Anställningstrygghet bra för hjärtat

130825_trygghet

"Resultaten visar att anställda som i början av uppföljningen upplevde sin anställning som otrygg hade högre risk att insjukna i hjärtsjukdom än de som upplevde sin anställning som trygg", berättar forskningsledaren Marianna Virtanen, som är akademiforskare och forskarprofessor vid Arbetshälsoinstitutet.

"Risken är relativt liten, vilket delvis kan bero på att otrygghetsupplevelsen kan vara av övergående art. Av forskningsmaterialet framgår inte vilka av undersökningspersonerna som verkligen förlorade sitt jobb och blev långtidsarbetslösa", konstaterar Virtanen.

Upplevelsen av anställningsotrygghet är vanligare bland anställda i lägre yrkesställning

Av dem som upplevde sin anställning som otrygg var 22,6 procent arbetstagare, 66,9 procent lägre tjänstemän och 10,5 procent högre tjänstemän. Av dem som upplevde sin anställning som trygg var däremot 19,2 procent arbetstagare, 64,3 procent lägre tjänstemän och 16,5 procent högre tjänstemän.

Risken för att insjukna i hjärtsjukdom förklaras delvis av den svagare socioekonomiska ställningen hos dem som upplevde sin anställning som otrygg.

Anställda som upplevde sin anställning som otrygg hade fler riskfaktorer

Analysen visade att anställda som upplevde sin anställning som otrygg också hade något fler riskfaktorer för hjärtsjukdom, till exempel förhöjda blodtrycks- och kolesterolvärden, medan de som upplevde sin anställning som trygg också var mer fysiskt aktiva under fritiden.

"Riskfaktorerna utreddes genom enkäter och laboratorieprover i början av uppföljningen. De riskfaktorer man noterat kan vara en delorsak till det observerade sambandet mellan upplevd anställningsotrygghet och hjärtsjukdom. Hälsosamma levnadsvanor och en minskning av riskfaktorerna har stor betydelse för förebyggande av hjärt- och kärlsjukdomar. I situationer där man upplever sin anställning som otrygg är det speciellt viktigt att ta väl vara på sin hälsa", säger ledaren för IPD-Work-konsortiet, professor Mika Kivimäki vid University College London.

Resultatet baserar sig på en metaanalys av resultaten från 17 longitudinella studier genomförda i sju olika länder med medverkan av över 170 000 arbetstagare, vars hälsa följdes under en genomsnittlig period om tio år. Metaanalysen samordnades av Arbetshälsoinstitutet och University College London och har publicerats i British Medical Journal.

Källa: Internet
Källa: Visma



Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar