Världsbanken sågar svenskt regelkrångel

140312-regelkrangel

Sverige har för krångliga regler för nyföretagare. I en ny rapport från Världsbanken rankas Sverige som nummer 61, sämst i Norden.

För tre år sedan var Sverige på plats 39 när det gäller just regelkrångel för nyföretagare.

– Så Sverige har fallit 22 placeringar. Inte för att det har blivit krångligare i Sverige, utan för att det har förenklats i andra länder, säger Augusto Lopez Claros, chef för Världsbankens enhet för globala indikatorer vid ett seminarium i Stockholm.

Omständlig process
Enligt Världsbanken tar det för lång tid och är för dyrt att starta företag i Sverige, detta trots sänkningen av kravet på aktiekapital, från 100.000 kronor till 50.000 kronor för fyra år sedan.

En ytterligare sänkning är en lämplig åtgärd menar Augusto Lopez Claros och hänvisar till andra länder som helt slopar minimikraven på eget kapital.

Skattesänkningar en väg
Han föreslår förändringar i skattesystemet där exempelvis höjd moms, fastighetsskatt och miljöskatter kan finansiera skattesänkningar som förbättrar företagsklimatet.

Även den byråkratiska bygglovsprocessen bör förenklas. Den kan ha negativa effekter på bostadsbyggandet och därmed på arbetsmarknaden, skriver Världsbanken.

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar