Därför släpper vi inte jobbet på semestern

130720_semester
Var tredje privat anställd tjänsteman är tillgänglig för arbetsgivaren under semestern. Inte rimligt, anser fackföreträdare från Unionen.

Allt fler anställda på företag väljer att ta jobbet med sig på semestern, det visar en ny undersökning från fackförbundet Unionen. En av tre tjänstemän är tillgänglig för kollegor under sin ledighet.

Trots det skulle nästan hälften av dem vilja slippa. I synnerhet kvinnliga anställda vill vara helt lediga under sin semester.

Chefen inte orsaken
Orsaken till jobbtillgängligheten är inte, som många tror, att chefen bestämmer det. Endast en av sex anställda uppger att deras chef förväntar sig att de är tillgängliga under semestern.

Däremot uppger nästan hälften att de vill underlätta för kunder och klienter. Lika många vill också underlätta för sina kollegor. Ungefär en av sju tar jobbet med sig på semestern för att undvika hög arbetsbelastning efter ledigheten.

"Det är inte rimligt"
Bland anställda som är tillgängliga under sin semester anser en tredjedel att det hindrar dem från att koppla av. En fjärdedel uppger att de förlorar tid med sin familj och sina vänner. En femtedel upplever att jobbtillgängligheten skapar konflikter med familj och vänner.

– Det är inte rimligt att arbetet är organiserat så att det står och faller med en enda person. I så fall är sannolikheten rätt hög att tjänstemannen faller själv efter några år. Det är viktigt för en själv, och det är viktigt för ens jobb att man får sin semester, säger Cecilia Beskow, samhällspolitisk chef på Unionen, i ett pressmeddelande.

Källa: Visma


Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar