Svensken önskar sig en mer barrfri jul

131209 barrfritt

 

Den konstgjorda granen fortsätter att ta plats i de svenska hemmen. I år förväntas bara 37 procent av svenskarna ha en äkta julgran i hemmet.

Det är en minskning med 6 procent jämfört med 2010 enligt Åhléns årliga julundersökning. Stockholmarna verkar vara bäst på att hålla traditionen vid liv där 43 procent skaffar en äkta gran.

Bland norrlänningarna har hela 45 procent en konstgjord gran och i södra Sverige verkar flera slopa granen helt. 43 procent av göteborgarna och 44 procent av malmöiterna har nämligen inte någon gran alls. Allt enligt Åhléns årliga julundersökning kring svenska folkets julförberedelser och firande.

Högst på önskelistan
Högst på svenskarnas önskelistor står upplevelser och resor följt av underhållning och kläder. Samtliga regioner i undersökningen har upplevelser högst på önskelistan, förutom norrlänningarna som önskar sig hemelektronik och Malmöborna som helst vill ha underhållning.

Onlineshoppingen tar allt mer plats i julhandeln
Bland 18-25-åringarna uppger 70 procent att de hämtar inspiration till julklappar på nätet och 50 procent att de handlar sina julklappar online. Mest handlar dock 26-45-åringarna online, 54 procent. Regionmässigt är det norrlänningarna som är flitigast med att handla på nätet.

 

Källa: Visma

 

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar