header20190423

Frukostmöte: Ulrika Sandmark

simtjejer.jpg

Simtjejer i fokus i Simrishamn

Svenska simlandslagets förbundskapten Ulrika Sandmark och Team Nätverkets nya stipendiat Olivia Hansson var huvudpersonerna på årets andra frukostmöte. Och får man tro den sistnämnda var det inte sista gången deras vägar korsades…
– Mitt mål är att vara med in OS, kanske redan i Tokyo 2020, säger den 15-åriga simtalangen från Kivik.

Nätverket Österlen har på flera sätt en stark koppling till idrotten, inte minst genom satsningen på lokala elitsatsande talanger inom ramen för konceptet Team Nätverket.
Att vårens program i Nätverket präglas av sport är såldes inte särskilt konstigt. Höjdhoppslegenden Kajsa Bergqvist lockade rekordpublik till premiärfrukosten i mars och under fredagen gästades vi av svenska simlandslagets förbundskapten Ulrika Sandmark.

Drömmer om OS
Innan hon greppade mikrofonen fick vi träffa en tjej som förhoppningsvis har en fin karriär framför sig just i simning. 15-åriga Olivia Hansson är det senaste tillskottet i Team Nätverket och hon visade inga tecken på premiärnerver under sitt framträdande på anrika Hotel Svea. Teamets manager Elin Jeppsson bollade ut frågor som Olivia svarade på med förvånansvärt stort lugn. Och det råder ingen tvekan om att talangen från Kivik gör en seriös och målmedveten satsning mot toppen.
– Min dröm är att tävla i OS och det vore fantastiskt om jag kunde vara med redan i Tokyo 2020, även om det ligger ganska nära i tiden, säger Olivia som också betonade hur glad hon är över att ha blivit invald som stipendiat i Team Nätverket.

Hälsning från Sjöström
– Det känns jättehäftigt och stödet från Nätverket Österlen kommer att betyda mycket för min satsning.
Olivias främsta mål under 2018 är att vinna ”så många medaljer som möjligt” vid JSM och att göra bra ifrån sig på nordiska ungdomsmästerskapen i Riga senare i år.
– Jag har kollat lite på konkurrenternas tider och tror att jag har en hygglig chans att ta medalj, säger Olivia vars förebilder inom sporten föga överraskande är de svenska världsstjärnorna Therese Alshammar och Sarah Sjöström.
Från den sistnämnda simdrottningen fick Olivia för övrigt en personlig hälsning, levererad av Ulrika Sandmark tillsammans med en landslagsmössa. Det är nog bara en tidsfråga innan den gulblå huvudbonaden kommer till användning i skarpt läge …

”Fantastisk ambassadör”
När sedan ovan nämnda förbundskapten tog till orda gjorde hon det med dramatik i presens som ett effektfullt retoriskt hjälpmedel.
– Rio de Janeiro, klockan 22, den 8 augusti 2016. Sarah Sjöström har just tagit guld och slagit världsrekord och därmed infriat svenska folkets skyhöga förväntningar. Alla är förstås jätteglada men Sarah säger att hon känner sig mer lättad än lycklig. Och det är nog svårt att förstå hur oerhört mycket hårt jobb som Sarah lagt ner på vägen dit och vilken enorm press hon hade på sig inför OS.
Under morgonen använder Ulrika Sandmark ofta ordet fantastisk i direkt anslutning till Sarah Sjöström.
– Sarah ställer alltid upp på intervjuer och tar sig alltid tid att skriva autografer till fansen. Hon är en fantastisk ambassadör för svensk simning och hon brinner för att få ett stort internationellt mästerskap till Sverige, säger Ulrika.

Många uppgifter
Rollen som förbundskapten för såväl dam- som herrlandslaget inkluderar en mängd olika ansvarsområden och arbetsuppgifter. Ulrika Sandmark är inte bara ansvarig för två landslag och 30 seniorsimmare, utan också för det nationella simcentret i Stockholm och för att simgymnasierna fungerar. Lägg därtill att hon har en del ekonomiska ansvarsuppgifter och du inser säkert att det inte är något 8-16-jobb det handlar om.
– Men jag älskar verkligen mitt jobb. Jag har hållit på med simning i hela mitt liv och det är det jag vill göra och brinner för.
En annan av Ulrikas arbetsuppgift är förstås planering och förberedelser inför de stora mästerskapen. Vilket inte alltid är problemfritt …

Insekter i bassängen
– Inför OS i Rio höll det på att gå illa. Vi fick en chock när vi kom ner till anläggningen som jag bokat till det förberedande lägret. Förutom att det var 45 grader varmt och att linorna gick sönder så fort man rörde vi dem, så fanns det insekter i bassängen!
Dessutom, berättar Ulrika, var det smutsigt överallt kring bassängen. Den svenska förbundskaptenen blev till råga på allt utskälld av det tyska landslaget som på hennes inrådan hade bokat in sig på samma plats.
– Det enda positiva i det läget var att ingenting kunde bli sämre, säger Ulrika. 
Det blev det inte heller. Ulrika hittade snabbt en anläggning som höll toppklass, där de svenska simmarna bildligt och bokstavligt trivdes som fiskar i vattnet.

Råd till Olivia
Att Ulrika hyser en stark passion för sporten står bortom allt tvivel. Med henne vid rodret lär svensk simning gå en ljus framtid till mötes. Och kanske kan alltså en ambitiös ung tjej från Kivik spela en av huvudrollerna i den … 
– Det ska bli spännande att följa Olivias fortsätta karriär. Hon har mycket talang och vet vad hon vill. Mitt främsta råd till henne är att inte stirra sig blind på tider och resultat utan att även sätta upp prestationsbaserade mål. Och så är det extremt viktigt att hon under gymnasietiden får rätt träning. Just på den punkten har vi fortfarande en del att jobba med i Sverige, säger Ulrika som under sitt väldisponerade och intressanta föredrag på Hotel Svea gjorde bra reklam för simsporten.

Jämlik sport
– Simning är ju en underbar sport av flera anledningar. Den är skonsam mot kroppen vilket gör att man kan hålla på med den länge och så gör den sig bra i TV. Dessutom är simning en jämlik sport eftersom tjejer och killar tränar tillsammans.
Med över en miljon aktiva motionssimmare, 11 000 licensierade tävlingssimmare och cirka 170 000 medlemmar spridda på mer än 300 föreningar, är det nog många som håller med Ulrika Sandmark i hennes propaganda för simning. Ulrika besöker för övrigt Grand Prix-tävlingen i Ystad i helgen, där Olivia Hansson är en av deltagarna. Missa inte den chansen att se Team Nätverkets simlöfte live!

Peter släppte nyhet
Noterbart i övrigt från morgonen var att den traditionella presentationsrundan bröt mot traditionen – nästan alla höll sig nämligen snällt till direktivet att endast uppge namn och företag. Undantaget var YSTADappens grundare Peter Hansen som tillät sig att sväva ut under en knapp halvminut. Denna ”överträdelse” må dock vara snabbt förlåten eftersom Peter avslöjade en spännande nyhet – att Lokaltidningen åter startar upp ett kontor i Ystad. Ännu mer tid i rampljuset fick Bengt Åkesson som under den återkommande programpunkten ”180 sekunder” presenterade Kiviks Musteri och Skepparps Vingård. Musteriet grundades 1888 då Henric Åkesson började plantera äppleträd på det som vid den tidpunkten betraktades värdelös mark. Resten är historia. Idag besöker över en kvarts miljon Kiviks Musteri varje år …

Nätverket Österlen svingar sig nu vidare till Tomelilla Golfklubb där nästa frukostmöte går av stapeln den 1 juni. Vi fortsätter på temat sport men efter att ha lyssnat till två duktiga damer placerar vi luppen på en kille som inte bara har en diger meritlista som golfproffs utan också är en oerhört kompetent föreläsare. Mer info om den höjdpunkten – och den i anslutning till frukostmötet prestigefyllda golftävlingen Nätverket Open – distribueras inom kort via mejl, hemsida och sociala medier.

Väl mött.

Text: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
press@natverketosterlen.se

Foto: Patrik Juhlin

 

Fler bilder från frukostmötet hittar du här under. 
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.

 

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar