Brainstorming eller brainwriting?

130228_brainwriting
Brainstorming är populärt men förvånansvärt ineffektivt. Forskning visar att människor faktiskt kommer med fler idéer när man arbetear på egen hand, sk brainwriting, än vad de gör under en brainstorming tillsammans. Brainwriting är ett alternativt sätt för grupper att generera idéer och hjälper gruppen att kläcka fler idéer än om samma antal personer arbetar ensamma.

Det finns flera anledningar till att brainstorming tros vara ineffektiva. Det är lätt för medlemmarna i en grupp att vara passiva medan andra bollar runt idéer. Eller gruppmedlemmar kan oroa sig för att deras idéer kommer att locka negativa kommentar - vilket leder dem att hålla tyst.

Brainwriting är utformad för att uppmuntra alla gruppmedlemmar att samarbeta med varandras idéer. I korthet handlar det om att gruppmedlemmarna skriver idéer på papperslappar under tystnad. Gruppmedlemmar byter papperslappar mellan varandra, läsa andras tankar och skriver dit sina egna. När ett förslag har gått runt till alla i gruppen, läggs det i mitten på bordet så att alla kan se det. Detta upprepas om och om igen tills man känner sig nöjd och sedan så sållar gruppen tillsammans bland dessa.

Studier har funnit att grupper som genererar idéer tillsammans med brainstorming kommer på färre men också sämre idéer än de grupper som tillämpat brainwriting.

En studie med studenter som deltagare fann att de uppfann flera nya användningsområden för ett gem med brainwriting teknik än gjorde ett motsvarande antal studenter som arbetar ensam.

Källa: Internet


Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar