header20180109

Sämsta kvartalet på flera år för nyföretagandet

140407-nyforetagande


Registreringen av nya företag minskade med 2 procent under första kvartalet i år. Det visar siffror som ekonomiföretaget Visma har sammanställt från Bolagsverkets statistik.

− Om inte trenden bryts kommer det att bli svårt för nyföretagandet att nå de senaste årens utveckling med fler än 60 000 nya företag på ett år. Det vore olyckligt eftersom fyra av fem nya arbetstillfällen uppstår hos de mindre företagen och att Sverige därför behöver många nya företag, säger Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs.

Första kvartalet 2014 registrerades 17 091 nya företag hos Bolagsverket. Det ska jämföras med att 17 455 nya företag tillkom under motsvarande period förra året.

Jämfört med åren dessförinnan är minskningen ännu större. Från 2012 blir det ett minus på 12 procent och från 2011 på 22 procent.

Storstäderna viker
I mars 2014 registrerades 4 983 nya företag mot 4 919 i mars förra året, en ökning med 1,3 procent. Det hjälpte dock inte för att kompensera den sämre utvecklingen i januari och februari. Kvartalet slutade därför totalt på ett minus med 2 procent.

Nyregistreringarna första kvartalet ökade i 8 av landets 21 län. Den största ökningen svarade Gotland för med ett plus på 19,3 procent. Den största kvartalsminskningen noteras för Kronobergs län med ett minus på 20,2 procent.

De tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö svarar tillsammans för nästan en tredjedel av nyregistreringarna i landet. Första kvartalet ligger dock både Stockholm och Malmö på minus, medan Göteborg på egen hand såg till att storstäderna fick ett samlat plus på 0,4 procent första kvartalet.

Om nyregistreringarna
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.


Källa: Visma

 

 

 

FÖRETAGSNYTT - TIPS

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar