Nu hotar spamföretagen sina offer med skadestånd

130821_spam
Är du trött på att varje dag gå igenom högen av skräpmejl? Nu blir spammarna ännu elakare och hotar sina offer om de anmäler skräpposten som spam.

– Vi har sett hur spamföretagen vässar sina erbjudanden genom att hänvisa till sin lagliga rätt att göra e-postutskick, men det är första gången vi ser hot om skadestånd, berättar Stefan Thelberg, vd på it-säkerhetsföretaget Stay Secure, för Computer Sweden.

Hotar sina offer
Stay Secures granskning av stora mängder skräppost i Sverige visar att företaget MKL Invest, eller Mailadresser.nu, numera hotar mottagarna av sina spammejl:

"Mottagare som felaktigt anmäler meddelandet som SPAM kommer att debiteras för den skada som orsakats genom agerandet såsom t.ex. men inte uteslutande kostnad för upprättande av nya servrar, teknisk support etc. samt eventuellt skadeståndskrav."

Största delen mejltrafik är spam
Enligt Stefan Thelberg är det primära syftet med spamhot att skapa osäkerhet bland dem som känner sig spammade. Enligt säkerhetsföretaget Kaspersky utgjorde skräppost drygt 70 procent av den totala mejltrafiken det tredje kvartalet.

Visste du...
Ett företag med 250 anställda förlorar cirka 75.000 kronor om året i förlorad arbetstid på grund av skräppost.
Källa: Stefan Thelberg, Stay Secure

Källa: Visma



Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar