Två av tre småföretagare jobbar övertid

130529_overtid
Var tredje svensk småföretagare arbetar regelbundet övertid. I genomsnitt är arbetsveckan 49 timmar lång vilket ger en årsarbetstid som motsvarar 14 kalendermånaders "normaltid" (40 timmar i veckan). Tidsbrist rankas som det näst största tillväxthindret efter brist på kompetent arbetskraft. Det visar en undersökning från Handelshögskolan vid Umeå universitet.

– Företagarens tidsbrist är ett allvarligt hinder för näringslivets tillväxt och utveckling, säger Anders Isaksson, forskare i entreprenörskap.

Sex av tio småföretagare tar själva hand om de administrativa sysslorna, vilka för denna grupp upptar 42 procent av arbetstiden.

– Över 17 timmar ägnades åt administration. Med en sådan arbetsbörda är det inte konstigt att tidsbrist anges som ett av de främsta hindren för företagets utveckling, säger Anders Isaksson.

Studien visar att det föreligger ett samband mellan stressnivå och hur stor del av arbetstiden som läggs på administration: 36 procent av företagarna uppger att de är stressade eller mycket stressade.

Enligt undersökningen är också sambandet mellan stress och brist på arbetsglädje tydligt.
Studien bygger på 417 Sifo-intervjuer med ledande befattningshavare på 400 slumpmässigt utvalda tillverkningsföretag.

Undersökningen är finansierad av Billogram, ett företag som säljer en faktureringslösning.

Källa : Internet



Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar