Detta granskar Skatteverket extra noga under 2014

1402021-skatte

Företagsdeklarationerna under luppen i år. Se vilka skatteavdrag och områden Skatteverket granskar extra noga 2014.

I år satsar Skatteverket extra på att stävja fel och fusk på företagsområdet. Två områden som myndigheten kommer att granska 2014 är vanliga fel företag gör i sina deklarationer samt internationella transaktioner.

• Vanliga fel som företag gör i deklarationer
Vanliga fel rör bland annat brister i bokföringen och hur man behandlar privata kostnader och förmåner.

Felen är inte branschspecifika utan är allmänt förekommande. Nystartade företag är extra viktiga att nå, enligt myndigheten.

– Erfarenheterna är att om det blir fel i början växer problemen lätt och kan bli svårare att hantera längre fram, säger Anna Gärdin, områdesansvarig för företag på Skatteverket, enligt ett pressmeddelande.

• Granskar internationella transaktioner
Här vill myndigheten arbeta vidare med att motverka skatteflykt utomlands. Inom det internationella området är det på sikt det internationella samarbetet som är nyckeln till att öka transparansen och minska skatteuppläggen.

Under 2013 kom 2.206 personer in med självrättelser, vilket var en fördubbling mot föregående år. De flesta av dem hade sina pengar placerade i Schweiz och Luxemburg, enligt Skatteverket.

• Transportnäringen granskas extra noga
En bransch som kommer att granskas extra noga i år är transportsektorn.

– Vi har upptäckt stora brister i redovisningen hos en del av de företag som agerar på marknaden, säger Pia Bergman, som är nationell samordnare mot grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

Mindre seriösa aktörer i branschen försöker se seriösa ut genom att skicka in falska kontrolluppgifter till Skatteverket.

– Detta har ökat mycket på senare år. Vi kommer därför att satsa extra på att granska falska kontrolluppgifter 2014, säger Pia Bergman.

• Krav på kassaregister
Skatteverket kommer även se över och kontrollera torg- och marknadshandeln. Från den 1 januari 2014 finns krav på att använda kassaregister för torg- och marknadshandeln, men även för mässor, festivaler, utförsäljningar och övrig tillfällig försäljning.

 

 

Källa: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar