header20190423

Frukostmöte: Olof Stenhammar

olof-stenhammar-454.jpg

”Jag fick aldrig beröm som barn”

Börsmiljardären Olof Stenhammar gästade nätverksepilogen

Han var med och skapade den moderna börshandeln, har blivit miljardär på optioner och är en av världens historiskt sett mest betydelsefulla finansmän.
Nyckeln till framgången? Dåligt självförtroende och ett stort bekräftelsebehov …
– Jag fick aldrig beröm som barn och det har varit en stark drivkraft i min karriär, sade Olof Stenhammar som gästade Nätverket Österlens sista frukostmöte 2018.

Det svingades, såväl bildligt som bokstavligt talat, hejvilt under nätverksepilogen på Ystads Teater. En talangfull pingistjej, ett par rutinerade tennisherrar (för första gången någonsin spelades det, så vitt undertecknad känner till, mjuktennis på stora scenen) – och så en idrottsintresserad börsmiljardär, som i inledningen av sitt framförande slog ett slag för nätverk i allmänhet och det du är en av medlemmarna hos i synnerhet …

Imponerad av stämningen
– Jag är oerhört imponerad av den härliga stämningen som verkar råda i ert nätverk! Om det är något jag lärt mig i mitt liv så är det vikten av att nätverka. Var rädda om det fantastiska ni har byggt upp här i Nätverket Österlen, berömde Olof Stenhammar.
Innan Olof – som för övrigt var med och byggde upp talangsatsningen inom Sveriges Olympiska Kommitté (vi återkommer till det) – gjorde entré fick vi en lägesrapport från Team Nätverkets bordtennislöfte Kornelia Jönsson. Köpingebro-tjejen har ett kämpigt år bakom sig men är fast besluten att fortsätta sin elitsatsning.

Tufft år för Kornelia
– Efter skadan i slutet av förra året tvingades jag till en lång rehabilitering, vilket har präglat den här tävlingssäsongen. Det har varit en tuff tid då jag har velat mer än jag kunnat, men nu är jag tillbaka och tränar åtta pass i veckan igen, sade Kornelia som trots skadeproblemen under året bland annat har noterats för en kvartsfinalplats i SM.
Att ge upp har, trots den mentala och fysiska uppförsbacken, inte varit ett alternativ för den ödmjuka och målmedvetna 17-åringen (hon fyller 18 den 9 oktober) .
– Jag älskar pingisen och har svårt att tänka mig ett liv utan den. Dessutom måste jag ju visa att jag förtjänar det fina stöd jag får från Nätverket Österlen …

Kärt återbesök
Under frukostmötet fick vi också träffa en före detta stipendiat som även han gärna uttrycker sin tacksamhet för den utbildning och finansiella uppbackning han fått genom Nätverkets satsning på lokala elitsatsande idrottstalanger.
– Det ekonomiska stödet betydde förstås mycket men även den extra motivation jag fick genom att vara en del av ett team där alla är framgångsrika och satsar hårt. Jag ville liksom inte vara sämre än någon annan och det triggade mig lite extra både i träning och tävling, sade motocrossföraren Filip Bengtsson, som efter några år i Holland flyttat hem till St Olof på Österlen.
Att Filip fortfarande håller hög klass råder det ingen tvekan om. Bara en vecka innan återbesöket hos Nätverket Österlen blev han svensk motocrossmästare i sprint.

Sportiga presentationer
Även två tredjedelar av morgonens medlemspresentationer bar sportens prägel. Men först berättade Ingrid Petersson från revisionsbyrån Cederblad & Co om sin verksamhet och om det färska förvärvet av nätverksföretaget Treab. Ingrid och hennes kollegor brinner för att hjälpa andra företag att utvecklas och förbättra sin lönsamhet.
Det sistnämnda brukar ofta – med dokumenterad kausalitet bör framhållas – sättas i relation till en medvetenhet om och satsning på medarbetarnas välmående. Friskvård är numera en grundpelare i moderna företags personalpolicy. Här vill nyblivna nätverksmedlemmen Ystads Tennisklubb göra en insats på det lokala planet.
– Vi har mycket att erbjuda företagen i regionen, sade klubbchefen Lars Ekdahl som under sina 180 sekunder (med ett + som prefix skall medges …) på scenen faktiskt hann med att referera en match i minitennis mellan YTK-kollegorna Andre Schlyter och Andreas Sjörup.

Meriterad tenniskonsult
Ekdahl servade sedan över bollen till proffstränaren och tenniskonsulten Lars-Anders Wahlgren som för dagen representerade sportresbyrån Nickes.Com. Wahlgren å sin sida levererade några träffsäkra halvvolleys i form av minnen från sin aktiva karriär.
– Jag har spelat final mot Ivan Lendl, tränat legendaren Steffi Graf och varit förbundskapten för det svenska Federation Cup-laget. Under mina år som proffs reste jag runt världen non-stop i 32 år så självklart har jag samlat på mig en del trevliga minnen och upplevelser. Därför känns det kul och naturligt att jobba med Nickes.Com som gör just detta – säljer resor och levererar upplevelser, sade Lars-Anders, som även passade på att lotta ut en privatlektion med honom själv som instruktör.

”Fantastisk tennisnation”
En i sammanhanget anmärkningsvärd omständighet, är att Lars-Anders under sin aktiva spelarkarriär som bäst nådde så högt som plats 66 i världen, men samtidigt inte var rankad bland de 10 bästa i Sverige!
– Wilander, Edberg, Järryd, med flera… det var tuff konkurrens på den tiden. Sverige var en fantastisk tennisnation och jag hoppas att vi kan nå dit igen, sade Lars-Anders innan han puffade för det stora utbud av sportresor som erbjuds hos Nickes.Com.
– Många av er är säkert handbollsintresserade och då kan jag nämna att Nickes har trevliga paket till Sveriges matcher i handbolls-VM. Men ska ni bara åka på en sportresa så rekommenderar jag att ni ser en stor tennisturnering live.

Humor som krydda
Frukostmötets huvudperson Olof Stenhammar följde sedan upp de annorlunda medlemspresentationerna med att hålla ett till synes manusbefriat men ändå eminent och med mycket humor kryddat föredrag.
Som han för övrigt inte tog en krona i betalt för …
– Det är bäst så. Om ni inte blir nöjda kan jag alltid hävda att ”you get what you pay for…”, skojade Olof som emellertid knappast behövde oroa sig för att Nätverkets företagare och deras medföljande gäster skulle lämna den anrika teatern missnöjda.

Proffsigt föredrag
Olofs högklassiga leverans innehöll många värdefulla råd och insikter, samt en och annan överraskande historia. Att Olof Stenhammar ledde den kommitté som jobbade för att få sommar-OS 2004 till Sverige visste de flesta av oss, däremot kanske inte att han i samband med det arbetet fick idén till SOK:s talangsatsning.
– Jag åt lunch med dåvarande ordföranden i IOK (Internationella Olympiska Kommittén), Juan Antonio Samaranch, som tyckte att Sverige för att få spelen (vilket inte blev fallet, reds anm) måste visa att landet verkligen satsar på idrotten fullt ut. Det födde en idé i mig, som sedan förverkligades inom SOK.

Stort bekräftelsebehov
Inte heller att den framgångsrika finansmannen som 13-åring blev relegerad från Katedralskolan i Lund, att han fick sparken från Bonnier som 42-åring eller att han brottas med ett konstant dåligt självförtroende, är faktum som på något sätt indikeras i den 77-åriga miljardärens CV.
– Jag växte upp i en miljö där beröm sågs som något negativt. Som barn fick jag aldrig beröm och det har skapat ett stort bekräftelsebehov hos mig. Men det har också gett mig en stark drivkraft som jag använt på ett positivt sätt. Fortfarande är det dock så, att jag inte kan få för mycket beröm … det går bara inte, säger Olof och skrattar.

Så här kommer det, Olof – en rejäl, högst välförtjänt och ovillkorligt utdelad dos beröm:
– Du var enastående, alldeles enastående och du är hjärtligt välkommen tillbaka till Ystads Teatern och Nätverket Österlen i framtiden!

Gåsamingel den 25:e
Välkomna tillbaka är förstås även alla ni högt uppskattade medlemmar i Nätverket. Som har ytterligare en godbit att bjuda på innan vi sätter punkt för nätverksåret 2018. Den 25:e oktober dukar vi upp till Gåsamingel på Ystads Teater och det blir en gastronomisk höjdare med spännande smaker på såväl mat som dryck. Perikles, Glenn Wish och Anna-Hanna står för underhållningen och med en sådan lineup har vi med all sannolikhet en minnesvärd kväll att se fram emot …

Vid tangenterna: Kostas Foussianis
Pressansvarig Nätverket Österlen
Foto: Hanseric Jonsgården och Kostas

 

 

Fler bilder från frukostmötet hittar du här under. 
Klicka på bilden för att se en större version och för att bläddra.

 

FRUKOSTMÖTEN

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar