header20190423

inför Caroline Sundewall

Inför andra frukostmötet 2013: Caroline Sundewall

Caroline Sundewall - Gäst hos Nätverket Österlen
Meriterat styrelseproffs gästar Nätverket
Från en sjungande ordkonstnär till ett rådgivande styrelseproffs.
Efter premiären med Björn Ranelid är turen nu kommen till en dam med en meritlista som inger respekt.  
Den 26:e april gästar företagskonsulten Caroline Sundewall Ystads Teater på Nätverket Österlens andra frukostmöte för året.


Visst fick vi en strålande start på nätverksåret när författaren Björn Ranelid tillsammans med racingföraren Joel Eriksson trollband församlingen på Ystads Teater under Skärtorsdagen.

Men om det skall anmärkas på något i den karismatiske ordsmedens eminenta framförande, så är det kanske avsaknaden av ”hårda”, konkreta råd till Nätverkets företagare – även om nu Ranelids uppmaning att alltid uppträda rakt och okonstlat i kommunikationen kvalificerar sig till den kategorin.

Hårdvara lär emellertid inte vara en bristvara på nästa frukostmöte.

Då gästas vi nämligen av styrelseproffset Caroline Sundewall vars meritlista verkligen inte lämnar något i övrigt att önska i det här sammanhanget.

Caroline har tidigare arbetat som journalist och analytiker för Dagens Industri, Affärsvärlden, Sydsvenska Dagbladet och Finanstidningen. I början av 2000-talet sadlade hon om och idag driver Caroline konsultföretaget Caroline Sundewall AB i vilket hon arbetar som fristående företagskonsult och styrelseproffs.

Caroline sitter i hela sju olika styrelser (se faktaruta) och bland tidigare styrelseuppdrag märks bland annat TeliaSonera, Strålfors, Electrolux och Swedbank. Hon är även styrelseordförande i den tennisinriktade stiftelsen Streber Cup. I CV:et finns också jobb som affärscontroller på Ratos AB och med exportfinansiering, upplåning och Corporate Finance på Handelsbanken.
Caroline Sundewall är sedan 20 år tillbaka bosatt i Skillinge så relationen till Österlen har hon gemensamt med Nätverket.

– Jag har pendlat från Skillinge sedan 1993 och det är alltid lika skönt att komma hem. Lugnet infinner sig under promenaderna längs havet då jag hör vågorna rulla in och kan skymta Bornholm vid horisonten, säger Caroline som också gärna tar stärkande promenader vid Sandhammaren eller i skogarna norr om Ravlunda.

Att hon har mycket värdefull erfarenhet att dela med sig av är självklart som tomten på julafton, men exakt vad Caroline kommer att prata om på frukostmötet är inte spikat.

– Jag kommer bland annat att berätta om min tid som ekonom på banker och inom ekonomijournalistiken samt givetvis om min resa i styrelsevärlden. Vidare lär jag också belysa fördelarna med att vara aktiv i nätverk och vikten av att ha kul på jobbet och att vara nyfiken på människor och skeenden.  
Besöket på Ystads teater blir inte Caroline Sundewalls första. Hon har tidigare njutit av den anrika anläggningen som åskådare på föreställningar, konserter och en träff i Sparbankens Syds regi.

Nu är det Caroline själv som står i centrum. Och det är inte osannolikt att hon den 26:e april bjuder på ett och annat uppseendeväckande citat. Sundewall har visserligen lämnat journalistiken – men hon kan fortfarande konsten att skapa rubriker. Förra året uppmärksammades den tuffa damen från Skillinge bland annat vid ett seminarium i Båstad där hon både hann ge en känga till Annie Lööf – som hon menade borde koncentrera sig på att sköta sitt jobb istället för att ge sig in i valberedningar – samt varna för bolag med lynniga ägare.

– Psykopater finns det gott om i bolagen idag. Så det gäller att först kolla upp vad det är för typ av ägare, vad det är för styrelse och vem ordföranden egentligen är, sade Caroline Sundewall vid seminariet.
Det är som synes inte bara Björn Ranelid som har förmågan att leverera kontroversiella uttalanden. Visst är det härligt att Nätverket Österlen lyckats knyta så starka profiler som föreläsare till årets frukostmöten?


CAROLINE SUNDEWALL
Yrke: Före detta journalist, numera styrelseproffs och konsult i det egna bolaget Caroline Sundewall AB.
Bor: Skillinge, Österlen.
Ålder: 55.
Intressen: Familj, vänner, tennis och att promenera i skog och mark.
Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm.
Nuvarande styrelseuppdrag: Svolder sedan 2009 (ordförande), Tradedoubler sedan 2009, Lifco sedan 2001, Södra Skogsägarna sedan 2011, Södra Cell sedan 2011, Mertzig Asset Management sedan 2010, Pågen Gruppen sedan 2007.
Aktuell: Föreläser på Nätverket Österlsns frukostmöte den 26 april.

Text och foto: Konstantin Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
kungnesta@yahoo.com

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar