Regnig sommar betydde solsken för nyföretagandet på Österlen

150819-regn.jpg

När det soliga vädret uteblev i sommar valde fler blivande entreprenörer än vanligt att starta eget. Jämfört med förra året ökade registreringen av nya företag i landet under juni och juli i år med drygt 15 procent. På Österlen var ökningen något mindre, 10,5 procent.

På riksnivå var det juli som var den riktigt starka nyföretagarmånaden. Drygt 3 700 nya företag innebar en ökning med 15,5 procent jämfört med i fjol och den bästa julimånaden för nyföretagandet på över tjugo år. Det visar statistik från Bolagsverket.

Ökningar på Österlen
I de tre Österlenkommunerna Ystad, Simrishamn och Tomelilla registrerades 42 nya företag under juni och juli i år. Det ska jämföras med att det startades 38 motsvarande period förra året. Ystad fick 23 nya företag i sommar mot 19 i fjol, Tomelilla 7 mot 5 och Simrishamn 12 mot 14.

Starkt år i Ystad
Räknat från årsskiftet ligger uppgången för nyföretagandet i landet på 2,7 procent jämfört med förra året. 36 158 företag har registrerats till och med juli månad i år mot 35 193 i fjol.

På Österlen är ökningen betydligt större, nämligen hela 18,5 procent. Det beror främst på en extremt stor ökning i Ystad, där nyföretagandet har ökat med 57,7 procent hittills i år jämfört med fjolåret. Tomelilla ligger på minus 31,4 procent och Simrishamn – som utsågs till Årets nyföretagarkommun i landet 2014 – har hittills i år ett litet minus på 1,5 procent.

Om nyregistreringarna
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar