header20190423

Eva Holm

Eva Holm

24_eva_holm

Tal om avtal och bolag på tredje mötet!
Eva Holm - Affärskvinna med rätt att (av-)tala

Många är av den uppfattningen att advokater är något som är dyrt och som man kan klara sig utan om man inte har för stora affärer. Att inte ha juridisk hjälp kan bli långt mycket dyrare. Detta belyste advokat Eva Holm vid ett mycket informativt och uppskattat frukostmöte den soliga fredagen 1/7.

Eva Holm har presenterats i en tidigare artikel här på Nätverkets hemsida och jag ska inte gå närmare in på hennes bakgrund, det kan ni läsa mer om där.
Efter att ha arbetat på en av Sveriges största advokatfirmor i Stockholm, varit affärsjurist hos Ericsson, under  en tid stationerad i Kina och därefter jurist på ett stort medicinföretag har Eva skaffat sig en stor erfarenhet av vad som kan förekomma i företagsvärlden. Dessa erfarenheter har hon med sig då hon nu driver sin advokatfirma i Ystad med inriktning på affärsjuridik för mindre företag.

Inte riskfritt
Eva tog upp en del intressanta företeelser som kan drabba företaget och dess utövare.  Det är till exempel inte så riskfritt som många tror att bedriva sin verksamhet i aktiebolagsform. Som styrelseledamot har man ändå ett skadeståndsansvar om man fortsätter att driva bolaget när det är på obestånd utan att iaktta aktiebolagslagens regler. Detta ansvar gäller även personalrepresentanterna i styrelsen om det framgår av registreringsbeviset att de är fullvärdiga styrelsemedlemmar.  Man ska också vara försiktig med att gå med på att vara styrelseledamot bara för att ställa upp för en kompis, ska man ingå i styrelsen ska man också vara så delaktig i affärerna att man kan se när något håller på att gå snett. Och se till att man har en fungerande ansvarsförsäkring.

Avtalsfarligheter
När man gör avtal är det väldigt viktigt att man är överens om vad det är man tar i hand på, att man verkligen förstår vad som står i avtalet och att det inte innehåller någon formulering som kan ligga en till last i framtiden. När man tar i hand är man överens om vad man vill att där ska stå, när något går snett är det viktigt att det verkligen står rätt där. Det kan också finnas klausuler i gamla avtal som gör att de upphör t.ex. vid ett ägarebyte. Det fick DN erfara när de bytte ägare – avtalet med tidningsbärarna upphörde och det blev mycket dyrare att skriva ett nytt.

Köp verksamheten, inte bolaget
En annan sak som hon tog upp är att det är mindre risk i att köpa en verksamhet än att köpa ett bolag. Köper man bolaget kan det finnas en massa gamla lik i garderoben som dyker upp när man minst antar det.  Köper man däremot verksamheten är man förskonad från sådant, med det är viktigt att man köper även namnet om man vill att verksamheten ska bedrivas under samma namn. Det överlåtande bolaget byter då namn och den nya affärsidkaren är inte uthängd om det gamla bolaget går i konkurs. Många trodde t.ex att det nuvarande Sandskogens Värdshus gick i konkurs i vintras, men det kan jag meddela att det lever i högsta välmåga och kunde som vanligt servera en formidabel frukost. Det var det gamla bolaget, det som alltså sålde verksamheten till den nuvarande ägaren, som gick i konkurs.

SAAB och Kina
Eva gav också sin syn på turerna kring SAAB där hon sade sig ha svårt att tro att Kina kommer att betala ut nämnda summor i förskott. Som hon känner kineserna är de för bra affärsmän för det. Kan det röra sig om intet förpliktigande letters of intend?
Eva fick med mycket information på den korta tid hon hade till sitt förfogande. Jag tror att många av oss tänkte till och fick en annan syn på vad en bra jurist är värd.
Någon frågade en gång en advokat: Är det sant att ni tar ett tusen kronor för att svara på en enda fråga? – Varpå advokaten svarade – ja, det är sant, nästa fråga tack.
Så illa är det inte, jag lovar. En bra advokat tar inte betalt för att svara på en fråga, de tar rättmätigt betalt för att förhindra att du råkar illa ut och riskerar betydligt större summor.

Text & bild: Lars Hörbo

110701-gaster
FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar