Juldagen!

121225_vila
Efter den stora dagen ”Julafton” lägger sig friden som en tjock filt över alla de förväntningar och krav som föregått denna högtid i snart en månad. Därför är dagen efter julafton – juldagen – en dag som ger oss möjlighet till eftertanke och avslappning. Alla julklappar är uppackade, byxorna är prövade, bilbanan är inkörd, DVD:n utprovad, julmaten avnjuten och julgröten är uppäten. Juldagen är därför en speciell dag där julottan är ett signum för just denna dag.

Enligt kyrkolagen från 1686 skulle julottan hållas klockan 6 på morgonen efter julafton i stället för som tidigare var bestämt klockan 4. Därför var julottan juldagens stora händelse i ett historiskt perspektiv. I dag är juldagen mest en dag i rekreationens tecken. Det gäller att ta igen sig och samla kraft.

Dock är juldagen den dag, med anor från medeltiden, som har mest mässor. Denna dag innehöll hela tre mässor. Den första hölls mitt i natten, den andra tidigt på morgonen. Den tredje följde den ordinarie ordningen och hölls vid middagstid.

Just den föreskrivna julmässan är kanske det mest romantiska med själva julen och som gör juldagen till en verklig högtidsdag. Tänk dig att sitta i en släde dragen av en stor ardennerhäst, klädd i bjällror och i handen har du en brinnande fackla och du är omstoppad med stora skinnfällar och färden går till närmaste lilla pittoreska sockenkyrka – en känsla som kan infinna sig och som är några få förunnat i dagens urbana samhälle.

Det som en gång i tiden var en dag för eftertanke och frid har i dag blivit en dag för fest och glam. Julafton har sin sittning med släkt och vänner – sill snaps, skinka och julgröt. Det som symboliserar denna ”dagen efter” är att gå ut på lokal och träffa andra och kanske diskutera julens verkliga syfte – att finnas till för varandra – dricka en öl äta en bit vanlig mat och att se fram mot ett nytt åt.

Källa: Internet

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar