160401-nya_foretag.jpg

Fortsatt starkt nyföretagande på Österlen
Nyföretagandet på Österlen ökade med 8 procent under första kvartalet 2016. I landet som helhet ligger ökningen på 6,3 procent, så Österlen fortsätter att ligga bra till i den här utvecklingen. Detta visar siffror som Nätverket Österlen sammanställt från Bolagsverkets senaste statistik.

Under januari till och med mars i år registrerades 108 nya företag på Österlen. Motsvarande period förra året var antalet exakt 100. Av de nya företagen på Österlen i år är 66 aktiebolag mot 53 motsvarande period i fjol.

Tomelilla ökar mest

Tomelilla fortsätter på årets trend när det gäller att vara ”bäst i klassen” nät det gäller entreprenörskapet på Österlen. Tomelilla har hittills i år fått 25 nya företag jämfört med 10 första kvartalet förra året. 2015 tog det drygt ett halvår att komma upp i lika många nyregistreringar i kommunen!

För Simrishamn och Ystad – de två senaste årens bästa nyföretagarkommuner i landet – går det lite trögare i början på det här året. I Simrishamn har det tillkommit 31 nya företag i år mot 35 förra året, medan Ystad fått 52 nya företag i år mot 55 första kvartalet i fjol.

Lika glädjande som att nyföretagandet ligger på en fortsatt god nivå är det att konkurserna är få. Första kvartalet förra året gick 29 företag i konkurs på Österlen. I år har bara fyra företag råkat i konkurs – två i Tomelilla och två i Simrishamn.

Dags att starta eget?

Om du känner någon som tänker starta eget eller själv funderar på att bli egenföretagare, ta gärna kontakt med Nyföretagarcentrum. Du hittar kontaktuppgifterna här: 
http://www.nyforetagarcentrum.se/ystad

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar