanda i den sprängfyllda salen.
Och ute i korridorerna fanns möjlighet att prova på både segway (Nätverkets Lasse Nilsson svischade fram som värsta ”Solsidan-Fredde” på golvet) och massage som mera fysiska komplement till den i huvudsak verbala kommunikationen inne i själva kaféet.

Rekordbra frukostbuffé
Men innan vi går in på själva frukostmötet ska vi hylla dem som hyllas bör – kafépersonalen som komponerat ihop en utsökt frukostbuffé i vilken de kryddat det vanliga utbudet med påskinspirerade inslag som frusen äggtoddy, risbräck med godisägg och diverse andra kulinariska läckerheter. Toppklass rakt igenom eller som någon sa: ”bästa frukosten någonsin hos Nätverket!”.
Ett mer mätbart rekord sattes i form av antalet deltagare. Närmare 70 personer gästade årets första frukostmöte på Skärtorsdagen och många av dem var på plats redan vid 7.30 som från och med i år gäller som starttid för det mingel under det ges möjlighet att knyta nya och vårda redan befintliga affärskontakter.
Efter ordförande Stefan Svenssons sedvanliga öppningsanförande följde den traditionella stafetten där samtliga mötesdeltagare presenterade sig själva.

Ranelid ägde ”scenen”
Premiärmötets huvudrollsinnehavare behövde förstås ingen närmare presentation.
Under sin halvtimme i rampljuset ägde Björn Ranelid i karaktäristisk stil scenen på ett sätt som bara han kan. Träffsäkra ordkombinationer varvades med snabbt växlande anekdoter med en geografisk spridning från San Francisco och Haväng. Mannen som levererar böcker (31 st på 30 år!) och citat med samma frekvens som om han plockade äpplen från ett av träden på odlingen hemma i Kivik, bjöd på ett annorlunda framförande som mer påminde om show än om föredrag.
Som vanligt haglade aforismerna ur Ranelids mun och verkshöjden i dessa kan ingen ifrågasätta, hur slitna vissa av dem än kan vara för den som tidigare haft förmånen att lyssna på honom.
Några exempel:
– Kärleken väger ingenting och likväl är den mäktigare än allting annat på Jorden ...
– Världens kortaste och längsta resa går mellan ögat och hjärtat, och där emellan krävs varken pass eller visum ...
– Att leva är att simma från stranden jag till stranden du i havet vi …
– Barnen är soldater i världens största armé och de har endast hjärtat som vapen …
Visst, ni har kanske hört dem förut men de tål att höras igen. Man kan tycka vad man vill om Björn Ranelid (och tro mig, det finns väldigt många åsikter om honom) men man kan aldrig ta ifrån honom språkets gåva och det faktum att budskapen som genomsyrar hans citat och böcker präglas av viktiga värden som fred, värme och kärlek.

Litteraturens Zlatan

Björn Ranelid är för litteraturen vad Zlatan är för fotbollen och på tal om den sistnämnde så passade den i Malmö födde författaren på att – med glimten i ögat – dela ut ett par fyndiga ”kompispassningar” till Paris Saint-Germains bollkonstnär.
– Har ni tänkt på att Zlatan, och de flesta andra fotbollsspelare också för den delen, nästan alltid börjar sina uttalanden men ordet ”Nej”?
– ”Är du nöjd med ditt hattrick, Zlatan? Nä, det vet jag inte men... ”.
– När Zlatan och Helena gifter sig och prästen frågar ”Tager du...” så kommer Zlatan säkert att inleda med ”Nää...”.
Skojade Ranelid och fortsatte på temat Zlatan ...
– Han är bra Zlatan, men han har max fem år kvar på toppen. Och när han lägger skorna på hyllan så kommer jag med min 40:e bok...
Ranelid bjöd också på några korta retorikrelaterade råd till Nätverkets medlemmar.
– Du blir aldrig en framgångsrik företagare om du inte behärskar talet. Var äkta och försök inte förkonstla dig i kommunikationen. Gör ett pålitligt intryck och tala inte illa om dina konkurrenter, löd Ranelids tips.

Berömde Nätverket
Björn Ranelid talade sig också varm om Nätverkets stöd till och utbildning av lokala idrottstalanger, en satsning som kommer att utvidgas och framöver även omfatta kultursektorn.
– Jag uppskattar verkligen att överskottet går till regionens elitsatsande ungdomar. 2011 delade jag för övrigt ut pris i Ystad till just sådana ungdomar så den biten ligger mig varmt om hjärtat.
Ranelid – som skrivit ett tiotal böcker som handlar om Österlen (ordet skandal känns klent som etikett på det faktum att han ändå aldrig tilldelats Piratenpriset) – älskar verkligen sydöstra Skåne och ställer alltid upp när han ombeds medverka i ett evenemang som hålls i ”Sveriges Provence”.
– Och Ystad släpper jag aldrig ur mitt hjärta. Utmärkelser är i sig inte viktiga för mig men jag fick mitt första pris här när jag tilldelades Ystad stads kulturpris och staden kommer alltid att betyda mycket för mig.

Tolkade Hugo Lind-klassiker

30 minuter Ranelid är en intensiv orgie i språkets sköna konst, och som pricken över i levererade den 63-årige ordvirtuosen också ett bonusnummer i form av sin egen tolkning av Hugo Lindhs klassiska visa ”Flottarkärlek”. Och även om Ranelid rent musikaliskt kanske inte nådde upp till samma nivå som Gösta "Snoddas" Nordgren gjorde när han framförde låten i klassiska radioprogrammet Karusellen 1952, så renderade den spontana solosången dagens största applåd.
Och frågan är om inte denna trudelutt skulle ha haft minst lika stor chans att gå vidare i Melodifestivalen som låten ”Mirakel” som Ranelid framförde tillsammans med Ystad-födde Sara Li förra året …

Statusrapport från Joel
Från en fartdåre – ursäkta jargongen, Björn – till en annan.
Motorlöftet Joel Eriksson, som ifjol vann den svenska SKCC-serien i sin klass, gav en kort lägesrapport inför säsongspremiären i Klippan Cup kommande helg.
– Jag har varit nere i Italien och testkört och även om jag går upp i en ny klass i år har jag höga krav på mig själv.
Joel är en av de elitsatsande undgomar som utbildas och uppbackas ekonomiskt av Nätverket och vi är stolta över att få vara med och lotsa fram Joel i den karriär som ser ut att bära raka vägen mot stjärnorna.  Tomelilla-grabben är världens yngste formelbilsförare och kommer under året att fortsätta testköra för toppstallet Lotus som nyligen vann den första Formel 1-tävlingen i Melbourne nyligen.
På frågan om han skulle bräcka Ranelid i en bilduell tvekade Joel inte en sekund.
– Självklart, inga problem alls...

Styrelseproffs nästa gästföreläsare

Raka rör, snabba växlingar och dynamik i kubik. Årets första frukostmöte i Nätverket Österlens regi motsvarade eller till och med överträffade nog de flestas förväntningar.
Om mindre än en månad ses vi igen.
Den 26 april gästas Nätverket av styrelseproffset och företagskonsulten Caroline Sundewall som med sin gedigna erfarenhet och tunga meritlista garanterat har mycket värdefulla att dela med sig av.
Glad Påsk!  

Text och foto: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
E-post: resereportern@gmail.com


Fler bilder från frukostmötet hittar du här under.
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.


FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar