Optimism bland småföretagarna inför nya året

131226 positive

Nästan åtta av tio småföretagare tror att 2014 blir ett bättre år för deras företag än det gångna året. Förväntningarna inför framtiden har därmed skruvats upp rejält efter två försiktiga år. Det visar den senaste småföretagarbarometern från ekonomiföretaget Visma.

– Nu pekar kurvorna åt rätt håll igen. Eftersom de mindre företagen brukar vara bra på att tidigt känna av hur konjunkturen utvecklas är detta ett riktigt gott tecken, säger Rolf Dahlberg, vd för programföretaget Visma Spcs som svarat för undersökningen.

För tre år sedan, när konjunkturen senast var god, trodde 82 procent att det kommande året skulle bli bättre för deras företag än det föregående. Därefter minskade optimismen. Nu har kurvan vänt och 78 procent av de deltagande småföretagarna tror att 2014 blir ett bättre år för deras företag än det gångna.

I nivå med andra index
När alla delar i undersökningen vägs samman i Vismas småföretagarindex (tabellen nedan) ligger förväntningarna i nivå med Konjunkturinstitutets barometerindikator. Det är första gången sedan 2008. KI:s index har hoppat upp och ner mycket kraftigare än Vismas småföretagarindex (se bifogad grafik)
.

Det som bromsar den positiva trenden något är framför allt ökningen av antalet konkurser bland småföretagarnas kunder och återhållsamhet när det gäller investeringar. Däremot har tilltron till det ekonomiska läget i landet stärkts.

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar