Så slipper du höga mobilräkningar i sommar

120620_mobilrates 
Trots kostnadstak för mobil telefoni och snart även mobil dataanvändning inom EU kan det bli många gånger dyrare än vid motsvarande användning inom Sverige.

Varningen kommer från Konsumentverket och Post och telestyrelsen som så här i sommartider vill uppmärksamma och påminna om de kostnadsskydd som trots allt finns. Exempelvis taket för den mobila datatrafiken som börjar gälla den 1 juli.

Det finns även kostnadsfria spärrfunktioner som ska varna dig när summan närmar sig en gräns på 50 euro exklusive moms. Från juli i år ska operatörerna erbjuda samma tjänst för resor till länder utanför EU.

– Den operatör som inte kan erbjuda spärrtjänst för resor utanför EU måste meddela kunden detta, säger Elin Häggeborn, jurist på Konsumentverket.

Mer nytt från 1 juli
Den första juli införs även några nya regler som innebär att operatörerna ska informera om priser för mobiltelefoni och surf vid resor även utanför EU. Inom EU maximeras dessutom priset för mobila datatjänster till högst 6,20 kr per megabyte.

– De nya pristaken är ytterligare ett steg i arbetet att se till att konsumenter inte betalar för höga priser för roamingtjänster inom EU. Vi hoppas att det bidrar till att allt färre konsumenter får en otrevlig överraskning i form av en hög faktura när de kommer hem från sin resa. säger Anna Boström, enhetschef på PTS

Källa: Internet



Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar