151228-simrishamn.jpg

Fler nya jobb hos utrikesfödda företagare på Österlen

Var tredje hotell- och restaurangföretag på Österlen drivs av någon som är född utanför Norden. Det gör branschen till den mest populära bland utrikesfödda i området.

Hotell- och restaurangbranschen dominerar dock inte lika mycket som i landet i övrigt, där sex av tio företagare är utrikesfödda. På Österlen är företagarna med utländskt ursprung fördelade på många branscher. Det här visar statistik som vi specialbeställt från SCB.

I hotell- och restaurangbranschen drivs 61 företag på Österlen av personer födda utanför Norden. Den näst vanligaste branschen bland de utrikesfödda företagarna var byggverksamhet. Handel och reparation av motorfordon är den tredje största branschen.

Fler nya jobb hos utrikes födda
Människor födda utanför Norden står bakom drygt 50 000 företag i Sverige. Av dessa fanns förra året 291 på Österlen, varav 135 i Ystad, 87 i Simrishamn och 69 i Tomelilla.

De utrikesfödda företagarna på Österlen utgör 8,9 procent av samtliga företagare. Men när det gäller nyanställningar svarar de för en större andel, nämligen 10,5 procent. Andelen är störst i Ystad (11,9 procent) och minst i Simrishamn (8,0 procent).

Jordbruk största branschen på Österlen
Bland företagare födda i Norden var det i landet som helhet vanligast att driva verksamhet i sektorn juridik, ekonomi, vetenskap och teknik. Där ingår exempelvis redovisningsbyråer och teknikkonsulter. Näst vanligast var företag inom byggbranschen.

På Österlen finns totalt nästan 3 300 företag. Den klart största branschen bland inrikes födda är jordbruk med 566 företag, vilket motsvarar 17 procent av samtliga företag.

Nästa största bransch är, precis som bland de utrikesfödda, byggverksamhet med handel och reparation av motorfordon på tredje plats. Verksamhet inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik kommer först på fjärde plats på Österlen.

Om statistiken
SCB har försett oss med statistik från RAMS (Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik) och FAD (Företagens och arbetsställenas dynamik). Utrikesfödda definieras här som svenskar födda utanför Norden. I statistiken ingår endast personer folkbokförda i Sverige i åldersspannet 16-64 år. Uppgifterna avser år 2014, som är den senaste statistiken som finns att tillgå.

Utförlig statistik finns i en bifogad pdf-fil som du hittar här »

Källa: Nätverket Österlen/Fredell

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar