151028-nattmaran_2014.jpg

Bra för företagen när Österlen lyser

Ett av flera mål för besöksnäringarna på Österlen är att göra turistsäsongen längre. Arrangemanget Österlen lyser, som står för dörren nu i Allhelgonahelgen, visar att nya idéer och hårt ideellt arbete ger resultat.

- De uppföljningar vi har gjort efter de senaste årens arrangemang visar att Österlen lyser både blir mer känt och lockar alltfler långväga besökare, säger Ylva Stockelberg som är ordförande i den ideella föreningen Österlen lyser.

Besökare via Öresundsbron
Även på turistbyråerna i området har man noterat en klart ökad höstlig aktivitet sedan Österlen lyser startade 2005.

- I år räknar vi exempelvis även med en del besökare från Danmark, eftersom Öresundsbron gått ut med reklam om Österlen lyser till sina danska resenärer, berättar man på turistbyrån i Ystad.

Ljus utomhus och inombords
Målet med Österlen lyser är att dra igång verksamheter och aktiviteter, så att regionen blir attraktiv även på hösten. Syftet är att stimulera turistnäringen, främja näringsverksamhet samt skapa gemenskap mellan byarna och föreningarna på Österlen.

Föreningen har en aktiv projektgrupp vars uppgift är att samordna och marknadsföra de större evenemangen som ingår i projektet. Målet är också att engagera så många deltagare som möjligt att varje år vid Allhelgonatid lysa upp Österlen – både med ljus och upplevelser.

Varje år har en av byarna på Österlen hedersuppdraget att vara Årets ljusby. Denna gång är det Skillinge. Där inleds programmet redan fredag kväll med framträdanden av bland andra Anders Granström, Katarina Zell, Thomas Oredsson och Sjöbackakören.

Maraton i mörker
Ett annat återkommande programinslag är Österlenmaran, i år med start och mål i Simrishamn för dem som springer fulla sträckan (42 195 meter) och med mål i Borrby (bilden) för dem som nöjer sig med en halvmara i fullt mörker. Banan går längs vägar och cykelstigar och passerar bland annat Brantevik, Skillinge och Kyhl.

Österlen lyser består av flera hundra programpunkter från fredag till söndag. På lördagskvällen inramas allt av tusentals facklor och marschaller runt om i städerna och byarna. Hela programmet hittar du på www.osterlenlyser.se.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar