160202-smaforetagare_visma.jpg

Bra start för nyföretagandet på Österlen 2016

Det goda företagsklimatet på Österlen håller i sig in på det nya året. I januari ökade registreringen av nya företag med 15,7 procent jämfört med samma månad i fjol. I landet som helhet minskade nyföretagandet. Det visar siffror som Nätverket sammanställt från Bolagsverket.

Allra bäst var utvecklingen i Tomelilla där antalet nyregistreringar mer än fördubblades. Både Ystad och Simrishamn – utsedda till Årets nyföretagarkommuner i Sverige de två senaste åren – tangerade förra årets januarinoteringar.

Sammanlagt fick de tre österlenska kommunerna 37 nya företag under januari mot 32 förra året. Av de 37 nya företagen registrerades 24 som aktiebolag, som numera är den klart vanligaste företagsformen bland nystartare.

Ojämnt i resten av landet
I hela landet nyregistrerades 7 235 företag jämfört med 7 366 under motsvarande månad i fjol. Det gav en minskning med 1,8 procent. Skåne hade ett minus på 1,2 procent.

Faktum är att utvecklingen på Österlen till och med fortsätter att vara mer positiv än den är i de tre största städerna, där expansionen normalt är påtaglig. Så inte i januari år. I stället fick Stockholm, Göteborg och Malmö en sammanlagd minskning på 5,1 procent.

De största minskningarna bland länen hade Värmland med minus 24,6 procent och Västmanland med minus 19,5 procent. De största ökningarna hade Gotland med plus 51,9 procent och Uppsala län med 34,7 procent.

Starkare arbetsmarknad
Även på arbetsmarknaden ser det ljusare ut nu ibörjan på 2016. Antalet öppet arbetslösa på Österlen har minskat med 4,1 procent jämfört med januari förra året, från 1 170 till 1 122 personer. Detta enligt Arbetsförmedlingens statistik.

Samtidigt har antalet nya lediga platser ökat i samtliga tre kommuner. Under januari anmäldes 192 lediga jobb på Österlen. Det är 88 fler än vid månadsskiftet januari-februari i fjol.

Efterfrågan på arbetskraft varierar över året i de tre kommunerna. De senaste åren har Ystad haft sina toppar i slutet av året, Tomelilla i början på året medan Simrishamn haft en ganska jämn efterfrågan över säsongerna.

Läs också Starkt år för nyföretagandet på Österlen.

Källa: Nätverket Österlen/Fredell
Foto: Visma

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar