header20190423

Niclas Ekberg

Niclas Ekberg

15_niclas-ekberg
Niclas Ekberg visade sig vara mer än en av Sveriges bästa handbollsspelare.
 
ÅRETS KOMET I SVENSK HANDBOLL
8 maj 2009 kl. 08.00
Sandskogens Värdshus
 
NICLAS EKBERG
Årets andra frukostmöte gästades av Niclas Ekberg som nyligen blev utsedd till årets handbollskomet.
Niclas, som för övrigt är en härlig storyteller, berättade om hur han i tonåren hade svårt att bestämma sig för handboll eller fotboll och att han vissa perioder till och med övervägde att slutade, gav oss många skratt och en härlig berättelse om hur hans handbollsliv sett ut hittills.

Niclas var 16 år när han bestämde sig för att satsa på handbollen. Efter att blivit uppringd av juniorlandslagstränaren och ombedd att vara med på en träning kom han med i juniorlandslaget.

Han berättade om resan till Bahrain och junior VM 2007 som slutade med ett brons. Många av de unga handbollsspelarna såg fram emot en härlig tid i ett soligt land med mycket sol och bad. Fast med 50 grader i solen insåg de att det inte blev så mycket solande!

När det blev dags för spel och de skulle värma upp inför sin första match upptäckte de att alla lagets bollar blivit ”sumpade” i säkerhetskontrontrollen. Så medan det andra laget värmde upp fick de pumpa bollar……

I matchen mot Australien hade Niclas chans på ett svårslaget rekord; 12 mål i en och samma landslagsmatch.
Rekordet hade Oscar Carlén. När det var 10 sek kvar av matchen hade Niclas gjort 12 mål. Han får bollen och lyckas göra ett mål till. Rekord och en superglad Niclas!!
Sverige vann matchen med 56-19!
Numera spelar Niclas i U-landslaget som nyligen kvalat till VM.

Niclas berättade också att anledningen till övergången till YIF från IFK beror på att skall han behålla sin plats i landslaget krävs att han tillhör en allsvensk handbollsklubb.

Vi i Nätverket Österlen kommer att med spänning följa Niclas fortsatta karriär.

Jacob Nilsson
Vi gästades också av Jacob Nilsson, 15-åringen som skördar den ena framgången efter den andra. Nu senast två SM-titlar (av tre möjliga) och en kvartfinal i juniorlandslaget. En tävling återstår av säsongen och Jacob berättade att nästa säsong blir det lite tuffare då han flyttar upp en klass och får möta spelare som är
ett år äldre.
Jacob spelar i alla tre klasserna, singel, mix och dubbel, men börjar närma sig gränsen där han måste bestämma sig för vad han skall fokusera på. Det lutar åt att det är singelspelet som kommer att bli Jacobs huvudklass.
En vanlig vecka för Jacob ser ut så här:
Mån – vila om det varit tävling i helgen, annars löp- eller styrketräning
Tis – Träning i Ystad, BK Bollen. Är också själv tränare för yngre spelare.
Ons – Träning i Malmö med Thomas Kihlström
Tors – Löp- eller styrketräning
Fre – träning i Ystad

Och utöver det så har han skolan också…….!

Lars Yngve - Nya Upplagan - ny medlem

Många är vi som varje månad hugger en Nya Upplagan på en av platserna där Lars Yngve lagt ut en bunt av de 20.000 tidningar som varje månad distribueras till hela Österlen.
Tidningen som sticker ut med sina mycket kända skribenter. Skribenter som t ex Noam Chomsky som vanligtvis skriver i New York Times – och numera i Nya Upplagan på Österlen!
Eller som nu i senaste numret – Bono – en inte helt okänd musiker och samhällsdebattör!

Nätverket Österlen hälsar Nya Upplagan och Lars Ynge välkommen in som medlem.
Lars ger dessutom alla medlemmar 25% rabatt på annonser i tidningen.

Patrik Johanson,  arbetsförmedlingen i Ystad gästade oss och berättade om Mentorsprogrammet ”Avstamp”.
Programmet bygger på iden att ungdomar som står långt från arbetsmarknaden under en period skall få inspiration, vägledning och stöd från ledande chefer.

Inom Nätverket Österlen finns redan tre företagschefer som är med i Mentorsprogrammet;
Bengt - McDonalds, Mattias – Casey Foder och Fredrik – Willys (Axfood).

Om Niclas Ekberg
Niclas är fostrad i IFK Ystads handbollsplantskola och har en enorm säsong bakom sig, 2008/2009, med bl a 188 mål i elitserien. Nästa säsong kommer Niclas att representera Ystads IF i elitserien.

Nyligen utnämnd till årets komet inom svensk handboll. Ystadspelaren gjorde bl a tolv mål i sin landslagsdebut, och som i sin senaste landskamp, mot Montenegro, blev utsedd till Matchens lirare.

Juryns motivering till utnämningen:
" Niclas Ekberg kom till sitt första år i Elitserien som en virvelvind. 20-åringen från IFK Ystads enorma plantskola har levererat i match efter match trots att hans förening har varit i seriens bottenregion. Med otroliga 188 mål, 146 spelmål och 42 straffar, samt 43 assists har Ekberg bevisat att talangen kan hantera spel på kanten såväl som på distansskytte. Belöningen blev förutom titeln Svenska Spels Årets Komet också en andraplats i Elitseriens skytteliga samt en tredje plats i poängligan (Most Effective Player) men dessutom en plats i det svenska landslaget. Kom Ekberg till Elitserien som en virvelvind var det med en storm han tog sig an landslaget och vann publikens gunst. Smått fantastiska tolv mål blev facit från landslagsdebuten och succén var ett faktum. Oavsett på vilken position vi ser Niclas Ekberg i framtiden har vi inte sett honom för sista gången i succérollen"

Juryn som utsåg Niclas består av av förbundskapten Staffan Olsson, HEH:s ordförande Olle Hagström, HEH:s vice ordförande Roland Ekström och Charlotte Ekman från Svenska Spel.

Nätverket Österlen 2009

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar