9 av 10 företag är drabbade av intrång

140902-hot

Riktade IT-attacker drabbar svenska företag och organisationer betydligt mer än väntat. Enligt en studie från KPMG som redovisas inom kort är de allra flesta drabbade.

KPMG har under våren gjort en studie för att kartlägga svenska organisationers exponering för riktade IT-attacker. Vid undersökningen placerade man ut en låda som studerar internettrafiken till och från 14 större organisationer med i genomsnitt 5.000 anställda och resultatet är skrämmande.

9 av 10 är drabbade av intrång
Enligt resultatet har nio av tio svenska organisationer intrång i sina system, sju av tio läcker information till tredje part och det tar dessutom lång tid innan de infekterade maskinerna upptäcks.

– Vi ville belysa ett problem som vi vet existerar globalt genom att göra en svensk studie. Det här är inga unika resultat, det här är siffror vi ser över hela världen ute hos våra kunder, säger Daniel Kollberg, Nordenchef på amerikanska it-säkerhetsbolaget Fireeye som bidragit med tekniken som använts för att samla in data till rapporten.

Alla typer av hot och brister
På 13 av de 14 organisationerna snappade man upp trafik som visar på att det finns infekterade datorer inne på nätverket. På 11 av de 14 organisationerna hittade man exempel på hur data medvetet skickats ut från organisationens nätverk till en tredje part.

– Vi har sett trafik från hela skalan av skadlig kod, från kända trojaner till okända, från enklare keyloggers till mer avancerade trojaner, säger Quentin Authelet, ansvarig för informationssäkerhetstjänster på KPMG.

Problemen måste lyftas
Enligt rapporten attackeras alla och de allra flesta drabbas av intrång samtidigt som många läcker data. Men det råder en kompakt tystnad om de drabbade och det gör det svårare att komma till rätta med problemen.

– Det är svårt att vara den första som ställer sig upp och säger att ”vi är inte så bra på det här” eller berättar att bolaget blivit drabbat. Som det är i dag är det bara de fall som tvingas ut i offentligheten som blir kända. Resten hålls hemligt, säger Daniel Kollberg till Svenska Dagbladet.

Antivusprogram
Antivirus-program fungerar inte tillfredsställande. Numera stoppar antivirusprogrammen bara omkring 45 procent av attackerna. De cyberkriminella har blivit allt skickligare på att ta sig in i datorerna trots att skyddsprogrammen finns där.


» PMG: Svenska organisationer utsätts för cyberattacker varje dag


» SvD: Det stora it-hotet mot samhället

Textkälla: Visma
Bild: Cesar Romeo, Wikimedia

Reportage om medlemmar

Reportage om medlemmar